Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Πυρετός στα λόμπι της Ουάσινγκτον

  Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου, 2023

Πέτρος Κασφίκης

Πώς ενισχύθηκε το τριμερές σχήμα Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ στο συνέδριο της Ελληνοϊσραηλινής Συμμαχίας – Η «πιεσμένη πολιτικά ατμόσφαιρα», οι αντιδράσεις για τις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν και τα F-16.

Όταν η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC) και το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας (HALC) ξεκίνησαν να σχεδιάζουν το φετινό συνέδριο της Ελληνοϊσραηλινής Συμμαχίας του Κογκρέσου (CHIA) φαντάζονταν ότι αυτό θα είχε ένα εορταστικό τόνο.

Από τη μια πλευρά, ο βουλευτής Μπραντ Σνάιντερ θα έκανε το ντεμπούτο του ως συμπρόεδρος της συμμαχίας δίπλα στον Γκας Μπιλιράκη. Από την άλλη, ο πρώην συμπρόεδρος και μέχρι πρότινος βουλευτής Τεντ Ντόιτς θα επέστρεφε στο Κογκρέσο, έχοντας πλέον αναλάβει τα ηνία της AJC. Επίσης, στο φετινό συνέδριο θα ξεδιπλωνόταν νέες διπλωματικές πρωτοβουλίες που θα στόχευαν να συμπεριλάβουν και την Ινδία στη τριμερή συνεργασία της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ.

Η επίθεση, όμως, της Χαμάς στο Ισραήλ αλλά και η πολιτική αναταραχή που προκλήθηκε από την αδυναμία του Κογκρέσου να εκλέξει το νέο Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων άλλαξαν αυτά τα δεδομένα. Ενδεικτικό αυτής της αναταραχής είναι ότι την ίδια στιγμή που άνοιγαν οι πόρτες της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου για την ετήσια δεξίωση του CHIA, ο Τομ Εμέρ αποσυρόταν από τη διεκδίκηση της προεδρίας της Βουλής.

Παρόλα αυτά, δεν ήταν λίγα τα μέλη του Κογκρέσου που επέλεξαν μέσα σε αυτή τη πιεσμένη πολιτικά ατμόσφαιρα να ξεκλέψουν λίγο χρόνο για να παραβρεθούν στη δεξίωση. Βουλευτές όπως ο Κρις Πάπας, Τζον Σαρμπάνης, Κάθι Μάννινγκ, Ντέμπι Γουόσερμαν Σουλτς, Βικτόρια Σπαρτζ, Ρούμπεν Γκαλέγκο, Τζος Γκότχαϊμερ και Μπομπ Μενέντεζ ο νεότερος, ένωσαν τους φωνές τους για να υπογραμμίσουν τη σημασία που έχει για τις ΗΠΑ η συνεργασία με το τριμερές σχήμα της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

Κοινός παρονομαστής στις τοποθετήσεις των νομοθετών ήταν η αναγνώριση της αλληλεγγύης που υπάρχει μεταξύ της ελληνοαμερικανικής και αμερικανοεβραϊκής κοινότητας, η οποία αποτυπώνεται στο στενό συντονισμό και στην άριστη συνεργασία που έχουν οι δύο πλευρές στο Κογκρέσο. Όπως μάλιστα παρατήρησαν πολλοί βουλευτές, η τριμερής συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να αντιπροσωπεύει τη σταθερότητα, αλλά τα πρόσφατα γεγονότα έρχονται να υπενθυμίσουν ότι και τα τρία κράτη ζουν σε μια πολύ επικίνδυνη και απρόβλεπτη γειτονιά του πλανήτη.

Αυτό το κλίμα αποτυπώθηκε και στις επισκέψεις που ακολούθησαν την επόμενη μέρα στα γραφεία βουλευτών και γερουσιαστών από μέλη του HALC και της AJC. Ωστόσο, εκείνο το πρωί η Ουάσιγκτον ξύπνησε μαθαίνοντας τις εμπρηστικές δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν. Αυτές δεν έβαλαν μόνο στο μικροσκόπιο του Κογκρέσου τις σχέσεις της Τουρκίας με την Χαμάς, αλλά τίναξαν στον αέρα και την επίπονη προσπάθεια που κατέβαλε ο Τούρκος πρέσβης Μουράτ Μερτζάν για την ανοικοδόμηση των σχέσεων με την αμερικανοεβραϊκή κοινότητα.

Κατά σύμπτωση, εκείνη την ημέρα ήταν προγραμματισμένο να δημοσιευτεί και η επιστολή των 45 βουλευτών που ζητούσαν από τον Άντονι Μπλίνκεν να αναλάβει δράση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να ανακόψει τις διευκολύνσεις που παρέχει η Τουρκία στη Χαμάς. Αυτή η συγκυρία επέτρεψε στα μέλη του HALC και της AJC να χρησιμοποιήσουν τις επαφές τους για να διευρύνουν τη στήριξη προς την επιστολή και έτσι να εντείνουν ακόμα περισσότερο τη καταδίκη των δηλώσεων του Ερντογάν.

Ωστόσο, αυτές οι επαφές αξιοποιήθηκαν και για άλλα θέματα με τα μέλη της CHIA να υποστηρίζουν ότι η πρόσφατη στάση της Τουρκίας απέναντι στο Ισραήλ αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι είναι ένας αναξιόπιστος σύμμαχος που δεν πρέπει να επιβραβευθεί με νέα F-16. Τα μέλη της CHIA έθεσαν επίσης το θέμα της επίσημης ειδοποίησης του Κογκρέσου για τα ελληνικά F-35, η οποία σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά εκκρεμεί ακόμα κυρίως για τεχνικούς λόγους.

Άλλωστε όπως πολλοί παρατηρούν τους τελευταίους έξι μήνες υπάρχει ένα γραφειοκρατικό κενό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Για παράδειγμα, η αποχώρηση της βοηθού υφυπουργού για ευρωπαϊκές υποθέσεις Κάρεν Ντόνφριντ καλύφθηκε μόλις πρόσφατα από τον Τζειμς ο Μπράιαν, ενώ το σίριαλ για τη διαδοχή της ΥΦΕΞ Γουέντι Σέρμαν έλαβε τέλος μόλις τον Σεπτέμβρη.

Όπως ανακοινώθηκε, τη θέση θα αναλάβει τελικά ο Κερτ Κάμπελ, παραγκωνίζοντας τη Βικτόρια Νούλαντ που συνεχίζει μέχρι και αυτή τη στιγμή να εκτελεί χρέη υπηρεσιακής υφυπουργού. Στην Ουάσιγκτον δεν είναι κρυφό ότι η κ. Νούλαντ εποφθαλμιούσε αυτή τη θέση και ότι στο παρελθόν η σχέση της δεν ήταν η καλύτερη δυνατή με τον Κερτ Κάμπελ.

Για όλους αυτούς τους λόγους η συγκεκριμένη εξέλιξη κάνει πλέον το μέλλον της έμπειρης διπλωμάτη να φαντάζει αβέβαιο, καθώς δεν αποκλείεται να αναζητήσει νέες ευκαιρίες πέραν του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι η επιλογή του μέχρι πρότινος συντονιστή στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας για τις υποθέσεις στον Ινδό-Ειρηνικό Ωκεανό αλλά και του θεωρητικού πατέρα της στρατηγικής στροφής της κυβέρνησης Ομπάμα προς τον Ειρηνικό «The Pivot» είναι ενδεικτική των προτεραιοτήτων που θέτει η Ουάσιγκτον.

Έντι Ζεμενίδης: Σημαντική η Συμβολή Ελληνοϊσραηλινής Συμμαχίας στο Κογκρέσο σε όλες τις πρωτοβουλίες για την Ανατολική Μεσόγειο

O εκτελεστικός διευθυντής του HALC Έντι Ζεμενίδης στάθηκε στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ της ελληνοαμερικανικής αμερικανοεβραϊκής κοινότητας στην Ουάσιγκτον, λέγοντας ότι «το CHIA ήταν πρωτοποριακό όταν ιδρύθηκε γιατί ήταν η πρώτη περιφερειακή ομάδα στο Κογκρέσο. Αυτή –και τα μέλη της– συνέβαλαν σε όλες τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που έλαβαν χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η διπλωματική πρόοδος, αυτό το πνεύμα συνεργασίας, δέχτηκε επίθεση στις 7 Οκτωβρίου από τη Χαμάς και τους βοηθούς της στην Τεχεράνη, τη Ντόχα και την Άγκυρα. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την CHIA για την προώθηση συνεργασιών και πρωτοβουλιών για την ειρήνη καθώς και την ήττα της Χαμάς».

Τεντ Ντόιτς: H Συμμαχία Ελλάδας Ισραήλ στο Κογκρέσο Υπογραμμίζει την Ισχυρή Σχέση που Υπάρχει Μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της AJC Τεντ Ντόιτς σημείωσε ότι «η Συμμαχία Ελλάδας Ισραήλ στο Κογκρέσο συνεχίζει να υπογραμμίζει την ισχυρή σχέση και την αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου και η επίδειξη αλληλεγγύης της περασμένης εβδομάδας προς τους ομήρους που κρατούνται από την Χαμάς αλλά και συνολικότερα προς τον ισραηλινό λαό είναι η επιτομή αυτής της σχέσης».

Βουλευτής Γκας Μπιλιράκης: Μαζί Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για τις αέναες προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

«Από την ίδρυση της Ελληνοϊσραηλινής Συμμαχίας στο Κογκρέσο (CHIA), διαπιστώνουμε ότι μαζί είμαστε ισχυρότεροι και καλύτερα προετοιμασμένοι για τις αέναες προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ομάδα θα συνεχίσει τις σθεναρές προσπάθειές της, καθώς αντιμετωπίζουμε μια από τις πιο τρομερές καταστάσεις που βιώσαμε στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο: τον τρέχοντα πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και των ριζοσπαστικών ισλαμιστικών δυνάμεων της Χαμάς και της Χεζμπολάχ. Στεκόμαστε σταθερά διπλά στο Ισραήλ και στο δικαίωμά του να υπάρχει και να υπερασπίζεται τους πολίτες του. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον συμπρόεδρό, βουλευτή Μπραντ Σνάιντερ, καθώς και με τους Έλληνες, Κύπριους και Ισραηλινούς εταίρους μας για να διασφαλίσουμε ότι το εβραϊκό κράτος θα επιβιώσει και θα νικήσει εκείνες τις κακές δυνάμεις που επιδιώκουν την κατάρρευσή του».

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου