Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

Tο «ωστικό κύμα» του Μεσανατολικού χτυπά την Ευρώπη

 Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου, 2023

Αντώνης Καρακούσης

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι ανελέητοι βομβαρδισμοί, οι ευρωπαϊκές αντιδράσεις και διαδηλώσεις, το επερχόμενο κύμα προσφύγων, η επιστροφή του αντισημιτισμού, η ισλαμική απειλή και η άνοδος της Ακροδεξιάς.

Όλα τα στοιχεία και οι πληροφορίες βεβαιώνουν ότι η τρέχουσα μεσανατολική κρίση θα έχει διάρκεια και βάθος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη γεωπολιτική ασφάλεια, την παγκόσμια ειρήνη, τις πολιτικές και τις κοινωνικές συνέπειες, ιδιαιτέρως στην Ευρώπη.

Η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει συνεχώς ενημερώσεις από διεθνείς παράγοντες και συμμάχους σε Αμερική και Ευρώπη ότι η εξελισσόμενη επιχείρηση εκκαθάρισης της Χαμάς στη Γάζα δεν θα είναι απλή και θα διαρκέσει πολύ.

Πλήρης στήριξη  από τις ΗΠΑ

Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες στην Αθήνα γνωρίζουν επίσης ότι το Ισραήλ δεν θα υποχωρήσει από τον αντικειμενικό του σκοπό να σβήσει εντελώς από τον χάρτη τις παλαιστινιακές ομάδες που εμπνεύστηκαν την εισβολή και το μακελειό της 7ης Οκτωβρίου. Και για αυτόν τον σκοπό, όπως μεταφέρουν ανεπίσημες πηγές, έχουν και την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Το επιτελείο Μπάιντεν έχει υιοθετήσει την άποψη του Τελ Αβίβ για καταστροφή της Χαμάς, την οποία αντιμετωπίζει ως τρομοκρατική οργάνωση.

Η μόνη επιφύλαξη των Αμερικανών αφορά τους αμάχους και τον περιορισμό κατά το δυνατόν αθώων θυμάτων στην πολυπληθή εμπόλεμη και πολιορκούμενη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο οι Ισραηλινοί δεν εμποδίζονται στο έργο τους.

Αντιθέτως μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Αμερικανοί διευκολύνουν τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού να κάμψει την αντίσταση των μαχητών της Χαμάς και μαζί να αποκαλύψει τις υπόγειες σήραγγες και να αφανίσει όσους επιχειρούν από εκεί, πιέζοντας αφόρητα τις ισραηλινές δυνάμεις με αυτό το ιδιότυπο αντάρτικο πόλης.

Η εκκαθάριση  της «υπόγειας» Γάζας

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο έργο της καταστροφής των υπόγειων σηράγγων της Γάζας συνδράμουν και διεθνείς εξειδικευμένες κατασκευαστικές εταιρείες με σχετικές εμπειρίες.

Κατά τα φαινόμενα, τις αεροπορικές επιδρομές θα ακολουθήσουν επιχειρήσεις από ειδικά διατρητικά μηχανήματα εντοπισμού και καταστροφής των σηράγγων, κυρίως μέσω της πρόκλησης τεχνητών πλημμυρών, οι οποίες θα καταστήσουν τη ζωή αφόρητη εντός αυτών. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η όλη επιχείρηση δεν μπορεί να τελειώσει σε λίγες μέρες ή εβδομάδες, παρά θα απαιτήσει πολλούς μήνες.

Ήδη ο ισραηλινός στρατός μετρά σοβαρές απώλειες στα πεδία των μαχών, όπως οι επικεφαλής των επιχειρήσεων παραδέχθηκαν τις προηγούμενες μέρες. Έπειτα από τρεις εβδομάδες ανηλεών βομβαρδισμών και συντονισμένων χερσαίων επιχειρήσεων έχουν κερδηθεί μόλις πέντε χιλιόμετρα εκκαθαρισμένου εδάφους στη Γάζα. Γεγονός που επιβεβαιώνει ότι θα απαιτηθεί πολύς χρόνος για την εκπλήρωση του στόχου των ισραηλινών δυνάμεων να καταστρέψουν τη Χαμάς.

Συνεχιζόμενοι δε οι βομβαρδισμοί και προκαλώντας κάθε φορά εκατόμβες θυμάτων μεταξύ των αμάχων, τόσο θα περιπλέκεται η κατάσταση και άλλο τόσο θα εντείνονται οι διεθνείς αντιδράσεις.

Κύμα συμπαράστασης στους Παλαιστινίους

Ήδη όλες οι δυτικές χώρες, μηδέ των Ηνωμένων Πολιτειών εξαιρουμένων, αντιμετωπίζουν διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων. Το πρώτο κύμα αργής κατά της Χαμάς για τις βάρβαρες επιθέσεις εναντίον ισραηλινών αμάχων αντικαθίσταται πλέον από πολυπληθείς καταδικαστικές συνάξεις για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά πολιτικών στόχων και αμάχων στη Γάζα.

Όλες οι κυβερνήσεις της Ευρώπης πιέζονται αφόρητα από τους αυξημένους τα τελευταία χρόνια μουσουλμανικούς πληθυσμούς.

Το προηγούμενο δεκαήμερο το Λονδίνο βίωσε πρωτοφανείς σε όγκο διαδηλώσεις υπέρ της Χαμάς, οι οποίες σε συνδυασμό με τις εύλογες ανησυχίες για τρομοκρατικές επιθέσεις και ριζοσπαστικοποίηση μερίδας μουσουλμάνων μεταναστών, επέβαλαν μέτρα και περιορισμούς στην κίνηση των πολιτών, ανακατευθύνσεις τρένων και άλλες προληπτικού χαρακτήρα κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Αντιστοίχως στο Παρίσι ελήφθησαν ανάλογα μέτρα, οι εκεί αστυνομικές αρχές υπό τον φόβο γενίκευσης των επεισοδίων επέτρεψαν στις αστυνομικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν από πολύ κοντινή απόσταση τους εκτοξευτήρες βομβών κρότου-λάμψης και τα όπλα πλαστικών σφαιρών.

Στις ΗΠΑ επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσει οργισμένους διαδηλωτές που ζητούσαν την άμεση παρέμβασή του για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Αύξηση κρουσμάτων αντισημιτισμού

Το χειρότερο είναι ότι όλη αυτή η κατάσταση ενισχύει την επαύξηση κρουσμάτων αντισημιτισμού στην Ευρώπη και αλλού. Σε πολλές γερμανικές πόλεις, κατοικίες και επιχειρήσεις ισραηλινών δέχθηκαν επιθέσεις και στιγματίστηκαν με το άστρο του Δαβίδ στους τοίχους και στις εξώπορτες, όπως ακριβώς συνέβαινε στα χρόνια της ναζιστικής Γερμανίας.

Σχεδόν 80 χρόνια μετά αναβιώνουν δυστυχώς εκείνες οι βάρβαρες ναζιστικές πρακτικές, βρίσκοντας μιμητές σε πολλές χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι τοίχοι του Πανεπιστημίου της Βιέννης γέμισαν τις προηγούμενες μέρες από εμετικά αντισημιτικά συνθήματα. Η Σουηδία επίσης, η Δανία και οι λοιπές σκανδιναβικές χώρες αντιμετωπίζουν διάφορες εκδοχές αντι-ισραηλινών αντιδράσεων.

Για να μην αναφερθούμε στην απόπειρα λιντσαρίσματος ταξιδιωτών από το Ισραήλ στο αεροδρόμιο του Νταγκεστάν, που ανάγκασε ακόμη και τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να δηλώσει ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα καταστείλει τέτοιες απαράδεκτες περιπτώσεις αντισημιτικής τυφλής βίας.

Η Ακροδεξιά και η νέα μεταναστευτική κρίση

Κακά τα ψέματα, ο αντισημιτισμός παραμένει βαθιά ριζωμένος στην Ευρώπη και κατά τα φαινόμενα με αφορμή την πολιορκία της Γάζας και τις χιλιάδες των αθώων θυμάτων βρήκε νέα έκφραση. Είχαν προηγηθεί βεβαίως σκηνικά βίας σε πολλές χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

Στη Σουηδία οι συμμορίες αλλοδαπών έφθασαν να πολιορκούν στην κυριολεξία τις τοπικές κοινωνίες και να καθιστούν μια ειρηνική κατά βάση χώρα σε άντρο του οργανωμένου εγκλήματος. Η εκεί ακροδεξιάς απόχρωσης κυβέρνηση έφθασε να κατεβάσει τον στρατό στους δρόμους προκειμένου να επιβάλλει την τάξη.

Πολιτικοί και επιστήμονες στη Βόρεια Ευρώπη εκτιμούν ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα επιτείνει τα όποια φαινόμενα αντισημιτισμού, ρατσιστικών επιθέσεων, ισλαμικής τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος.

Κατά κάποιον τρόπο όλα συνδυάζονται, δημιουργώντας εκρηκτικές κοινωνικές συνθήκες σε όλη την Ευρώπη. Ολοι μπορούν να φανταστούν τι θα συμβεί στη Γηραιά Ήπειρο όταν νέα μεταναστευτικά κύματα αρχίσουν να κινούνται από την πολιορκούμενη Γάζα. Κοινή είναι η πεποίθηση ότι βαθμιαία 300.000 έως 500.000 πρόσφυγες της Γάζας θα αναζητήσουν δίοδο διαφυγής στην Ευρώπη.

Και αυτό γιατί οι γειτονικές χώρες, η Αίγυπτος, ο Λίβανος, η Συρία, η Κύπρος, είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν να υποδεχθούν μεταναστευτικά κύματα από την εμπόλεμη ζώνη. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη αναζητούνται και από ελληνικής πλευράς θαλάσσιοι δίαυλοι μεταφοράς προσφύγων από τη Γάζα.

Σε δυσχερή θέση  η Ευρώπη

Όπως και να έχει, η Ευρώπη βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Το υπάρχον μεταναστευτικό ζήτημα πιέζει σχεδόν όλες τις χώρες. Ένα επιπλέον κύμα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Η Ακροδεξιά θα βρει ένα ακόμη επιχείρημα, ο αντισημιτισμός θα δημιουργεί τα δικά του ερείσματα και το ριζοσπαστικό Ισλάμ θα πιέζει με τον δικό του τρόπο τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Οι συνωμοσιολογικές θεωρίες αντικατάστασης του ευρωπαϊκού πληθυσμού θα βρίσκουν περισσότερα ευήκοα ώτα, οι αντιτιθέμενοι στη woke κουλτούρα των δικαιωματιστών θα αναδεικνύουν τα δικά τους πρότυπα και ο κόσμος θα οπισθοχωρεί δυστυχώς.

Αυτή η εκρηκτική συνάντηση της φιλελεύθερης ανοιχτής ευρωπαϊκής κοινωνίας με τον κύκλο της υπερσυντηρητικής, φυλετικής και θρησκευτικής, οικογενειακής δομής δεν θα έχει ευτυχή κατάληξη. Θα δοκιμάσει τη συνοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών, θα ευνοήσει υπέρμετρα την Ακροδεξιά, θα κλονίσει το ευρωπαϊκό δημοκρατικό πρότυπο και θα ευνοήσει τις αυταρχικές δομές εξουσίας. Για όλους αυτούς τους λόγους έχει εξαιρετική σημασία η κατά το δυνατόν ευχερέστερη και ειρηνικότερη διαχείριση της μεσανοτολικής κρίσης.

Η παράταση του πολέμου, οι ανελέητοι βομβαρδισμοί, οι εκατόμβες αθώων θυμάτων μόνο δεινά θα φέρουν στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο…

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου