Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Παρουσιάστηκε το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης – Αυστηροποίηση και έκτιση των ποινών

  Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

Στο νέο νομοσχέδιο, που παράλληλα τίθεται σε διαβούλευση, περιλαμβάνεται αυστηροποίηση των ποινών για συγκεκριμένα αδικήματα, καθώς και η έκτιση των ποινών σε πολλά από αυτά.

Νέες αλλαγές στα νομικά και δικαστικά δεδομένα φέρνουν οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που ανακοινώθηκαν χθες στα πλαίσια του νέου νομοσχεδίου, από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, παρουσία του Υφυπουργού Ιωάννη Μπούγα.

Στο νέο νομοσχέδιο, που παράλληλα τίθεται σε διαβούλευση, περιλαμβάνεται αυστηροποίηση των ποινών για συγκεκριμένα αδικήματα, καθώς και η έκτιση των ποινών σε πολλά από αυτά.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως φαίνεται, είναι η αντιμετώπιση της μικρομεσαίας εγκληματικότητας, που ταλανίζει σήμερα την ελληνική κοινωνία, με υποχρεωτική έκτιση των ποινών από τους δράστες ακόμη και για τα πλημμελήματα, (από 30 ημέρες μέχρι 6 μήνες). Ακόμα, μεταξύ άλλων προβλέπεται αυστηροποίηση ποινών για βιαστές και εμπρηστές, επαναφορά της αυτεπάγγελτης δίωξης για όλα τα κακουργήματα και αυτών που έχουν οικονομικό αντικείμενο (απάτη, υπεξαίρεση, τοκογλυφία, απιστία), αλλά και επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας ως βασικού μέρους του μεγάλου στόχου για ταχύτερη απονομή της ελληνικής δικαιοσύνης.

Όσον αφορά το δικαστικό μέρος, προβλέπεται η αύξηση των μονομελών συνθέσεων των δικαστηρίων αντί τριμελών, η αξιοποίηση του θεσμού της ποινικής διαπραγμάτευσης και πριν την άσκηση δίωξης και η δυνατότητα και στον εισαγγελέα να κοινοποιήσει πρόταση ποινικής μεταχείρισης προς τον διωκόμενο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ποινική συνδιαλλαγή, σε μια προσπάθεια για την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης. Σημαντικό είναι επίσης να αναφερθεί ότι αριθμός των αναβολών στις ποινικές δίκες από κάθε αιτία περιορίζεται σε μία ανεξαρτήτως αριθμού διαδίκων.

Σχολιάζοντας τις νέες τροποποιήσεις στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΟΡΤ και στο δημοσιογράφο Κώστα Γκελντή, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος τόνισε πως είναι η πολλοστή φορά που επέρχονται αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες, γεγονός μοναδικό στη διεθνή έννομη τάξη, τουλάχιστον σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ και πως ο νομικός κόσμος, λόγω των συνεχών αλλαγών τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε μια διαρκή αναταραχή. «Τέτοιες αλλαγές με αυτή την συχνότητα δε συμβαίνουν πουθενά. Οι κώδικες παντού, είναι κείμενα μακράς διάρκειας και πνοής, όπου αφήνονται να αναπτύξουν τα αποτελέσματά τους, έτσι όπως έχουν θεσπιστεί από το νομοθέτη και όπου χρειάζεται παρέμβαση προκειμένου να διορθωθούν λάθη ή αστοχίες αυτό γίνεται μέσω της νομολογίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρουλόπουλος, προσθέτοντας πως οι αλλαγές έρχονται ανάλογα με τη φιλοσοφία του κάθε υπουργού ή με βάση κάθε φορά το αδίκημα που απασχολεί την κοινή γνώμη. «Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι τεράστιο. Δεν προλαβαίνει κανείς να αφομοιώσει τις νέες ρυθμίσεις, που όσοι εμπλέκονται στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης αδυνατούν να τις παρακολουθήσουν» σημείωσε ο κ. Δημητρουλόπουλος, θέτοντας παραδείγματα της πρακτικής εφαρμογής του νέου Ποινικού Κώδικα.

Αναφερόμενος στις πιο σημαντικές αλλαγές, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας μίλησε για την πολιτική επιλογή της αυστηροποίησης των ποινών, με την οποία διαφωνεί ο ευρύτερος νομικός κόσμος. «Αποδείχθηκε ότι η αυστηροποίηση των ποινών δε στάθηκε ικανή να μειώσει την εγκληματικότητα, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα στη χώρα μας. Άρα η επιλογή αυτή δεν είναι προς την σωστή κατεύθυνση».

Ωστόσο, ο κ. Δημητρουλόπουλος δήλωσε στην ΟΡΤ ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση η δεύτερη επιλογή της κυβέρνησης, που αφορά την έκτιση των ποινών. «Αυτό είναι το μείζον. Αυστηρές ποινές είχαμε πάντοτε. Το θέμα είναι οι ποινές αυτές να εκτελούνται και να εκτίονται πραγματικά. Όχι παντού, γιατί δεν είναι όλα τα αδικήματα τα ίδια. Σε αδικήματα που έχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις θα πρέπει να υπάρχει έκτιση» κατέληξε, μιλώντας χαρακτηριστικά για το αδίκημα του εμπρησμού από πρόθεση και τις περιπτώσεις τροχαίων δυστυχημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου