Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

Wall Street: Τα πρακτικά της Fed δίνουν τον παλμό στις αγορές – Οι καταλύτες της εβδομάδας

Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου, 2023

Σημάδια για την πορεία της νομισματικής πολιτικής αναζητούν οι επενδυτές

Wall Street: Τα πρακτικά της Fed δίνουν τον παλμό στις αγορές – Οι καταλύτες της εβδομάδας

Θα συνεχίσουν οι αμερικανικές μετοχές την εντυπωσιακή τους πορεία ή θα κάνουν παύση; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί τους οι επενδυτές, καθώς ο S&P 500 έχει βάλει πλώρη να κλείσει το έτος σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Η χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων τροφοδοτεί ελπίδες ότι η Federal Reserve έχει ολοκληρώσει την αύξηση των επιτοκίων, συμβάλλοντας έτσι στην επέκταση ενός ράλι που εκτίναξε τον S&P 500 κατά πάνω από 9% από τα τέλη του Οκτωβρίου.

Ως εκ τούτου, το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάζεται στη δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, τα οποία θα δοθούν την ερχόμενη Τρίτη. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνεδρίασή της την 1η Νοεμβρίου, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ως αναμενόταν ευρέως, διατήρησε τα επιτόκιά της σε υψηλό 22 ετών.

Η εβδομάδα που άλλαξε το ΧΑ – Τι φέρνει η νέα «φουρνιά» επενδυτών [γραφήματα]

Η συνεδρίαση ήταν η δεύτερη κατά σειρά κατά την οποία η Fed επιλέγει να μην αυξήσει τα επιτόκια, καθώς οι αξιωματούχοι αναζητούν περισσότερη σαφήνεια σχετικά με το αν έχουν περιορίσει επαρκώς την οικονομική δραστηριότητα για να θέσουν υπό έλεγχο τις πληθωριστικές πιέσεις. Έπειτα από 11 αυξήσεις από τον Μάρτιο του 2022 το επιτόκιο αναφοράς των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κυμαίνεται πλέον μεταξύ 5,25 και 5,5%. 

Οι αγορές θα αναζητήσουν στα πρακτικά περισσότερα στοιχεία για το σκεπτικό των αμερικανών τραπεζιτών, σε μια προσπάθεια να διαβλέψουν το πόσο θα αρχίσει η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Σημειώνεται ότι από την αρχή του 2023 ο S&P είναι ενισχυμένος σχεδόν κατά 18%, μόλις 2% κάτω από το υψηλό έτος, που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο.

Και απέχει από το ιστορικό ρεκόρ του που καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2022, περίπου 6%.

Προϋποθέσεις

Το αν θα φτάσει σε αυτά τα επίπεδα τις επόμενες εβδομάδες εξαρτάται εν μέρει από το πόσο πεπεισμένοι είναι οι επενδυτές ότι η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε καλό δρόμο για μια λεγόμενη ήπια προσγείωση, όπου η Fed μειώνει τον πληθωρισμό χωρίς να βλάψει σοβαρά την ανάπτυξη. Μέχρι στιγμής, η οικονομία έχει αποδειχθεί ανθεκτική έναντι της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, αν και ορισμένα μέτρα της απασχόλησης και της καταναλωτικής ζήτησης έχουν αμβλυνθεί.

Οι αυξανόμενες αποτιμήσεις και οι ακόμη υψηλές αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αποτελούν ένα άλλο εμπόδιο. Άλλοι παράγοντες, ωστόσο, συμπεριλαμβανομένων των ιστορικών εποχιακών τάσεων, θα μπορούσαν να στηρίξουν περισσότερα κέρδη.

«Έχουμε αυτήν την ισορροπία αυτή τη στιγμή μεταξύ μιας χαμηλότερης προοπτικής πληθωρισμού και μιας καλύτερης τροχιάς επιτοκίων… που αντιπαρατίθεται σε μια επιβράδυνση της οικονομίας», σχολιάζει στο Reiters, ο Yung-Yu Ma, επικεφαλής επενδύσεων στην BMO Wealth Management.

Αισιοδοξία

Η αισιοδοξία των επενδυτών για τις μετοχές έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι αγορές ανέκαμψαν από την πολύμηνη πτώση που διήρκεσε από τον Αύγουστο έως το μεγαλύτερο μέρος του Οκτωβρίου. Μάλιστα, ο δείκτης έκθεσης του National Association of Active Investment Managers, έδειξε ότι η έκθεση σε μετοχές από ενεργούς διαχειριστές επενδύσεων εκτοξεύτηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο, από το χαμηλό ενός έτους που σημείωσε πτώση τον περασμένο μήνα.

Επίσης στοιχεία του LSEG καταδεικνύουν ότι τα αμερικανικά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια κατέγραψαν καθαρές εισροές περίπου 9,33 δισεκατομμυρίων δολαρίων την εβδομάδα έως τις 15 Νοεμβρίου, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία καθαρή αγορά από τις 13 Σεπτεμβρίου.

Οι αποδόσεις των ομολόγων, των οποίων η σταθερή άνοδος τους τελευταίους μήνες επιβάρυνε τις μετοχές, υποχώρησαν γρήγορα: η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,43% νωρίς την Παρασκευή, από υψηλό 16 ετών λίγο πάνω από το 5% τον περασμένο μήνα. Οι αποδόσεις κινούνται αντιστρόφως στις τιμές των ομολόγων.

Οι δοκιμασίες της εβδομάδας

Οι αγορές είνακ αντιμέτωπες με μια σειρά από δοκιμασίες τις επόμενες ημέρες. Η Nvidia παρουσιάζει τα αποτελέσματα τριμήνου την Τρίτη, η τελευταία έκθεση κερδών από τις εταιρείες «Magnificent Seven», των οποίων τα τεράστια κέρδη στις τιμές των μετοχών οδήγησαν φέτος τους δείκτες μετοχών υψηλότερα.

Το βλέμμα των επενδυτών στρέφεται φέτος και στην Black Friday, η οποία είναι μία ημέρα μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, η οποία σηματοδοτεί την παραδοσιακή έναρξη των εορταστικών αγορών στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις στη χώτα μειώθηκαν για πρώτη φορά σε επτά μήνες τον Οκτώβριο.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου