Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

«Θα συνεχίζουμε να ερχόμαστε μέχρι να μας εγκαταλείψουν οι ψυχές μας» – Συγκίνησαν οι Κύπριοι που ήρθαν στην Ηλεία

 Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023

Με λόγια συγκινητικά, βγαλμένα από την ψυχή κάθε Κυπρίου που βίωσε τον ξεριζωμό από την πατρίδα του, ο επικεφαλής της Αποστολής των Κυπρίων που έφτασαν το πρωί του περασμένου Σαββάτου στην Ηλεία, Ανδρέας Θεοδοσίου, θέλησε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του αλλά και την τεράστια αγάπη του προς το λαό της Ηλείας...

Με λόγια συγκινητικά, βγαλμένα από την ψυχή κάθε Κυπρίου που βίωσε τον ξεριζωμό από την πατρίδα του, ο επικεφαλής της Αποστολής των Κυπρίων που έφτασαν το πρωί του περασμένου Σαββάτου στην Ηλεία, Ανδρέας Θεοδοσίου, θέλησε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του αλλά και την τεράστια αγάπη του προς το λαό της Ηλείας που πριν 50 χρόνια στάθηκε πλάι τους και άνοιξαν το σπιτικό τους σε εκείνη τη δύσκολη συγκυρία.

Νωρίς το μεσημέρι έφτασαν στην περιοχή της Γαστούνης, όπου σε μια σεμνή τελετή πραγματοποίησαν κατάθεση στεφάνου στο μνημείο πεσόντων και αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής 1974. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αλέξης Καστρινός, ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Βασιλόπουλος και ο πρώην δήμαρχος Πηνειού Κώστας Λούρμπας.

Σύντομες τοποθετήσεις και χαιρετισμούς έκαναν τόσο ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος Β’ που ευχήθηκε στους Κυπρίους να μπορούν να μεταλαμπαδεύουν πάντα την ευγνωμοσύνη τους προς τους ανθρώπους που τους βοηθούν σε κάθε πτυχή της ζωής τους και τους συνεχάρη για τις πρωτοβουλίες τους όλο αυτό το διάστημα, όσο και ο κ. Βασιλόπουλος που χαρακτήρισε ως ξεχωριστή μέρα τη συγκεκριμένη καθώς φιλοξενούν και πάλι στον τόπο τους μετά από τόσα χρόνια παιδιά που είχαν βρεθεί 50 χρόνια πριν μακριά από την πατρίδα τους και εξέφρασε την ελπίδα του οι αναμνήσεις τους από την Ηλεία να είναι πάντα ευχάριστες.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφανιών από το δήμαρχο Πηνειού Ανδρέα Μαρίνο και από τον Επικεφαλής της Αποστολής των Κυπρίων Ανδρέα Θεοδοσίου, ενώ εκ μέρους των οικογενειών που έχασαν κάποιους δικούς τους κατάθεση έκανε ο εγγονός του πρώην δημάρχου Πηνειού Κώστα Λούρμπα. Επιπλέον, ανθοδέσμη κατάθεσε η εκπρόσωπος της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Άννα Αριστοτέλους, ενώ ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Τρισάγιο στην Φραγκαβίλα

Ακολούθησε η επίσκεψή τους στην μονή Φραγκαβίλα, όπου πραγματοποιήθηκε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνου στον τάφο του μ. μητροπολίτη Ηλείας, Αθανάσιου Α’. Μάλιστα, είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν εντός του ναού αλλά και να κάνουν μια σύντομη περιήγηση στους χώρους αυτής.

Οι πρώτες τοποθετήσεις

Η συνέχεια δόθηκε στο ξενοδοχείο «Amalias Hotel» στην Κουρούτα, όπου οδηγήθηκε η αποστολή των Κυπρίων προκειμένου να ξεκουραστεί. Στα πλαίσια της παρουσίας τους εκεί, δόθηκε και συνέντευξη τύπου σε αίθουσα του ξενοδοχείου.

Ειδικότερα, πρώτος το λόγο έλαβε ο Μητροπολίτης Ηλείας και ωλένης κ.κ. Αθανάσιος Β, που εμφανίστηκε χαρούμενος για την παρουσία της αποστολής των Κυπρίων στην περιοχή για την απόδοση τιμών στους ανθρώπους που τους βοήθησαν και ακολούθως ευχαρίστησε τους ανθρώπους αυτούς για την παρουσία τους στο νομό. Κλείνοντας, τους ευχήθηκε να περάσουν όμορφα το τριήμερο τους και έθεσε εαυτόν στη διάθεσή τους για ότι του ζητήσουν.

Από την πλευρά της, η επιθεωρήτρια φιλολογικών μαθημάτων και εκπρόσωπος της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου Καλλιόπη Χριστοφόρου Μπουγιουρού, μετέφερε τις ευχαριστίες της πολιτείας και του Υπουργείου Παιδείας προς την Ηλεία, τη Μητρόπολη και τις οικογένειες που σε μια δύσκολη περίοδο για την Κύπρο και τα προσφυγόπουλά της, πρόσφεραν από το υστέρημά τους, την αγάπη τους και την έμπρακτη βοήθειά τους στον τομέα των υλικών και της εκπαίδευσης. Μάλιστα, επεσήμανε πώς το ταξίδι αυτό μετά από τόσα χρόνια αποδεικνύει τη μεγάλη ευγνωμοσύνη που τρέχουν προς τις οικογένειες αυτές και υπογράμμισε πως το υπουργείο στηρίζει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Πρόσθεσε δε και την έντονη δραστηριότητα που έχουν τα μέλη της επιτροπής στην Κύπρο, αφού προσπαθούν συχνά να ενημερώσουν παιδιά και κατοίκους για τα όσα έγιναν τότε.

«Όσες φορές και να έρθουμε εδώ, φεύγουμε κλαμένοι»

Η συνέχεια της συνέντευξης δόθηκε από τον κ. Θεοδοσίου, που μετέφερε τα συναισθήματα των Κυπρίων για τους Ηλείους και συγκίνησε με τα λόγια αγάπης και ευγνωμοσύνης για τους ανθρώπους που τους βοήθησαν σε εκείνες τις δύσκολες στιγμές.

Όπως ανέφερε αρχικά, η αποστολή των Κυπρίων με αισθήματα βαθειάς συγκίνησης έφτασε στην Ηλεία για να αποδώσει τις τιμές που πρέπει προς τους ανθρώπους που τους βοήθησαν, τιμές που είναι στα πλαίσια της διαφώτισης που γίνεται από την ομάδα αυτή και που έχει πολλές μορφές, μία εκ των οποίων είναι και οι εκδηλώσεις που γίνονται αυτές τις μέρες.

“Όσες φορές και να έρθουμε εδώ, φεύγουμε κλαμένοι. Είναι τόσο δυνατά τα αισθήματα, είναι τόση η αγάπη που εισπράττουμε και από τις οικογένειες που μας φιλοξένησαν, αλλά και από τους ανθρώπους της Ηλείας που ξέρουν ότι μείναμε εδώ”, μετέφερα με συγκίνηση ο κ. Θεοδοσίου και συνέχισε λέγοντας πως είχαν την τύχη να βρεθούν ξανά στον τόπο μας τον περασμένο Φεβρουάριο προκειμένου να ετοιμάσουν ένα ντοκιμαντέρ με όλη την ιστορία, το υλικό του οποίου εξέφρασε την ελπίδα πως θα είναι έτοιμο σύντομα για να αποδοθεί στην Κύπρο και στην Ελλάδα και να μεταφέρει εικόνες και μαρτυρίες ανθρώπων όπως τις βίωσαν τότε.

Ένα ιδιαίτερο στοιχείο στο οποίο θέλησε να επικεντρωθεί είναι το γεγονός πως για τους ίδιους η λήθη δεν είναι επιλογή, ενώ σημείωσε πως το σύνθημα “Δεν ξεχνώ” το επανέφεραν οι ίδιοι και το έκαναν σημαία τους. Χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός πως τους δίνεται η δυνατότητα να μπαίνουν στα σχολεία και να κάνουν διαλέξεις, ενώ εστίασε και στη δίψα των παιδιών να μάθουν όσα έγιναν εκείνα τα μαρτυρικά χρόνια. Μάλιστα έκανε αναφορά και στην υψηλή αναγνώριση που έχουν μέχρι στιγμής από το κράτος, και στο γεγονός ότι πουθενά δεν έχουν συναντήσει κάποια άρνηση μέχρι στιγμής.

«Εδώ στην Ηλεία, όταν ερχόμαστε κλαίνε οι ψυχές μας»

Σε ερώτηση της εφ. «Πατρίς» για την εικόνα που αντίκρισαν μετά από τόσα χρόνια αλλά και το πώς νιώθουν για το νομό μας, η απάντηση του κ. Θεοδοσίου δεν θα μπορούσε παρά να συγκλονίσει τους παρευρισκόμενους. «Δεν θα χαρακτήριζα την Ηλεία ως δεύτερο σπίτι. Για εμάς είναι η δεύτερη πατρίδα μας, η δεύτερη οικογένειά μας, ο άλλος μας εαυτός. Εδώ πήραμε τα πρώτα μαθήματα της ζωής και ευτυχώς ήταν καλά από τις οικογένειες που μας φιλοξένησαν, από τη στοργή που μας επέδειξε η εκκλησία» δήλωσε συγκινημένος και συνέχισε υπογραμμίζοντας πως χάρη στα εφόδια που έλαβαν στην περιοχή μας κατάφεραν να διαπρέψουν στη ζωή τους. «Εδώ στην Ηλεία, όταν ερχόμαστε κλαίνε οι ψυχές μας. Δεν θέλουμε να φύγουμε. Επιστρέφουμε πίσω λέγοντας πως δεν είναι η τελευταία φορά που πήγαμε. Θα ξανάρθουμε και να είστε σίγουροι ότι θα συνεχίζουμε να ερχόμαστε μέχρι να μας εγκαταλείψουν οι ψυχές μας, μέχρι να σταματήσουν οι καρδιές μας να χτυπούν, μέχρι να σταματήσει το μυαλό να λειτουργεί», κατέληξε.

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου