Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Καρκίνος: Θεραπεία για πρώτη φορά με εξατομικευμένο εμβόλιο

 Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024

Το εμβόλιο χορηγήθηκε σε Έλληνα ασθενή, για πρώτη φορά πανευρωπαϊκά, σε μεγάλο ιδιωτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ενα πειραματικό εμβόλιο, που στοχεύει στη μη επανεμφάνιση του καρκίνου στον πνεύμονα μετά από χημειοθεραπεία και χειρουργείο, χορηγήθηκε σε Έλληνα ασθενή για πρώτη φορά πανευρωπαϊκά σε μεγάλο ιδιωτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Το εμβόλιο εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα με τρόπο ώστε να αναγνωρίζει τις πρωτεΐνες, που παράγονται από μεταλλάξεις του καρκίνου.

«Είναι μία νέα, εξατομικευμένη θεραπεία αντιγόνων. Τα νεοαντιγόνα είναι δείκτες στην επιφάνεια του κυττάρου, τα οποία θα πρέπει να αναγνωρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα νεοαντιγόνα είναι μοναδικά για τον κάθε καρκίνο. Χορηγείται ενδομυικά σε 9 δόσεις, ανά τρεις εβδομάδες ταυτόχρονα με ανοσοθεραπεία» λέει στην ΕΡΤ η παθολόγος-ογκολόγος Σοφία Μπάκα.

Πειραματικά και σε περιπτώσεις μελανώματος

Ο ασθενής, αφού υποβλήθηκε σε χειρουργική αφαίρεση του καρκίνου, έλαβε στη συνέχεια έναν κύκλο χημειοθεραπείας. Τμήμα του όγκου εστάλη στα κεντρικά εργαστήρια, που πραγματοποιείται η μελέτη, ώστε να δημιουργηθεί η νέα ενέσιμη θεραπεία.

Αυτή η νέα μέθοδος, που εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να μην επιτρέπει να δημιουργηθούν άλλοι ίδιοι όγκοι συνδυάζεται με ανοσοθεραπεία και έχει εφαρμοστεί πειραματικά και σε περιπτώσεις μελανώματος. Μάλιστα, ήδη αρκετοί ασθενείς έχουν λάβει το εμβόλιο και στη Θεσσαλονίκη.

Οι κλινικές μελέτες έχουν δείξει μέχρι στιγμής πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα και στην παρούσα φάση βρίσκονται σε εξέλιξη νέα εμβόλια τέτοιου τύπου κατά καρκίνων, όπως αυτός, που εμφανίζεται στο πάγκρεας.

Ήδη πέντε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα έχουν ενταχθεί στη κλινική μελέτη και έχουν λάβει την ενέσιμη θεραπεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου