Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ κι έληξε: Το τελεσίγραφο Κασσελάκη και η μεγάλη έξοδος του President

Κυριακή, 12 Νοεμβρίου, 2023

Κασσελάκης: Αντιγραφέας ο Μητσοτάκης, ας τα πει με δικά του λόγια

 

Ο Στέφανος Κασσελάκης και οι συν αυτώ απέναντι στους «αντιφρονούντες» της νέας ηγεσίας (Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Τεμπονέρας κ.α) - Σε λιγότερο από δύο μήνες η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε να συνεδριάζει σε μια μισοάδεια αίθουσα πλημμυρισμένη από εσωστρέφεια.

«Πολιτική», όπως άκουσε ο Βίνσεντ Κορλεόνε να του λένε στο τρίτο σκέλος του κινηματογραφικού Νονού, «είναι να γνωρίζεις πότε να πατάς τη σκανδάλη». Αν η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η καταλληλότερη περίσταση ολομέτωπης σύγκρουσης θα το κρίνει ιστορία. Βέβαιο, από την άλλη, είναι πως τη «χαριστική βολή» το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τη δέχθηκε εξ επαφής. Ένθεν κακείθεν.

Το γεγονός πως η πρώτη ημέρα της συνεδρίασης στο ξενοδοχείο President έληξε με μερικές δεκάδες μέλη στην αίθουσα των τριακοσίων θέσεων κατέδειξε την παταγώδη αποτυχία να επιτευχθεί ομόνοια μέσω ενός σημείου επαφής ηγεσίας – αντιπολίτευσης και επικύρωσε περίτρανα την οριστική ρήξη βασικών τάσεων εντός Κουμουνδούρου.

Η επιμονή του
 Στέφανου Κασσελάκη στη διεξαγωγή «δημοψηφίσματος διαγραφών», αν η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποπέμψει -εντός μιας εβδομάδας μάλιστα- τους «μικρούς ανθρώπους», στους οποίους καταλόγιζε αοριστίες και «πολιτική του Pummaro», γέννησε ένα μεγάλο κύμα αντίδρασης. Ένα κύμα που διέκοψε στην αφετηρία τους τις εργασίες της ΚΕ κι άφησε την αίθουσα μισοάδεια.

Μύριζε διάσπαση το κλίμα

Ενδεχομένως να ήταν και προσχεδιασμένο όλο αυτό, αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπαναχωρούσε από την πρόταση για μια νέα προσφυγή στη βάση του κόμματος με ταυτόχρονη παράκαμψη των εσωκομματικών διαδικασιών. Από τη στιγμή που πήρε τη μορφή «τελεσιγράφου», το σενάριο της διάσπασης ζωντάνεψε.

Πριν κλείσουν οι πόρτες, και στο δίωρο που καθυστέρησε η έναρξη, άκουγες σε συζητήσεις στέλεχος των «6+6» να λέει απογοητευμένος σε παριστάμενους πως «δεν αξίζει άλλο όλο αυτό που περνάμε», αντίκριζες στα δεξιά της αίθουσας το όχι συμπτωματικό «πηγαδάκι» Αχτσιόγλου – Χαρίτση – Τεμπονέρα και διάβαζες λέξη προς λέξη
 το τρισέλιδο, άκρως επιθετικό, κείμενο που συνυπέγραφαν μεταξύ άλλων η Σία Αναγνωστοπούλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Νίκος Μπίστης πυροβολώντας την ηγεσία για το «αποφασίζουμε και διατάζουμε».

Αφότου ο Στέφανος Κασσελάκης ολοκλήρωσε την ομιλία του μέσα σ’ ένα
 συγκεχυμένο κλίμα επιδοκιμασίας από τους υποστηρικτές του και αποδοκιμασίας από τους επικριτές του, ήταν ορατό πια πως το ποτάμι δεν θα γύριζε πίσω. Κι όποιον παρέσερνε μαζί του.

Αλήθεια είναι -όπως μάθαμε από έγκυρες πηγές- ότι οι ομιλίες των δύο γραμματέων που ακολούθησαν ήταν μεν ομιλίες στήριξης του προέδρου αλλά ταυτόχρονα στην κατεύθυνση μιας συμβιβαστικής λύσης με αμοιβαία ανεκτικότητα, απορρίπτοντας την πρόταση για δημοψήφισμα. Φερ’ ειπείν η
 Ράνια Σβίγκου ανέφερε πως απευθύνεται στην «πλειοψηφία της λογικής», ενώ ο Γιώργος Βασιλειάδης υπογράμμισε την ανάγκη «να διορθώσουμε τα λάθη» και «να μεταπείσουμε όσους έχουν αποφασίσει να αποχωρήσουν» προκειμένου «να γίνουμε το αποκούμπι της κοινωνίας».

Η έκρηξη πριν από τη μαζική αποχώρηση

Τίποτα από τα παραπάνω, παρόλα αυτά, αποδείχθηκε ισχυρότερο της τάσης για μια
 πλήρη κατακραυγή της πρότασης διενέργειας δημοψηφίσματος σ’ ένα θέμα που άπτεται εσωκομματικού οργάνου. Οι αποφάσεις είχαν ήδη παρθεί και η απόπειρα ταυτόχρονης παρέμβασης από την Έφη Αχτσιόγλου και τον Διονύση Τεμπονέρα για ψηφοφορία που θα προηγηθεί οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας αποτύπωσε την κοινή γραμμή. Γραμμή με την οποία ακολούθως ταυτίστηκε η «Ομπρέλα» δια στόματος Ευκλείδη Τσακαλωτου.

Με την πλειοψηφία υπέρ τους, καθώς η εκδοχή δημοψηφίσματος έβρισκε κάθετα αντίθετους ακόμη και ανθρώπους που βρίσκονται στο περιβάλλον Κασσελάκη (γραμματείς, Νίκος Παππάς, Όλγα Γεροβασίλη) και πιθανόν θα το καταψήφιζαν, η πρώην υπουργός μίλησε για «εισήγηση βαθιά διχαστική, αντιδημοκρατική και αντικαταστατική», ο δεύτερος, εξοργισμένος ενημερωθήκαμε, διέρρηξε τα ιμάτιά του κάνοντας λόγο για «κόμμα που δεν θα υπάρχει» αν δεν διεξαχθεί πρώτα η ψηφοφορία και ο πρώην υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε πως «το δημοψήφισμα αποτελεί λιντσάρισμα».

Έναν όρο που στη συνέχεια, φέρεται πως, επανέλαβε και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στη δική του τοποθέτηση, προτού ο Νάσος Ηλιόπουλος καταθέσει επιτακτικά πρόταση μομφής κατά του προέδρου της συνεδρίασης.

Υπονοεί κάτι η συμμαχία;

Το ότι το αίτημα για ψηφοφορία που θα προηγηθεί των ομιλιών απορρίφθηκε, με την αιτιολογία πως δεν αποτελεί ζήτημα διαδικασίας, οδήγησε στη
 συντεταγμένη αποχώρηση δεκάδων μελών – όλων των τάσεων της Κουμουνδούρου. «Φεύγουμε προς το παρόν και βλέπουμε τι θα γίνει», ακούστηκε από στέλεχος της νέας γενιάς του ΣΥΡΙΖΑ τη στιγμή που πάνω από εκατό (λιγότερα επισήμως) άτομα διέσχιζαν τη μεγάλη βράδυ πόρτα της αίθουσας καταγγέλλοντας με τη στάση τόσο τον Στέφανο Κασσελάκη όσο και τη διαδικασία.

Δεν ήταν, σε καμία περίπτωση, μια απρόσμενη εξέλιξη η μεγάλη αυτή έξοδος από τα υπόγεια του ξενοδοχείου. Συνέβη όμως συντεταγμένα και όχι μονάχα από μια «ομάδα» – την Ομπρέλα εν προκειμένω. Μαζί έφυγαν δύο μέλη του προεδρείου, μαζί με τη Νεολαία που είχε πιάσει τη «γαλαρία».

Όπως αποχώρησε επίσης κι αυτό είναι εξόχως σημειολογικό ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας (Αντώνης Κοτσακάς) έχοντας προηγουμένως μεμφθεί τον Στέφανο Κασσελάκη διότι «η Επιτροπή απολογείται μόνο στο Συνέδριο».

Αν όλη αυτή η σύμπραξη υπονοεί οτιδήποτε για το μέλλον, μια κοινή πορεία ενδεχομένως ή αποτελεί απλώς μια προσωρινή συμμαχία, μένει ν’ αποδειχθεί.

Η επίσημη αρχή του άλλου ΣΥΡΙΖΑ με Κασσελάκη – Πολάκη

Είναι δεδομένο, αντίθετα, πως το Σάββατο ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ αποχαιρέτησε οριστικά τον πρότερο εαυτό του. Έληξε, έκλεισε ο κύκλος, μηδένισε το κοντέρ. Μετρά ξανά από την αρχή.

Το ‘πε ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης με το «η διαγραφή τους είναι η αρχή της ενότητας», χαρακτηρίζοντάς τους «κόμμα του 0.3%» και «5η Φάλαγγα της Νέας Δημοκρατίας». Το ‘πε ξεκάθαρα ο Παύλος Πολάκης ότι «το θέμα λήγει με μια πολιτική απόφαση που θα λέει ότι τέτοιες εκφράσεις και τοποθετήσεις δεν συμβαδίζουν με τα μέλη του κόμματος».

Το ‘πε, αταλάντευτα, ο Γιώργος Τσίπρας υποστηρίζοντας πως «είναι αναγκαίο να χωρίσουμε». Όπως και ο Σωκράτης Φάμελλος, καθώς «η Κεντρική Επιτροπή θα καταδικάσει συμπεριφορές» χωρίς να διχαστεί η βάση.

Το ‘πε εμμέσως πλην σαφέστατα κι ο Νίκος Παππάς εν είδη συμβουλής («προσέξτε τις κατευθύνσεις σας») σ’ όσους «πήραν την έξοδο προς τ’ αριστερά». Το ‘παν και όσοι «προεδρικοί», μιλώντας μπροστά σε λιγοστά μέλη, έκλεισαν την πρώτη μέρα της συνεδρίασης.

Υπό αυτές τις συνθήκες από τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου και μετά το πέρας των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει ελεύθερο το πεδίο, μαζί με όλους τους παραπάνω στενούς συνεργάτες του, να χαράξουν μια, όπως τη φαντάζονται, στρατηγική η οποία δεν θα σκοντάφτει από τη μια μέρα στην άλλη σε εσωκομματικά εμπόδια. Δίχως όμως να υπολογίζουν σε βαρυσήμαντα στελέχη με ισχυρό background, παρελθόν, κυβερνητική εμπειρία και δυναμική.
TO BHMA
Έκαστος εφ’ ω ετάχθη, δεν λένε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου