Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

Μέση Ανατολή: Αποκάλυψη για προμήθεια όπλων στη Χεζμπολάχ μέσω Βάγκνε

Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου, 2023

Μαριλένα Γεραντώνη

Αυξάνεται η ανησυχία για επέκταση της κρίσης και σε άλλα μέτωπα, εντείνονται οι πιέσεις για ανθρωπιστικά διαλείμματα στον πόλεμο - Αποκάλυψη για προμήθεια όπλων στη Χεζμπολάχ μέσω Βάγκνερ, σε κόκκινο συναγερμό το Βόρειο Ισραήλ.

Τέσσερις εβδομάδες μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και μία εβδομάδα μετά την έναρξη της χερσαίας εισβολής των Ισραηλινών στη Γάζα, η επιχείρηση περνά στη δεύτερη, πιο επικίνδυνη φάση: στον πόλεμο μέσα στον αστικό ιστό της Πόλης της Γάζας, στα διοικητήρια της τρομοκρατικής οργάνωσης, στις σήραγγες και στα σπίτια Παλαιστινίων. Με σημείο εκκίνησης το βορειοανατολικό τμήμα της πόλης, τα στρατεύματα του Ισραήλ προωθούνται εντός του αστικού ιστού σε νέες θέσεις. Οι μάχες μαίνονται μεταξύ ισραηλινών στρατιωτών και ενόπλων της Χαμάς, οι οποίοι χρησιμοποιούν τακτικές ανταρτοπόλεμου και το Ισραήλ μετρά ήδη τουλάχιστον 24 νεκρούς στρατιώτες από την έναρξη των επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα οι Ισραηλινοί συνεχίζουν να μάχονται στα μετόπισθεν, καθώς η Χαμάς πραγματοποιεί καταδρομικές ενέργειες, άλλοτε από τις υπόγειες σήραγγες, άλλοτε από παγιδευμένα κτίρια, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να αιφνιδιάσει τον εχθρό. Δεδηλωμένος στόχος των Ισραηλινών είναι η ολοκληρωτική εξάλειψη της Χαμάς, όμως το πόσο ρεαλιστικός είναι θα φανεί από την εξέλιξη των επιχειρήσεων. Η σύρραξη αναμένεται να έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι μηνών, όπως αναφέρουν αναλυτές.

«Οχι» Νετανιάχου  σε κατάπαυση πυρός

Με ξεκάθαρο τρόπο άλλωστε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός, δείχνοντας ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να πληρώσει μεγάλο τίμημα. Ηδη οι απώλειες που μετράει είναι οι πιο καταστροφικές στα 75 χρόνια ύπαρξής του: περισσότεροι από 1.400 νεκροί, 5.500 τραυματίες και 241 όμηροι, η τύχη των οποίων εξαρτάται από τις διπλωματικές ενέργειες, με τη βοήθεια του Κατάρ, για να απελευθερωθούν.

Από την πλευρά των Παλαιστινίων, οι απώλειες από τις πρώτες 15 ημέρες αυτού του πολέμου ήταν περισσότερες από εκείνους στη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντας που ξέσπασε το 2000 και διήρκεσε για πάνω από πέντε χρόνια: Οι Παλαιστίνιοι μετρούν περισσότερους από 9.000 νεκρούς από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, μεταξύ των οποίων περίπου 3.700 παιδιά, ενώ περισσότεροι από 20.000 τραυματίες βρίσκονται ακόμη εγκλωβισμένοι στη Γάζα, όπως αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Στο μεταξύ, η ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας σε συνδυασμό με τις προκλητικές ενέργειες εβραίων εποίκων στη Δυτική Οχθη τροφοδοτούν την ανησυχία ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να επεκταθεί στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, όπου ένα κύμα εκατέρωθεν βίαιων επιθέσεων μεταξύ εβραίων εποίκων και Παλαιστινίων δεν λέει να κοπάσει. Οπως αναφέρουν οι «New York Times», ισραηλινοί αξιωματούχοι του στρατού και των μυστικών πληροφοριών φοβούνται μια ευρύτερη έκρηξη βίας στη Δυτική Οχθη, η οποία θα απαιτούσε και άλλες στρατιωτικές ενισχύσεις.

Αλλά από το Σάββατο της 7ης Οκτωβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις που βρίσκονταν στη Δυτική Οχθη μεταφέρθηκαν στα δύο διακεκαυμένα σημεία. Στα σύνορα με τη Γάζα για την προετοιμασία της χερσαίας εισβολής και στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο για την προστασία από πιθανή επίθεση της Χεζμπολάχ. Στη Δυτική Οχθη, τα στρατεύματα αντικαταστάθηκαν από μικρότερες και λιγότερο έμπειρες μονάδες.

Αναφορά ΟΗΕ για  εγκλήματα πολέμου

Ο ΟΗΕ πάντως μίλησε για «δυσανάλογες επιθέσεις» και «ενδεχόμενο έγκλημα πολέμου» στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια στη Βόρεια Λωρίδα της Γάζας, εξαιτίας του υψηλού αριθμού των αμάχων θυμάτων και της ευρείας κλίμακας της καταστροφής. Ομως οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί τον καταυλισμό για να κατασκευάζει όπλα και να εκτοξεύει ρουκέτες και πως είχε ζητηθεί από τους αμάχους να τον εγκαταλείψουν.

Η αγωνία για τους παλαιστινίους αμάχους είναι τεράστια, οι δυνατότητες στα νοσοκομεία της Γάζας έχουν εξαντληθεί και οι ελλείψεις δεν μπορούν να καλυφθούν, γιατί η ανθρωπιστική βοήθεια που περνά τα σύνορα με την Αίγυπτο δεν αρκεί παρότι αυξάνεται.

Εν μέσω έντονων πιέσεων να υπάρξουν ανθρωπιστικά διαλείμματα στον πόλεμο (αυτός ήταν ο στόχος της δεύτερης επίσκεψης του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στο Τελ Αβίβ την περασμένη Παρασκευή) το Ισραήλ εξέφρασε αίτημα σε ξένες χώρες να στείλουν πλωτά νοσοκομεία, με πρώτη τη Γαλλία να στέλνει το πλοίο του Πολεμικού της Ναυτικού «Tonnerre» για να συνδράμει στο έργο των νοσοκομείων της Γάζας.

Η Βάγκνερ ενισχύει τη Χεζμπολάχ

Σε αυτό το ζοφερό κλίμα, ρεπορτάζ της «Wall Street Journal» αποκάλυψε ότι η ρωσική μισθοφορική οργάνωση Βάγκνερ, που δραστηριοποιείται στη Συρία, αναμένεται να παραδώσει ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στη Χεζμπολάχ. Πρόκειται για μια εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη. Οχι μόνο γιατί η Βάγκνερ αποτελεί πλέον μέρος της εθνικής φρουράς του ρωσικού στρατού αλλά και γιατί εντείνει περαιτέρω τους φόβους για το άνοιγμα του βορείου μετώπου στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου.

Γρίφος παραμένει ωστόσο μια διευρυμένη συμμετοχή της Χεζμπολάχ. Στο διάγγελμά του την περασμένη Παρασκευή, ο ηγέτης της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης Χασάν Νασράλα απέφυγε να κηρύξει πόλεμο εναντίον του Ισραήλ. Ομως η ομιλία του, η πρώτη από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς, ήταν πέρα για πέρα εμπρηστική. Αφού συνεχάρη τις οικογένειες των «μαρτύρων», ο Νασράλα μίλησε για μια «σπουδαία και ιερή» επιχείρηση «100% παλαιστινιακή» και πως οι αποφάσεις της Χαμάς ήταν «σωστές και δίκαιες». Πρόσθεσε δε ότι οι άμαχοι που σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου δεν δολοφονήθηκαν από τη Χαμάς αλλά από το Ισραήλ.

Εξ ου και ολόκληρες περιοχές του Ισραήλ κατά μήκος των βορείων συνόρων έχουν εκκενωθεί και όλο το βόρειο τμήμα της χώρας βρίσκεται αυτή την ώρα σε κόκκινο συναγερμό. Οι ρουκέτες από τον Νότιο Λίβανο πέφτουν αμείωτα σε ισραηλινά εδάφη και το Ισραήλ προειδοποιεί για «αδιανόητες» συνέπειες αν η Χεζμπολάχ συμμετάσχει στον πόλεμο.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου