Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

Η επιθυμία του ΝΑΤΟ για μια «στρατιωτική ζώνη Σένγκεν» στην Ευρώπη αυξάνει τις εντάσεις

Σάββατο, 25 Νοεμβρίου, 2023

Σημαίες της Φινλανδίας και του ΝΑΤΟ κυματίζουν στο προαύλιο του Υπουργείου Εξωτερικών στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, Τρίτη 4 Απριλίου 2023. (Antti H'm'l'inen/Lehtikuva via AP)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η επιθυμία του ΝΑΤΟ να έχει μια στρατιωτική εκδοχή της Ζώνης του Σένγκεν στην Ευρώπη, για να μπορούν οι ένοπλες δυνάμεις της Συμμαχίας να μετακινούνται ελεύθερα και να αντιτάσσονται στη Ρωσία, έχει αυξήσει τις εντάσεις και αποτελεί λόγο ανησυχίας, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Ο επικεφαλής της διοίκησης επιμελητείας του ΝΑΤΟ JSEC, αντιστράτηγος Αλεξάντερ Σόλφρανκ, είπε στο «Reuters» (Ρόιτερς) σε συνέντευξή του, ότι θα ήθελε να δει μια τέτοια ζώνη.

Ο ίδιος εξέφρασε ανησυχία για τη μεγάλη γραφειοκρατία στην Ευρώπη που εμποδίζει τις κινήσεις των στρατευμάτων, ένα πρόβλημα το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες καθυστερήσεις σε περίπτωση που ξεσπούσε σύγκρουση με τη Ρωσία.

Αν η πρόταση αυτή υλοποιούνταν, η Ρωσία θα απαντούσε, σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η Συμμαχία θεωρούσε πάντα τη χώρα μας ‘πλασματικό εχθρό’. Τώρα θεωρεί ανοιχτά τη χώρα μας προφανή εχθρό. Αυτή η ανακοίνωση δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να πυροδοτεί εντάσεις στην Ευρώπη, το οποίο έχει επιπτώσεις», είπε ο κ. Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Ο κ. Πεσκόφ υποστήριξε ότι οι συζητήσεις περί «στρατιωτικής Σένγκεν» δείχνουν για μια ακόμη φορά ότι η Ευρώπη είναι απρόθυμη να ακούσει τις νόμιμες ανησυχίες της Μόσχας και είναι έτοιμη να ενισχύσει τη δική της ασφάλεια εις βάρος της Μόσχας.

«Το ΝΑΤΟ είναι εκείνο που διαρκώς μετακινεί τη στρατιωτική του υποδομή προς το σύνορό μας. Δεν μετακινούμαστε εμείς προς τις υποδομές του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ μετακινείται προς εμάς. Και αυτό μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλέσει και μόνο να οδηγήσει σε αντίποινα για να εγγυηθούμε τη δική μας ασφάλεια», είπε ο κ. Πεσκόφ.

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το ΝΑΤΟ έχει επεκταθεί κατά περίπου 1.000 χιλιόμετρα ανατολικά υποδεχόμενο χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, περιλαμβανομένης της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής, και πολλαπλασιάζοντας το μήκος της ανατολικής του πτέρυγας σε περίπου 4.000 χιλιόμετρα συνολικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου