Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Απεβίωσε ο Μπαρμπα Λιάς από τη Νέα Υόρκη, Ηλίας Δημητρόπουλος

 Πέμπτη, 23/11/23

Πέθανε στην Αθήνα όπου διέμενε τα τελευταία τρία χρόνια ο κ. Ηλίας Δημητρόπουλος, γνωστός ως Μπάρμα Λιάς ο οποίος κατοικούσε στη Νέα Υόρκη, καταγωγή, Πέρσαινα Ηλείας.

Ο κ. Δημητρόπουλος είχε διατελέσει Πρόεδρος στο Σύλλογο Ηλείων Νέας Υόρκης, Πανηλειακός Σύλλογος.  Επίσης διατέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηλειακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά και αντιπρόσωπος του Πανηλειακού Συλλόγου Νέας Υόρκης στην Ομοσπονδία Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. 

Τον τελευταίο καιρό μπαινόβγαινε σε νοσοκομείο της Αθήνας και τελικά την περασμένη εβδομάδα κατέληξε. 

Ο Μπαρμπα Λιάς μετά το θάνατο της συζύγου του Μαρίας μετακόμισε στο σπίτι τους στην Αγία Βαρβάρα Αττικής όπου προσκαλούσε φίλους και πατριώτες να περάσουν να τους φιλέψει. 

Στην Ελλάδα μετέβησαν για την κηδεία τα παιδιά του Κώστας και Γιώργος.  Η ταφή έγινε στον τόπο καταγωγής του, Πέρσαινα, Ηλείας.

Ας είναι ελαφρή το χώμα που που θα σε σκεπάσει Μπάρμπα Λιά.

Ήταν αυτοδημιούργητος βλέπε την ιστορία που γράψαμε στην ιστοσελίδα μας paneliakos.com στις 12 Ιουνίου του 2012.

 

Πέμπτη, 21 Ιουνίου, 2012

Στη φωτογραφία ο κ. Ηλίας Δημητρόπουλος στο 13ο Συνέδριο των Ηλείων Αμερικής και Καναδά που έγινε στις 26 Μαΐου, 2012 στο Μόντρεαλ.

Στο επόμενο ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ του Εθνικού Κήρυκα, της έγκριτης εφημερίδας του Ελληνισμού, θα είναι ο κ. Ηλίας Δημητρόπουλος που μεταξύ των άλλων ήταν και ο πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Ηλείων Νέας Υόρκης (Πανηλειακός Σύλλογος Νέας Υόρκης).

Ο κ. Ηλίας Δημητρόπουλος γεννήθηκε στη Πέρσαινα, ένα χωριό της Φολόης μέσα στο δρυοδάσος της Κάπελης (το μεγαλύτερο των Βαλκανίων) όπου κατά την μυθολογία κατοικούσαν οι Κένταυροι.

Μετανάστευσε στην Αμερική με δύο παιδιά και την σύζυγό του Μαρία για να εργαστεί σαν ηλεκτρολόγος στις 15 Ιουλίου του 1970. Είχαν τέσσερις βαλίτσες και $250 στη τσέπη όταν έφτασαν στο αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης. Οι αντιπρόσωποι του εργοστασίου που έπρεπε να τους παραλάβουν δεν έφτασαν ποτέ και για τον κ. Δημητρόπουλο εκείνες οι στιγμές ήταν από τις χειρότερες της ζωής του. «Θόλωσε το μυαλό μου. Δεν  ξέραμε τι να κάνουμε … είχαμε φτάσει σε απόγνωση, γιατί πέρασαν ώρες και κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να έλθει να μας βρει». 

Κατά τύχη στο αεροδρόμιο ήταν και κάποιος παλιός του γνώριμος από την Ελλάδα ονόματι Τριανταφύλλου ο οποίος του είπε ότι αυτό γίνεται συνέχεια με κάποια ταξιδιωτικά γραφεία στην Αθήνα. Το καλό ήταν ότι πήραν την πράσινη κάρτα στο αεροδρόμιο από το ιμιγκρέϊσον αλλά μέσα στη μεγαλούπολη τι να κάνει χωρίς γλώσσα.

Αλλά ένας “καπελίσιος” που μεγάλωσε κάτω από δύσκολες συνθήκες με την κατοχή, τον εμφύλιο και σπούδασε ενώ συνάμα εργαζόταν δεν ήταν τόσο δύσκολα να βρει το δρόμο του στην Αμερική. Με τη βοήθεια του καλού αυτού ανθρώπου, Τριανταφύλλου, που τους πήρε στο σπίτι του και του βρήκε δουλειά πουλώντας παγωτά στο Μανχάταν ενώ αργότερα μπήκε στα εστιατόρια.

Τώρα είναι συνταξιούχος και το μεράκι του είναι τα ομογενειακά, ο ελληνισμός και το κυνήγι όπου πηγαίνει τακτικά. Διατέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου των Ηλείων της Νέας Υόρκης και αντιπρόσωπος του Συλλόγου στην Ομοσπονδία Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων της Νέας Υόρκης.

Χθες τον βρήκαμε το Μπάρμπα Λία στο εξοχικό του στα βουνά με την καλή του συντρόφισσα της ζωής του την σύζυγό του κ. Μαρία. Του ευχήθηκα συγχαρητήρια για την αναγνώριση από τον Εθνικό Κήρυκα και συγχαρητήρια για την υπουργοποιήσει του εξαδέλφου του Κώστα Τζαβάρα στην κυβέρνηση Σαμαρά. Μου είπε πολλές φορές ευχαριστώ.

Τους ευχόμαστε πάντα Υγεία.

Περισσότερα για τον κ. Ηλία Δημητρόπουλο θα διαβάστε αυτό το Σαββατο-Κύριακο στο ένθετο (ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ) του Εθνικού Κήρυκα.

Βασίλης Καυκάς, Βοστώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου