Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

Καρδιά: Ποια κοινή δερματική πάθηση την απειλεί;

Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου, 2023

Νέα στοιχεία αποκαλύπτουν πως τα άτομα που έχουν αυτήν την δερματική πάθηση διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έρευνας που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Investigative Dermatology», τα άτομα με σοβαρή ψωρίαση θα πρέπει να κάνουν τακτικούς ελέγχους στην καρδιά καθώς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η εν λόγω έρευνα είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα όσον αφορά τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ σοβαρής ψωρίασης και στεφανιαίας μικροαγγειακής δυσλειτουργίας.

Η έρευνα

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια συστηματική φλεγμονώδης νόσος που προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα και επηρεάζει το 1 με 3% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Στη μελέτη, συνολικά 503 άτομα με ψωρίαση και χωρίς καρδιαγγειακή νόσο, υποβλήθηκαν σε διαθωρακικό υπερηχοκαρδιογράφημα (Doppler) για την αξιολόγηση της στεφανιαίας μικροκυκλοφορίας.

Οι ερευνητές αποκάλυψαν υψηλό επιπολασμό στεφανιαίας μικροαγγειακής δυσλειτουργίας σε περισσότερο από το 30% των συμμετεχόντων.

Ανοια, η πανδημία της εποχής

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανοια, η πανδημία της εποχής

 

Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης εξήγησε: «Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με σοβαρή ψωρίαση έχουν αυξημένη καρδιαγγειακή νοσηρότητα και θνησιμότητα. Ωστόσο, λίγα είναι τα στοιχεία για τους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο, ιδιαίτερα όσον αφορά τη στεφανιαία μικροαγγειακή δυσλειτουργία.

Θέλαμε να διερευνήσουμε περαιτέρω τον επιπολασμό της στεφανιαίας μικροαγγειακής δυσλειτουργίας σε μια μεγάλη ομάδα ασθενών με ψωρίαση και τη συσχέτιση της με τη σοβαρότητα και τη διάρκεια της νόσου, καθώς και με άλλα χαρακτηριστικά του ασθενούς».

Τι άλλο πρέπει να προσέχουν τα άτομα με σοβαρή ψωρίαση

Η μελέτη αποκάλυψε ότι η σοβαρότητα της ψωρίασης, που αξιολογήθηκε από τη βαθμολογία του Δείκτη Έκτασης και Βαρύτητας της Ψωρίασης (PASI), και η διάρκεια της νόσου συνδέθηκαν επίσης με την εμφάνιση ψωριασικής αρθρίτιδας.

Τα ευρήματα ρίχνουν φως στον πιθανό μηχανισμό με τον οποίο η ψωρίαση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών, σε συμφωνία με προηγούμενες μελέτες που αφορούν χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και η συστηματική σκλήρυνση.

Η μελέτη υποστηρίζει πως η συστηματική φλεγμονή παίζει ρόλο στην ανάπτυξη της στεφανιαίας μικροαγγειακής δυσλειτουργίας.

Ο επικεφαλής ερευνητής σχολίασε επίσης: «Θα πρέπει να υπάρχει τακτικός έλεγχος σε ασθενείς με σοβαρή ψωρίαση καθώς αυτός ο πληθυσμός διατρέχει ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι μια έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία της ψωρίασης είναι πιθανό να αποκαταστήσει τη δυσλειτουργία και τελικά να αποτρέψει τον μελλοντικό κίνδυνο».

Η ψωρίαση εκδηλώνεται διαφορετικά σε κάθε άτομο

Η ψωρίαση είναι μια σύνθετη νόσος. Μπορεί να περιορίζεται σε μία μόνο περιοχή του δέρματος ή να έχει προσβάλλει ολόκληρο το σώμα. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε κάθε άτομο σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, και αφορά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για έκφραση κάποιων γονιδίων, αλλά το αν ή πότε θα ενεργοποιηθεί έχει να κάνει και με περιβαλλοντικούς καθώς και ψυχικούς παράγοντες.

Το «κλειδί» για τη βελτίωση των συμπτωμάτων και της ποιότητας ζωής, είναι ο δερματολόγος σας.

Καταγράψτε τις εξάρσεις της νόσου και μοιραστείτε τις πληροφορίες με το γιατρό σας.

Έτσι, θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για την αποδοτικότητα της θεραπείας που ακολουθείτε.

vitagr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου