Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

Ελέυθεροι Επαγγελματίες-Αυτοαπασχολούμενοι: Έρχονται αλλαγές στη φορολογία τους

  Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου, 2023

Tο ερώτημα είναι: Έχει δουλέψει στα επαγγέλματα αυτά κάποιος από αυτούς που βγάζει τέτοιους νόμους;  Οι περισσότεροι κάθονται σε μία πολυθρόνα και παίζουν ή μιλούν με το κινητό τους. 

Ανατροπές στο καθεστώς φορολόγησης των εισοδημάτων 1.000.000 μικρομεσαίων επιχειρηματιών, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, αλλαγές που αναμένεται να ισχύσουν από το 2024, με το πλάνο του οικονομικού επιτελείου να προβλέπει την επανεξέταση από μηδενική βάση της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών μέσω μιας νέας κλίμακας φορολόγησης των καθαρών κερδών από την ατομική άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Μάλιστα από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αναφερθεί στο νέο αυτό μέτρο, τονίζοντας πως δεν είναι δυνατόν επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ετήσια εισοδήματα κάτω από 10 χιλ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλαγές θα υπάρξουν στον έλεγχό τους και στις δαπάνες που αναγνωρίζονται και εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους ενώ για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών σχεδιάζεται να αναγνωρίζονται μόνο οι δαπάνες που περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία «MyDATA».

Όσον αφορά την υποχρεωτική ασφάλιση περιουσίας, θα αφορά τα νομικά πρόσωπα με ετήσιο τζίρο 1 εκατ. ευρώ. Σε αυτή τη φάση, για την ασφάλιση των κατοικιών έχει ψηφιστεί και πρόκειται να εφαρμοστεί το κίνητρο της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, ενώ υποχρεωτική είναι η ασφάλιση για τα ακίνητα με στεγαστικό δάνειο. Οπότε δεν θα υπάρξει άλλο μέτρο υποχρεωτικότητας. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τον Μάιο του 2024, όταν θα εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά του φόρου κατοχής ακινήτων.

«Δεν θα έχει αποτελέσματα ο νέος σχεδιασμός φορολόγησης»

Όπως αναφέρει σε δηλώσεις του στην εφ. Πατρίς, για το συγκεκριμένο ζήτημα ο φοροτεχνικός, Γιώργος Φωτεινόπουλος, ο νέος σχεδιασμός φορολόγησης του υπουργείου Οικονομικών για τους Ελεύθερους Επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους «προβλέπει έναν τρόπο τεκμαρτό για να υπολογίζονται τα εισοδήματα των Ελεύθερων Επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, τεκμήρια που γίνονταν προσπάθειες να μειωθούν και να εξαλειφθούν».

«Αυτό από μόνο του φέρνει μια φορολογική επιβάρυνση ανά φορολογούμενο, άνω των 1.100 ευρώ από ότι σήμερα», τονίζει ο κ. Φωτεινόπουλος και συνεχίζει «Δεν ξέρω εν μέσω ενός πληθωριστικού περιβάλλοντος αν πρέπει ή δεν πρέπει να γίνει και αν θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα που προσδοκεί το υπουργείο. Πιστεύω ότι το μέτρο αυτό θα πρέπει να επαναξιολογηθεί και να μελετηθεί εκ νέου γιατί θεωρώ πως δεν θα έχει τα αποτελέσματα που προσδοκά το υπουργείο».
«Επίσης», τονίζει ο κ. Φωτεινόπουλος, «βλέπουμε και μια αδυναμία του ελεγκτικού μηχανισμού να αναλύσει και να αξιολογήσει τα δεδομένα που λαμβάνει ανά ΑΦΜ γιατί γνωρίζει πλέον η φορολογική διοίκηση ποιοι «κλέβουν» γιατί η φορολόγηση πλέον είναι οριζόντια για όλους ώστε να προχωρήσει σε επαναπροσδιορισμό του φόρου τους με τα δεδομένα που συλλέγει τόσο καιρό».

Σπύρος Μπλάθρας, Blathras Sport

«Το μέτρο είναι σωστό κατά την άποψή μου, δεν επιτρέπεται στους 700 χιλ. περίπου επαγγελματίες οι 500 χιλ. να δηλώνουν ζημιές ή μηδαμινά κέρδη. Πρέπει αυτό να αλλάξει όμως πρέπει να παρθούν μέτρα τέτοια ώστε να φορολογηθούν δίκαια. Δεν επιτρέπεται να πληρώνουν φόρο στο κράτος μόνιμα οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί. Πρέπει να πληρώσουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Αυτό είναι το δίκαιο. Να πληρώνουν όλοι οι πολίτες για να κατέβουν και οι φορολογικοί συντελεστές».

Φώτης Βασιλακόπουλος, Jordan ανδρικά ενδύματα

«Είναι στα νέα φορολογικά μέτρα που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, το επιχειρείν στην Ελλάδα είναι εδώ και χρόνια πολύ δύσκολο αλλά αυτό το κάνει ακόμα πιο δύσκολο, οι επιχειρήσεις θα δυσκολευτούν να διατηρήσουν την επιχειρηματική τους ευρωστία ενώ η ακρίβεια δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους καταναλωτές».

Ξένια Ζούβελου, Μπαξιβάνη υποδήματα

«Γενικά ούτως ή άλλως το τελευταίο διάστημα γίνονται συνέχεια αλλαγές και σε ότι αφορά το εμπόριο, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η φορολογία στην Χώρα μας είναι τεράστια, είναι πολύ δύσκολο πλέον να συντηρείς κατάστημα και να έχεις καλές τιμές και να είσαι εντάξει και με τους πελάτες σου και με την φορολογία αλλά και με όλες τις υποχρεώσεις ως έμπορος. Θα δούμε την εξέλιξη, δεν είναι εύκολα τα πράγματα, πάντως πρέπει πάντα να βρίσκουμε λύσεις να συντηρούμε τα μαγαζιά μας και να είμαστε εντάξει και με το κράτος».

Κώστας Ντεβενέζος, Ντεβενέζος ανδρικά ενδύματα Ερμού

«Αυτό το μέτρο θεωρώ πως θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους επαγγελματίες καθώς προερχόμαστε από μια δύσκολη περίοδο, από την πανδημία, τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες, την ακρίβεια γενικά και αυτονόητο είναι πως δεν υπάρχουν οι εισπράξεις. Ο καταναλωτής δεν κινείται, έχει δυσκολέψει η αγορά και όλα αυτά μεταφέρονται σε εμάς τους επαγγελματίες. Θεωρώ πως δεν είναι τόσο καλό το μέτρο και πρέπει να βρεθεί κάποιος άλλος τρόπος.

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου