Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023

Συνάντηση Μητσοτάκη με Σι Τζινπίνγκ, «Ελλάδα και Κίνα έχουν ισχυρή οικονομική σχέση». Και... λίγο γέλιο

 Σάββατο, 4 Νοεμβρίου, 2023

Πληθυσμός

Κίνα: 1,4 δισεκατομμύρια

Ελλάδα: 10,4 εκατομμύρια

Πήγε ο Μητσοτάκης χθες στη Κίνα.

Πάει ο αξιωματούχος στον πρόεδρο της Κίνας και του λέει: Ήρθε η Ελλάδα.

Και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπινγκ ρωτάει: Πόσα εκατομμύρια είναι;

-          Δέκα του απαντά ο αξιωματούχος.

-          Και ο Κινέζος πρόεδρος: Σε ποιο ξενοδοχείο μένουν.  Χα, χα, χα…

Τόνισε και την ανάγκη συνεργασίας ΕΕ-Κίνας για την αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και οι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών

Η Ελλάδα και η Κίνα έχουν μια ισχυρή οικονομική σχέση, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπινγκ, με την οποία ολοκλήρωσε τις συζητήσεις του με την πολιτική ηγεσία της Κίνας στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Πεκίνο.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι αυτό το σηματοδοτεί το λιμάνι του Πειραιά για το οποίο τόνισε ότι είναι «μια επιτυχημένη επένδυση και για τις δύο πλευρές» και σημείωσε ότι «προσβλέπουμε στην περαιτέρω επέκτασή της».

Πρόσθεσε εξάλλου ότι «υπάρχουν σημαντικά περιθώρια να βελτιώσουμε και τις εμπορικές μας σχέσεις, ώστε να εισέλθουν περισσότερα ελληνικά προϊόντα στην κινεζική αγορά, να επισκεφθούν την Ελλάδα περισσότεροι Κινέζοι επισκέπτες».

Ο κ. Μητσοτάκης μετέφερε στον Πρόεδρο της Κίνας τους χαιρετισμούς της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και υπενθύμισε την σημαντική επίσκεψη του κ. Σι Τζιπίνγκ στην χώρα μας, λέγοντας ότι πέρασαν τέσσερα χρόνια από τότε και «η χώρα μας έχει προοδεύσει σημαντικά και είμαστε πλέον σίγουροι ότι έχουμε αφήσει πίσω μας τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης».

Εξέφρασε εξάλλου ικανοποίηση για το γεγονός ότι δύο από τους μεγαλύτερους κινεζικούς οίκους αξιολόγησης αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια των συναντήσεων που είχε ο κ. Μητσοτάκης στο Πεκίνο έγινε επισκόπηση ολόκληρου του φάσματος των διμερών σχέσεων, τις οποίες χαρακτήρισε «ισχυρές και αμοιβαία επωφελείς», ενώ συζητήθηκε η ενίσχυσή τους, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, του τουρισμού και του πολιτισμού.

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική συνεργασία και συγκεκριμένα στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών και ιδιαίτερα των αγροτικών προϊόντων προς την Κίνα, καθώς και στην συνεργασία στον τουρισμό ώστε οι αφίξεις Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα να φθάσουν στα προ πανδημίας επίπεδα.

Επίσης, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις σχέσεις ΕΕ- Κίνας και ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας για την ανάγκη ανοικτών διαύλων επικοινωνίας της Ε.Ε. με την Κίνα και τόνισε ότι είναι αμοιβαίο συμφέρον η σχέση αυτή να είναι εποικοδομητική και σταθερή.

Υπογράμμισε εξάλλου ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο γέφυρας στη σχέση αυτή, ενώ επισήμανε ταυτόχρονα την πεποίθησή του ότι η Ευρώπη χρειάζεται στρατηγική αυτονομία για να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες γεωπολιτικές προκλήσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τόνισε και την ανάγκη συνεργασίας ΕΕ-Κίνας για την αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και οι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών, ενώ συζητήθηκαν επίσης ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Όπως σημειώνει το dnews.gr ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κίνα στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και στην επίλυση παγκόσμιων κρίσεων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ ανέδειξε την πάγια θέση της Ελλάδας για την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Νωρίτερα, υπεγράφη συμφωνία αεροπορικών συνδέσεων Ελλάδας-Κίνας. Η συμφωνία εκσυγχρονίζει το θεσμικό αεροπορικό πλαίσιο μεταξύ των δύο χωρών και θα ενισχύσει τις συνδέσεις ελληνικών εταιρειών με την Κίνα και αντιστρόφως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου