Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Λαμβάνουν θέσεις αποχώρησης – Δεν κάνει πίσω ο Κασσελάκης

Τρίτη, 7/11 (Νοεμβρίου), 2023

Ραβανός Aρης

Τεταμένη η κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, δεν κάνει πίσω ο Στ. Κασσελάκης για τις διαγραφές – Κρίσιμη συγκέντρωση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης αύριο.

Από μια κλωστή κρέμεται η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που εισέρχεται στην πιο κρίσιμη εβδομάδα των τελευταίων χρόνων με ορόσημο τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το προσεχές Σαββατοκύριακο. Και μπορεί η ιστορία της Αριστεράς να έχει πολλά περιστατικά διασπάσεων και διχασμών, η παρούσα εσωκομματική κρίση όμως, η πρώτη σοβαρή στη μετά τον Αλέξη Τσίπρα εποχή, αποτελεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τον Στέφανο Κασσελάκη.

Η κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει τεταμένη και δεν έχει βελτιωθεί το κλίμα, παρά τις διάφορες προσπάθειες κατευνασμού που υπήρξαν στο παρασκήνιο. Η προ ημερών ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν βελτίωσε την ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του κόμματος και όπως λένε τα στελέχη της Ομπρέλας, όσο υπάρχουν στο τραπέζι οι διαγραφές δεν μπορεί να γίνει συζήτηση.

Το θέμα όμως είναι τι είδους συζήτηση να γίνει και σε ποια βάση μεταξύ προεδρικών και της Ομπρέλας; Και αυτό διότι καμία πλευρά δεν υποχωρεί ώστε να υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός που θα ηρεμούσε ως έναν βαθμό την κατάσταση.

Χαμένο στοίχημα η συνύπαρξη

«Είναι απίθανο να συνυπάρξουν» λέει στο «Βήμα» κεντρικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έχει την ευχέρεια να συνομιλεί με όλες τις τάσεις και το εξηγεί ως εξής: «Η κάθε πλευρά έχει τις απόψεις της και για τους δικούς της λόγους δεν υποχωρεί, και αυτό δυσκολεύει την κοινή πορεία».

Το σκεπτικό αυτό ασπάζονται πάρα πολλοί που θεωρούν ότι η συνύπαρξη είναι αδύνατη υπό τις παρούσες συνθήκες. Από την πλευρά των προεδρικών επισημαίνουν ότι ο Στ. Κασσελάκης έδειξε καλή διάθεση και με την ομιλία του στην ΚΟ αλλά η εσωκομματική αντιπολίτευση, αν και δεν αποδέχονται τον όρο, εμμένει σε μάχη χαρακωμάτων που ζημιώνει το κόμμα. Από την πλευρά της Ομπρέλας είναι πιο κάθετοι: «Δεν συζητάμε με όρους πολιτικής ηγεμονίας και εξευτελισμού που θέλει ο Στ. Κασσελάκης και η ομάδα του».

Κρίσιμη σύναξη της αριστερής τάσης

Και μόνο η αναφορά περί ομάδας του προέδρου δείχνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει κοινό πεδίο, και αυτό θα επιβεβαιωθεί αύριο σε μια μεγάλη εκδήλωση που οργανώνει η αριστερή τάση του κόμματος με κορμό τους «53» με τίτλο: «Η ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά απέναντι στις προσκλήσεις των καιρών».

Στον κινηματογράφο Τριανόν, το απόγευμα της Δευτέρας, λίγες ημέρες πριν από την ΚΕ, αναμένεται να διαφανεί πότε φθάνει η ώρα της διάσπασης. Ομιλητές η Σία Αναγνωστοπούλου, ο Κωστής Παπαϊωάννου με έντονη παρουσία στο αντιφασιστικό κίνημα, ο Αντώνης Τζανακόπουλος, ο δικηγόρος Βασίλης Παπαστεργίου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η σύνθεση είναι άκρως ενδιαφέρουσα, καθώς είναι δυο μέλη της ΚΟ, η Σία Αναγνωστοπούλου και ο Ευ. Τσακαλώτος, με τα φώτα να στρέφονται κυρίως στον πρώην υπουργό Οικονομικών που έκανε μια προσπάθεια να υπάρξει συμβιβασμός, αλλά ο στόχος δεν επιτεύχθηκε. Εξάλλου, φαίνεται πως είναι θέμα «πολιτικής τιμής» και γοήτρου για τον Στ. Κασσελάκη να μην υποχωρήσει από την προτροπή ή εισήγηση για διαγραφές, ένα θέμα που θα πάρει τον δρόμο του καθώς είναι μια πολύπλοκη διαδικασία λόγω του καταστατικού.

Πολιτικά όμως, πέρα από τις καταστατικές διατάξεις, η διαγραφή υφίσταται επί της ουσίας για τους προεδρικούς που θεωρούν πλέον «ξένο σώμα» τα περισσότερα στελέχη της Ομπρέλας που έχουν, όπως λένε, αποφασίσει να αποχωρήσουν από το κόμμα.

Θα γίνει αυτό πριν ή μετά την ΚΕ; Η αυριανή σύναξη θα κρίνει πολλά, αν και η συντριπτική πλειοψηφία της Ομπρέλας είναι στη γραμμή της αποχώρησης, κάτι που ασπάζονται και τα κεντρικά της στελέχη. Και αυτό διότι θεωρούν ότι υπάρχει «μαγιά» και έδαφος πρόσφορο στον δρόμο προς τις Ευρωεκλογές.

Τα πρόσωπα της επόμενης ημέρας

Ενα από τα κρίσιμα στοιχεία είναι ποιος θα ηγηθεί αυτής της νέας προσπάθειας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», δεν μιλούν για ένα πρόσωπο, αλλά για ομάδα νέων προσώπων σε μια λογική συλλογικής ηγεσίας. Κεντρικό ρόλο σε αυτό το σκηνικό της επόμενης μέρας λέγεται ότι θα έχει ο Αντ. Τζανακόπουλος, αδελφός του πρώην υπουργού και νυν βουλευτή Δημήτρη Τζανακόπουλου, καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Και μόνο η συμμετοχή του στην αυριανή εκδήλωση είναι ένα σήμα, ενώ συμμετείχε και προ ημερών στη διαδικτυακή σύναξη των υποστηρικτών της Εφης Αχτσιόγλου, όπου και αυτός και ο αδελφός του ήταν σε μια λογική πως το σημερινό κόμμα δεν τους χωράει και δεν κάνει και κάτι η σημερινή ηγεσία να τους χωρέσει.

Ο Ν. Φίλης στο πρόσφατο άρθρο του στην «Αυγή» έδωσε το στίγμα της νέας προσπάθειας και όσοι διάβασαν πίσω από τις γραμμές κατάλαβαν πολλά: «Οπως πάντοτε στην Ιστορία, μια νέα γενιά αγωνιστών θα κληθεί να αναλάβει την ευθύνη για την υπόθεση της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Η ηλικιακή ανανέωση είναι κανόνας και ανάγκη των κοινωνιών. Οχι όμως με παλιά υλικά, αυτά της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο ή του καπιταλισμού ως του τέλους της ανθρώπινης Ιστορίας. Οχι, δηλαδή, με τα υλικά που κουβαλάει στις αποσκευές του από την Αμερική ο κ. Κασσελάκης».

Μένει να φανεί εάν και ο Δ. Τζανακόπουλος θα ακολουθήσει, καθώς τα νεότερα στελέχη, όπως η Εφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Αλέξης Χαρίτσης, κ.ά. είναι σε μια πιο μετριοπαθή γραμμή, εμμένοντας στην άποψη πως πρέπει να περιμένουν και να μη γίνουν βεβιασμένες κινήσεις. Και αυτό διότι θεωρούν ορόσημο όχι την ΚΕ αλλά τις Ευρωεκλογές που μπορεί να δημιουργήσουν νέα πολιτικά δεδομένα και να δρομολογήσουν εξελίξεις.

«Το θυμικό είναι κακός σύμβουλος» επέμενε μιλώντας στο «Βήμα» έμπειρο στέλεχος με μακρά πορεία στην Αριστερά που δεν ήταν καθόλου αισιόδοξος για τα μελλούμενα, όσο είναι στο τραπέζι οι διαγραφές των Στέφανου Τζουμάκα, Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα. Αντίθετα, οι προεδρικοί επιμένουν ότι όσα γίνονται ήταν προδιαγεγραμμένα και παρά την πρόσφατη συνεδρίαση και του Εκτελεστικού Γραφείου και τα σήματα από την πλευρά Κασσελάκη να πέσουν οι τόνοι, αντίθετα στελέχη της Ομπρέλας, όπως οι Θόδωρος Δρίτσας και Π. Σκουρλέτης, επέμειναν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά, ενώ ο Ευ. Τσακαλώτος ζήτησε – ο μόνος – στην ΚΟ να πάρει ο Στ. Κασσελάκης πίσω την απόφαση για διαγραφές.

Μαίνεται εμφύλιος και για τα τρολ

Για την Ομπρέλα όμως πολλά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά, και αυτό φάνηκε και από τον πόλεμο στο Χ (πρώην Τουίτερ) όπου «σφάζονται» οι δυο πλευρές, ενώ πήρε φωτιά το εσωκομματικό τοπίο και με τις καταγγελίες του Π. Σκουρλέτη για τρολ του ΣΥΡΙΖΑ και την απόφασή του να προσφύγει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να εντοπιστούν οι πραγματικοί χρήστες λογαριασμών, όπως της Πεν Νταλαούρα.

«Οταν σε ένα κόμμα φθάνουμε να συζητάμε ως κυρίαρχο θέμα τα τρολ και να γίνεται πόλεμος μεταξύ μας γι’ αυτά έχουμε σοβαρό θέμα και ευθύνονται όλες οι πλευρές» τόνιζε στο «Βήμα» άλλος κορυφαίος παράγοντας. Και δεν είναι ο μόνος που το αναφέρει αυτό, ειδικά σε μια περίοδο που αντί ο ΣΥΡΙΖΑ να επικεντρωθεί στην παραγωγή πολιτικής και να ασκήσει ουσιαστική και μαχητική αντιπολίτευση, σπαράσσεται από τον εσωκομματικό εμφύλιο, παρά την προσπάθεια να περάσει η εικόνα πως έπεσαν οι τόνοι.

Οι προεδρικοί δεν υποχωρούν

Αυτό φαινομενικό είναι, καθώς στο παρασκήνιο η κατάσταση χειροτερεύει και ενισχύει την εκτίμηση περί της διάσπασης, που όχι απλά φθάνει, αλλά απομένει απλά η επικύρωσή της. Και αυτή η κατάσταση δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που κατρακυλάει και άλλο στις δημοσκοπήσεις, αν και ο ίδιος ο Στ. Κασσελάκης θεωρεί ότι σταδιακά θα αρχίσει η ανάκαμψη. Για να γίνει αυτό πρέπει να κλείσουν, όπως λένε οι προεδρικοί, τα εσωκομματικά ζητήματα και η συνεδρίαση της ΚΕ θα είναι εκ των πραγμάτων ένα ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών.

Ο Στ. Κασσελάκης είναι αποφασισμένος, με βάση τα σημερινά δεδομένα, να προχωρήσει, να μην υποχωρήσει και να δείξει πυγμή, καθώς δεν θέλει σε καμία περίπτωση να «τσαλακωθεί» το προφίλ που επιχειρεί να οικοδομήσει. Εξάλλου δεν είναι και μόνος του, αλλά και συνολικά η ομάδα που τον στηρίζει είναι στη γραμμή της μη υποχώρησης, από τη στιγμή που όπως λένε, η άλλη πλευρά έχει προχωρήσει στον σχεδιασμό της για άλλη πορεία εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το κλίμα είναι εμφανές ότι απουσιάζουν οι «κυανόκρανοι» και τα στελέχη με ειδικό πολιτικό βάρος που θα αναλάμβαναν πολιτικές πρωτοβουλίες να επέλθει ένας έντιμος συμβιβασμός και να μην εμφανιστεί ηττημένη είτε η μία είτε η άλλη πλευρά. Και αυτό δεν γίνεται, καθώς οι περισσότεροι έχουν λάβει θέσεις και δεν μπορούν να λειτουργήσουν εξισορροπητικά.

Παρακολουθεί από μακριά ο Αλ. Τσίπρας

Ακόμα και ο Αλ. Τσίπρας δεν έχει διάθεση παρέμβασης, εμμένει στην αποστασιοποίηση – είναι πολύ πιθανό να μην παραστεί καν στην ΚΕ –, ενώ θεωρεί ότι ο Στ. Κασσελάκης πρέπει να έχει τον χρόνο να δοκιμαστεί με πρώτο σταθμό τις Ευρωεκλογές.

Από εκεί και πέρα, εν αναμονή της ΚΕ που εκτιμάται πως θα γίνει σε μια «κολασμένη ατμόσφαιρα», καθώς θα κληθεί να αποφασίσει και επί των διαγραφών, υπάρχουν σήματα για ηρεμία και πολιτική συζήτηση. Στο πλαίσιο αυτό κινείται ο Διονύσης Τεμπονέρας που εκτιμάται πως θα έχει ευρύτερο ρόλο στο άμεσο μέλλον με όπλο και τη νέα τάση που δημιουργήθηκε προ ημερών (Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς με συμμετοχή νέων αξιόλογων προσώπων όπως η Διάνα Βουτυράκου). «Πρέπει να σεβαστούμε το πολιτικό πλαίσιο. Υπάρχει μία πρόσφατη εκλογή του κ. Κασσελάκη που πρέπει να είναι σεβαστή. Αν πέσουν οι τόνοι θα πρέπει να υπάρχουν διαβουλεύσεις και να υπάρξει ένα αποτέλεσμα κοινώς αποδεκτό. Πρέπει να γίνουν προσπάθειες από όλες τις πλευρές και να επικεντρωθούμε στα σημαντικά» είναι η άποψή του, αλλά δεν εισακούεται.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου