Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Πώς σώθηκε η υποσμηναγός του Mirage 2000-5 στην Τανάγρα

Δευτέρα, 1η Ιουλίου, 2024

Νίκος Χασαπόπουλος

Η 30χρονη πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας χρησιμοποίησε με επιτυχία το εξελιγμένο κάθισμα του Mirage 2000 - Είναι καλά στην υγεία της, ενώ το αεροσκάφος θα επισκευαστεί και θα τεθεί ξανά σε υπηρεσία.

Tο κάθισμα με την κωδική ονομασία «zero-speed, zero-feet, zero-knots» που διαθέτουν τα Mirage 2000-5  (όπως και τα Rafale) μπορεί να σώσει τη ζωή των πιλότων ακόμη και αν το μαχητικό αεροσκάφος τροχοδρομεί ή είναι σταματημένο. Δηλαδή, είναι ένα εξελιγμένο κάθισμα που μπορεί να εκτοξευτεί με μηδενική ταχύτητα, από μηδενικό ύψος και χωρίς την πλήρη ισχύ των κινητήρων του μαχητικού.

Ένα τέτοιο κάθισμα χρησιμοποίησε η 30χρονη υποσμηναγός (Ι) της Π.Α. (από τις πλέον μάχιμες και έμπειρες πιλότους μας) για να εγκαταλείψει το αεροσκάφος όταν διαπίστωσε μηχανική βλάβη, την ώρα που το μαχητικό της μετά από άσκηση «έπιανε» το διάδρομο προσγείωσης της Τανάγρας, στην 114 Πτέρυγα Μάχης.

Χρησιμοποίησε με επιτυχία το σύστημα εκτόξευσης, εκτινάχτηκε χωρίς κανένα πρόβλημα αλλά για προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκε στο 251 ΓΝΑ για εξετάσεις.

Το πόσο καλά και εκπαιδευμένη και έμπειρη είναι φαίνεται από το γεγονός ότι το μαχητικό δεν συνετρίβη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί, μόλις περάσει τους απαραίτητους ελέγχους και επισκευαστεί.  Η πιλότος λοιπόν έσωσε και τη ζωή της και το μαχητικό.

Σημειώνεται για ευνόητους λόγους σε ανακοίνωσή της η Π.Α. δεν έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα της πιλότου ούτε αν πρόκειται για άνδρα ή γυναίκα.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη γυναίκα της Π.Α. που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο σύστημα. Η νεαρή υποσμηναγός έχει πάρει μέρος σε ασκήσεις τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος με εξαιρετικές επιδόσεις κάνοντας περήφανες όλες τις γυναίκες πιλότους της Π.Α. μας.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου