Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου, 2024
Η κατάργηση των σχολικών επιτροπών από την κυβέρνηση, αλλά και οι πενιχρές πιστώσεις προς τους δήμους, έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα στα σχολεία.
Και αυτό αφού υπάρχει σε αρκετά σχολεία σημαντική έλλειψη οικονομικών πόρων για την κάλυψη των άμεσων και απαραίτητων αναγκών για τη λειτουργία τους, μία ακόμη δοκιμασία ανάμεσα στις πολλές, που προστέθηκε με την έναρξη του σχολικού έτους, σε αυτές που ήδη αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική κοινότητα.
Το πρόβλημα αφορά όχι μόνο στις σχολικές επιτροπές που καταργήθηκαν, αλλά και σε αυτές που διατηρήθηκαν, καθώς πολλοί Δήμοι διαχειρίζονται τα χρήματα κατά το δοκούν, παρά το γεγονός ότι είναι κονδύλια ειδικού σκοπού και τα καταβάλουν με μεγάλες καθυστερήσεις. Επιπροσθέτως, τα κονδύλια παραμένουν για χρόνια καθηλωμένα σε χαμηλά επίπεδα, την ίδια στιγμή που υπάρχουν υπερβολικές ανατιμήσεις βασικών ειδών, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να πρέπει οι γονείς να «βάζουν το χέρι στην τσέπη» για να συνδράμουν τα σχολεία!Αποτέλεσμα της έκρυθμης αυτής κατάστασης που θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία των σχολείων, είναι να μην γνωρίζει κανείς πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία μέχρι τη διευθέτηση των διοικητικών θεμάτων, τι θα γίνει με την προμήθεια υλικού, τους λογαριασμούς, την προμήθεια πετρελαίου, τις αναγκαίες μικροεπισκευές.
Η εφ. «Πατρίς» ζήτησε την άποψη διευθυντών σχολείων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι απαντήσεις τους είναι κατατοπιστικές για τι συμβαίνει.
«Η παρούσα κατάσταση, είναι δυσλειτουργική, συγκεχυμένη και προβληματική»
Η Ελευθερία Νιβουρλή διευθύντρια του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Πύργου ανέφερε για το θέμα.
«H άποψή μου σχετικά με την κατάργηση των Σχ. Επιτροπών, εναρμονίζεται πλήρως με τις διαπιστώσεις της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΕΥΘΝΤΩΝ/ΝΤΡΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ Π.Ε. και την οποία έχω ήδη κοινοποιήσει στο Τμήμα Παιδείας του Δήμου Πύργου.
Το λιγότερο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η παρούσα κατάσταση, είναι ως δυσλειτουργική, συγκεχυμένη και προβληματική. Αυτή η κατάσταση επικρατεί στις σχολικές μονάδες μετά την κατάργηση των σχολικών Επιτροπών σε Δήμους με κάτω από 100 σχολικές μονάδες, η οποία τις έχει οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία και αδυναμία λειτουργίας τους ακόμα και για τα στοιχειώδη ζητήματα καθημερινότητας.
Το όλο πλαίσιο επείγει να επαναπροσδιοριστεί και να γίνει ευέλικτο και λειτουργικό. Σας μεταφέρω την προσωπική μου εμπειρία ως Δντρια ενός μεγάλου Σχολείου με καθημερινές πάγιες και έκτακτες ανάγκες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Ξεκινήσαμε τη χρονιά με μηδέν ταμείο, ούτε για μολύβι. Είχαμε την πολύτιμη συνδρομή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ιεραρχώντας τις ανάγκες και ξεκινώντας από την εξασφάλιση υγιεινής και καθαριότητας, σε προσφορά ειδών καθαριότητας και ειδών φαρμακείου, αποκλειστικά με δωρεές από τους γονείς. Ακολούθως σε μελάνι εκτυπωτή. Ο Δήμος το μόνο που μας πρόσφερε ήταν χαρτί εκτυπωτή. Τα υπόλοιπα στον αυτόματο!
Εδώ και μια εβδομάδα περίπου, υπάρχει στην τράπεζα, ένα ποσό 500 ευρώ για κάποιες ανάγκες, (ποιες άραγε να βάλει κανείς σε προτεραιότητα;). Ακόμα κι αυτά, ως διαδικασία, καθιστούν το έργο δυσλειτουργικό. Δεν παρέχετε κάρτα πληρωμών, για κάλυψη αναγκών εύκολα και γρήγορα, ενώ μέχρι πρότινος απαγορευόταν η πληρωμή με μετρητά, τώρα το επιβάλλουν, και μάλιστα ανάληψη όλο το ποσό ή 300 ευρώ το λιγότερο. Δηλαδή να υπάρχει ρευστό το ποσό στον Δντη, με ότι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια του ποσού. Ο Δήμος ισχυρίζεται πως η τράπεζα δεν δίνει κάρτα, η Τράπεζα ισχυρίζεται πως ο Δήμος πρέπει να δώσει εντολή. Η αλήθεια είναι πως αντί να πάμε μπροστά πάμε πίσω ολοταχώς και στη χώρα που ζούμε δεν ευθύνεται κανείς για τίποτα!
Προσωπική μου γνώμη, θα ήταν πολύ χρήσιμο για το σχολείο, να το κρατήσει όλο το ποσό ο Δήμος και να μου ορίσει τα σημεία που θα προμηθεύεται το σχολείο αναλώσιμα και είδη καθαριότητας, να παρέχει τον υδραυλικό και τον ηλεκτρολόγο ή οποιαδήποτε ανάγκη σε προσωπικό, να καλύπτει τους λογαριασμούς ΔΕΗ, ΤΗΛΕΦΩΝΟ ,ΝΕΡΟ, ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, όπως άλλωστε γίνεται σε πολλούς Δήμους της Αθήνας και η Δνση του κάθε Σχολείου να φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία μαζί με την εκπαιδευτική διαδικασία και ασφάλεια όλου του έμψυχου δυναμικού του σχολείου. Το κομμάτι συντήρηση των κτηρίων είναι ένα πολύ μεγάλο και δυσεπίλυτο πρόβλημα το οποίο αναδεικνύεται μόνο κατά την έναρξη της Σχ. Χρονιάς και μετά μπαίνει στο χρονοντούλαμπο της ελληνικής μας αναβλητικότητας. Τα κτήρια είναι «πληγωμένα» και αλίμονο στα παιδιά μας πρωτίστως και κατόπιν στους εκπαιδευτικούς, αν «ματώσουν». Τα προβλήματα είναι πολύ σοβαρά και θα είναι πολύ αργά, αν συμβεί κάτι, να ψάχνουμε για την απόδοση ευθυνών.
Χρειάζεται να παρέμβουν άμεσα ώστε να καθοριστεί ένα σαφές θεσμικό πλαίσιο χρηματοδότησης και προμήθειας των σχολικών μονάδων με όλα τα απαραίτητα για τη λειτουργία τους υλικά.
Το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να είναι ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ, να χαρακτηρίζεται από πλήρη ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, να είναι δεσμευτικό για όλους τους Δήμους της χώρας και να διασφαλίζει ότι θα καλύπτεται έγκαιρα το σύνολο των αναγκών των σχολικών μονάδων.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση για τις σχολικές μονάδες, η οποία παραμένει παγωμένη εδώ και χρόνια, τη στιγμή που όλα τα κόστη που σχετίζονται με την καθημερινή λειτουργία τους έχουν ακριβύνει σημαντικά».
«Η κατάργηση των σχολικών επιτροπών, χωρίς την ανάλογη προετοιμασία, έχει επιφέρει απίστευτο γραφειοκρατικό συγκεντρωτισμό»
Από την πλευρά του ο Νίκος Κουσάβελος Διευθυντής 6ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου – Αιρετός ΠΥΣΠΕ Ηλείας επισημαίνει για το θέμα.
«Η κατάργηση των σχολικών επιτροπών στις 30/6/2024 με το νόμο 5056/23 και η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων τους στις υπηρεσίες των δήμων, χωρίς την ανάλογη προετοιμασία, έχει επιφέρει απίστευτο γραφειοκρατικό συγκεντρωτισμό, διαχειριστικό αδιέξοδο και οικονομική ασφυξία στη λειτουργία των σχολείων. Η παντελής έλλειψη οικονομικών πόρων καθιστά αδύνατη την προμήθεια των αναγκαίων αγαθών για την καθημερινή και στοιχειώδη λειτουργία των σχολείων, την υγιεινή και την ασφάλεια μαθητών και εργαζομένων. Βασικά αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης (είδη καθαρισμού και απολύμανσης, γραφική ύλη και αναλώσιμα, προμήθεια πετρελαίου, πληρωμή λογαριασμών, φαρμακευτικό υλικό, μικρές επισκευές και απαραίτητες συντηρήσεις), είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν.
Η καθημερινή διαχείριση της λειτουργίας των σχολείων έχει γίνει πλέον εφιάλτης για τους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς. Στην –ήδη- πενιχρή χρηματοδότηση των σχολείων τα τελευταία χρόνια, ήρθε να προστεθεί από φέτος και ένα ασαφές, γραφειοκρατικό πλαίσιο οικονομικής λειτουργίας τους, το οποίο τα οδηγεί σε οικονομική ασφυξία.
Τρεις μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους 2024-2025 κι ακόμα δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις για την προμήθεια αγαθών. Με το εξωφρενικό!!! ποσό της πάγιας αποζημίωσης των 500 ευρώ που πιστώθηκε πριν λίγες μέρες στους λογαριασμούς των σχολείων (ίδιο για όλα τα σχολεία ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθητών τους), καλούνται οι διευθυντές-προϊστάμενοι να καλύψουν όλες τις παραπάνω ανάγκες (πλην πετρελαίου και λογαριασμών ΔΕΚΟ), για τους τρεις μήνες από Σεπτέμβριο μέχρι και Νοέμβριο. Μικρή ανάσα το δεύτερο πεντακοσάρικο για όσους ξόδεψαν το πρώτο!!!
Ευτυχώς που αρκετά σχολεία φρόντισαν να προμηθευτούν τα απολύτως απαραίτητα υλικά αγαθά, λίγο πριν την κατάργηση των σχολικών επιτροπών για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Αυτά όμως -λόγω πενιχρών εσόδων- ήταν λίγα και εξαντλήθηκαν.
Η πολιτεία οφείλει να αυξήσει κατά πολύ τη χρηματοδότηση των Δήμων για τις ανάγκες λειτουργίας των σχολείων διασφαλίζοντας τις κατάλληλες συνθήκες για την υγιεινή και την ασφάλεια των μαθητών. Δεν αρκούν οι φιλότιμες προσπάθειες της υποχρηματοδοτούμενης δημοτικής αρχής, η οικονομική αφαίμαξη των οικογενειών και οι φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών για τη βελτίωση της λειτουργίας των σχολείων και την εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών διαβίωσης και μάθησης των παιδιών μας.
Η πολιτεία, η κυβέρνηση, οφείλει έμπρακτα να επενδύσει στην εκπαίδευση των ελληνόπουλων μέσα σε σχολεία στελεχωμένα, εξοπλισμένα, καθαρά και ασφαλή».
«Έχουμε άψογη συνεργασία με τον δήμο»
Επίσης η Τέρψη Πολυχρονίδου, Δ/ντρια του Δημοτικού σχολείου Κρεστένων τονίζει σχετικά.
«Όσον αφορά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών, η πραγματικότητα είναι διαφορετική στο Δημοτικό Σχολείο Κρεστένων, χάρη στη στενή και άριστη συνεργασία με τον Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων. Ο Δήμος έχει αποδείξει στην πράξη την υποστήριξή του προς το σχολείο, ανταποκρινόμενος με αμεσότητα σε κάθε αίτημα που αφορά προμήθειες, συντήρηση και γενικότερη στήριξη της σχολικής μονάδας. Η αποτελεσματική αυτή συνεργασία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, αναδεικνύοντας τη σημασία της άμεσης επικοινωνίας και της θετικής διάθεσης για συνεργασία μεταξύ της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που
προκύπτουν από την κατάργηση των σχολικών επιτροπών, το Δημοτικό
Σχολείο Κρεστένων συνεχίζει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του, χάρη
στη στήριξη του Δήμου. Η προσήλωση όλων των εμπλεκομένων στη βελτίωση των συνθηκών μάθησης των παιδιών μας είναι η κινητήριος δύναμη που εξασφαλίζει ότι κάθε πρόκληση μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία για πρόοδο».
ΠΑΤΡΙΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου