Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

«Ευχαριστούμε τον λαό της Ηλείας που μας αγκάλιασε…» – Οι Κύπριοι που ήρθαν στο νομό δείχνουν την αγάπη τους

 Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

Οι Κύπριοι που βρίσκονται στο νομό μας ευχαρίστησαν, μέσα από τα βάθη της καρδιάς τους, όλους τους Ηλείους για την φιλοξενία που τους παρείχαν μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Για μία ακόμα φορά, οι Κύπριοι μέλη της ομάδας πρωτοβουλίας φιλοξενηθέντων παιδιών εκ Κύπρου 1974, είπαν ένα μεγάλο «ευχαριστώ», βγαλμένο από τα βάθη της καρδιάς τους, σε όλους τους Ηλείους, οι οποίοι τους φιλοξένησαν για αρκετό χρονικό διάστημα, μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Να τονιστεί ότι οι Κύπριοι, που βρίσκονται από το Σάββατο στην Ηλεία, είχαν φιλοξενηθεί εκείνη την εποχή σε ιδρύματα της εκκλησίας και σε σπίτια Ηλείων πολιτών, που τους αγκάλιασαν και τους φέρθηκαν σαν να ήταν δικά τους παιδιά, κάτι το οποίο τονίστηκε στην χθεσινή εκδήλωση που έγινε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου.

Στην δισαρχιερατική θεια λειτουργία που τέλεσαν ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιος Β και ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Αμαθούντος Κύπρου Νικόλαος, παραβρέθηκαν οι βουλευτές Ηλείας κ.κ. Διονύσιος Καλαματιανός και Μιχάλης Κατρίνης, ο δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος και ο νέος δήμαρχος κ. Στάθης Καννής, ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Γιάννης Λέντζας, o Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού κ. Δημήτρης Νικολακόπουλος και πολλοί ακόμη.

«Σας ευχαριστούμε …»

Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιος Β, στην ομιλία του στάθηκε στην προσφορά όλης της Ηλείας προς τα παιδιά της δοκιμαζόμενης Κύπρου το 1974, τονίζοντας ότι με την παρουσία τους στο νομό, προσφέρουν και αυτοί πάρα πολλά, θυμίζοντας σε όλους τι έγινε εκείνη την ταραγμένη περίοδο, αλλά και το γεγονός ότι η Μητρόπολη Ηλείας, αλλά και οι οικογένειες που φιλοξένησαν τα τότε παιδιά, στάθηκαν δίπλα τους και προσπάθησαν όσο μπορούσαν να τα κάνουν να ξεχάσουν τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν κατά την Τουρκική εισβολή.

«Μας φιλοξενήσατε με αγάπη»

Ο επίσκοπος Αμαθούντος Νικόλαος, δήλωσε πως είναι υπερήφανος και βαθιά συγκινημένος για την παρουσία του στην Ηλεία και στη Θεία Λειτουργία και πρόσθεσε, «εύχομαι σεβασμιότατε Μητροπολίτη Ηλίας να σας δίνει ο θεός δύναμη, ώστε να συνεχίσετε αυτό το πλούσιο έργο σας», ενώ ακολούθως στάθηκε στις μνήμες και στα αισθήματα που …ξεπηδούν όταν έρχονται στο μυαλό εκείνες οι δραματικές ημέρες. Πέρασαν πενήντα χρόνια σχεδόν μετά από τη μαύρη μέρα της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο, όπου δεκάδες χιλιάδες ελληνοκύπριοι εκδιώχθηκαν από τις προγονικές τους εστίες και πάντα θα μένει μία ανοιχτή πληγή στην καρδιά όλων όσων έζησαν την βαρβαρότητα εκείνης της εποχής.

Και φυσικά εξήρε τη φιλοξενία τόσο της Μητρόπολης Ηλείας και του τότε Μητροπολίτη Αθανασίου Α, όσο φυσικά και των οικογενειών που φιλοξένησαν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα τα παιδιά της Κύπρου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και για τον τότε πρωτοσύγκελο και μετέπειτα Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανό, που βοήθησε με τις ενέργειες του για την καλύτερη δυνατή παρουσία των παιδιών της μαρτυρικής Κύπρου στην Ηλεία.

«Είμαι υπερήφανη»

Ιδιαίτερα υπερήφανη για την παρουσία της στην Ηλεία και τη συμμετοχή της στις εκδηλώσεις, τόνισε ότι είναι και η εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου κα Καλλιόπη Πούγιουρου, που χαρακτήρισε ως πράξη μεγάλης αγάπης την τότε προσφορά των Ηλείων πολιτών, αλλά και της Μητρόπολης Ηλείας, για την φιλοξενία δεκάδων παιδιών από τη μαρτυρική Κύπρο.

Φυσικά τόνισε ότι δεν μπορούν να ξεχαστούν όσοι πρόσφεραν εκείνη την περίοδο, όπως ο τότε μητροπολίτης Αθανάσιος Α και επιτέλεσαν ένα θεάρεστο έργο, το οποίο δεν πρόκειται ποτέ να ξεχαστεί από όλη την Κύπρο, τονίζοντας εμφατικά «και για αυτό είμαστε εδώ σήμερα για να τιμήσουμε τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες που πάρθηκαν από τους Ηλείους εκείνη τη δραματική για την Κύπρο εποχή».

Επίσης ανάγνωσε και τον χαιρετισμό της Υπουργού Παιδείας της Κύπρου.

«Ένιωσαν μια ζεστασιά»

Στην μεγάλη σημασία της παρουσίας των Κυπρίων στην Ηλεία στάθηκε και ο τέως πρέσβης της Κύπρου στη χώρα μας κ. Κυριάκος Κενεβέζος, που τόνισε ότι δεν θα ξεχαστεί ποτέ η αγάπη και η ζεστασιά που έδωσαν οι Ηλείοι, αλλά και η Μητρόπολη Ηλείας στα παιδιά της μαρτυρικής Κύπρου που ξεριζώθηκαν από τις οικογένειές τους μετά την Τουρκική εισβολή το 1974.

«Είμαστε παιδιά της Ηλείας»

Ο κ. Ανδρέας Θεοδοσίου προχώρησε σε ένα μικρό ιστορικό για την κατάσταση εκείνης της περιόδου με την Τουρκική εισβολή και τον ερχομό δεκάδων παιδιών από την Κύπρο στην Ηλεία, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, προκειμένου να προστατευθούν από τις θηριωδίες των κατακτητών και μάλιστα στάθηκε στο ότι το παράδειγμα της Ηλείας, το ακολούθησε όλη η Ελλάδα, φιλοξενώντας παιδιά από την Κύπρο. Επίσημα φιλοξενήθηκαν στην Ελλάδα 2000 παιδιά από την Κύπρο, όμως ανεπίσημα αυτός ο αριθμός ξεπερνά τις 5.000, ενώ την Ηλεία ήρθαν 456 παιδιά τα οποία φιλοξενήθηκαν και από την Μητρόπολη Ηλείας, αλλά και από πολλές οικογένειες.

Στάθηκε δε στο γεγονός ότι η Ηλεία είναι η δεύτερη πατρίδα τους και ότι δεν θα ξεχάσουν ποτέ αυτά που έζησαν εδώ (ακολούθως κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για όσους έχουν φύγει από τη ζωή).

«Ένας νομός με ανθρωπιά»

Ακόμη ο κ. Μιχάλης Μιχαήλ τόνισε ότι Ηλεία είναι ένας νόμος με ανθρωπιά, που αγκάλιασε όλα τα παιδιά της μαρτυρικής Κύπρου εκείνη την περίοδο και ότι ευχαριστούν όλες τις οικογένειες οι οποίες τους φιλοξένησαν, σε μία περίοδο ιδιαίτερα ταραγμένη, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά για ολόκληρο τον ελληνισμό.

*** Ακολούθησαν οι βραβεύσεις, ενώ μετά το πέρας της θείας λειτουργίας στον προαύλιο χώρο του μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, έγινε η αποκάλυψη της αναμνηστικής πλάκας από τον Θεοφιλέστατο επίσκοπο Αμαθούντος κ.κ. Νικόλαο και την ομάδα των Κυπρίων υπό του Προέδρου της Ανδρέα Θεοδοσίου. Μία πλακέτα η οποία περιέχει τις εγκάρδιες ευχαριστίες της Ομάδος φιλοξενηθέντων παιδιών εκ Κύπρου 1974, προς τον ηλειακό λαό για τη φιλοξενία και την εκδήλωση της πατρικής αγάπης τους προς αυτούς.

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου