Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023

Είχε μιλήσει πρώτος για το φαινόμενο του θερμοκηπίου – Τώρα κρούει ξανά τον κώδωνα του κινδύνου

Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου, 2023

Ο Χάνσεν επισημαίνει μια ανισορροπία μεταξύ της ενέργειας που εισέρχεται από τον ήλιο και της ενέργειας που εξέρχεται από τη Γη, η οποία έχει αυξηθεί σημαντικά,  σχεδόν διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη επιταχύνεται ταχύτερα από ό,τι είναι σήμερα κατανοητό ,και θα οδηγήσει στην υπέρβαση ενός βασικού ορίου θερμοκρασίας ήδη από αυτή τη δεκαετία, αποκαλύπτει η έρευνα με επικεφαλή τον  Αμερικανό επιστήμονα Τζέιμς Χάνσεν, πρώην επιστήμονα της Nasa, ο οποίος απηύθυνε μια θεμελιώδη προειδοποίηση για την κλιματική αλλαγή στο Κογκρέσο των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1980.

Το κλίμα της Γης είναι πιο ευαίσθητο στις αλλαγές που προκαλούνται από τον άνθρωπο απ’ ό,τι αντιλαμβάνονταν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, πράγμα που σημαίνει ότι θα εξαπολυθεί μια «επικίνδυνη» έκρηξη θέρμανσης που θα ωθήσει τον κόσμο να είναι κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από ό,τι ήταν, κατά μέσο όρο, στην προβιομηχανική εποχή μέσα στη δεκαετία του 2020, και κατά 2 βαθμούς Κελσίου θερμότερος μέχρι το 2050, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Αυτή η ανησυχητική αύξηση της θερμοκρασίας, η οποία θα σήμαινε ότι ο κόσμος θα υπερβεί το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου που ορίζεται στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, ενέχει τον κίνδυνο ενός κόσμου «λιγότερο ανεκτού για την ανθρωπότητα, με μεγαλύτερα κλιματικά ακραία φαινόμενα», σύμφωνα με τον Χάνσεν.

Ο Χάνσεν συμπληρώνει στην έρευνά του πως σταδιακά θα έρθει μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη,  λόγω της συνεχιζόμενης καύσης ορυκτών καυσίμων και πως η Γη είναι «πολύ ευαίσθητη» στις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης, συγκεκριμένα  πολύ πιο ευαίσθητη από τις εκτιμήσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

«Θα ήμασταν ανόητοι και κακοί επιστήμονες αν δεν περιμέναμε επιτάχυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη», απαντά ο Hansen στο ερώτημα, αν ο ρυθμός της παγκόσμιας θέρμανσης που επιταχύνεται, έχει συζητηθεί έντονα μεταξύ των επιστημόνων φέτος εν μέσω μηνών θερμοκρασιών-ρεκόρ.

Ο Χάνσεν επισημαίνει μια ανισορροπία μεταξύ της ενέργειας που εισέρχεται από τον ήλιο και της ενέργειας που εξέρχεται από τη Γη, η οποία έχει αυξηθεί σημαντικά,  σχεδόν διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.

Αυτή η αύξηση, προειδοποίησε, θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφική άνοδο της στάθμης της θάλασσας για τις παράκτιες πόλεις όλου του κόσμου.

Η νέα έρευνα, από τον Χάνσεν και άλλους δώδεκα επιστήμονες, υποστηρίζει ότι αυτή η ανισορροπία, προκαλεί κλιμάκωση της παγκόσμιας θέρμανσης.

«Βρισκόμαστε στην πρώιμη φάση μιας έκτακτης κλιματικής ανάγκης. Μια τέτοια επιτάχυνση είναι επικίνδυνη για μία κατάσταση που βρίσκεται ήδη εκτός ισορροπίας. Πρέπει να ψύξουμε τον πλανήτη για τον σώσουμε», αναφέρεται επίσης.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση, ο Hansen και οι συνάδελφοί του, προτείνουν τον ψεκασμό θείου στην ατμόσφαιρα, προκειμένου να εκτραπεί η θερμότητα μακριά από τον πλανήτη και να μειωθεί τεχνητά η θερμοκρασία του πλανήτη.

Η λεγόμενη «ηλιακή γεωμηχανική» έχει επικριθεί ευρέως για την απειλή δυνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον, αλλά υποστηρίζεται από μια μειοψηφία επιστημόνων που προειδοποιούν ότι ο κόσμος δεν έχει πλέον χρόνο και επιλογές για να αποφύγει την καταστροφική αύξηση της θερμοκρασίας.

Πηγή: lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου