Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου, 2023
Πάνω από 1.500 άτομα τίμησαν με την παρουσία τους τον πρώην Πρωθυπουργό – Βιντεοσκοπημένα μηνύματα από Κλίντον, Ντελόρ και Γιούνκερ - Δείτε εικόνες
Πολύ μικρή αποδείχθηκε η αίθουσα «Αντιγόνη» του κτιρίου του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» στην Πειραιώς για όλους εκείνους που επέλεξαν να τιμήσουν με την παρουσία τους τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, στην εκδήλωση που οργάνωσε προς τιμήν του το ΔΙΚΤΥΟ για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Η χωρητικότητας 1.000 ατόμων αίθουσα γέμισε ασφυκτικά, με πολλούς να παρακολουθούν όρθιοι, ενώ πλήθος κόσμου παρακολούθησε τη βραδιά από γιγαντοοθόνες που είχαν στηθεί στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου. Περίπου δέκα λεπτά πριν τις 19:00, την είσοδο του στο χώρο της εκδήλωσης έκανε ο κύριος Σημίτης, με τους παρευρισκόμενους να σηκώνονται όρθιοι καλωσορίζοντας τον με ένα θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα. Λίγα μέτρα πίσω του ακολούθησε ο νυν πρόεδρος του ΠαΣοΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος επίσης καλωσορίστηκε θερμά. Παρατεταμένο ήταν το χειροκρότημα και για τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και για την πρώην υπουργό και Επίτροπο, Άννα Διαμαντοπούλου στην οποία ανήκει και η πρωτοβουλία για τη διενέργεια της χθεσινής τιμητικής εκδήλωσης.
Οι «υψηλές παρουσίες» και τα πηγαδάκια
Πέραν των προαναφερόμενων όμως, πλήθος «υψηλών προσκεκλημένων» επέλεξαν να τιμήσουν με την παρουσία τους τον πρώην πρωθυπουργό, τόσο από τον χώρο της πολιτικής όσο και από τον ακαδημαϊκό χώρο, τους δύο πυλώνες δηλαδή της σταδιοδρομίας του Κώστα Σημίτη.
Ενδεικτικά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, οι διατελέσαντες πρωθυπουργοί, Λουκάς Παπαδήμος, Ιωάννης Σαρμάς και Παναγιώτης Πικραμμένος, ο νυν πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (εισήλθε στην αίθουσα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και χειροκροτήθηκε) και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Από την εκδήλωση δεν θα μπορούσαν να λείπουν και ιστορικά στελέχη του ΠαΣοΚ και υπουργοί των κυβερνήσεων Σημίτη, όπως ο Κώστας Λαλιώτης, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο Τάσος Γιαννίτσης, ο Χρήστος Πρωτόπαππας και ο Χρήστος Βερελής. Επίσης παρόντες ήταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αλλά και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως ο απερχόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας αλλά και οι νεοκλεγέντες δήμαρχοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, Χάρης Δούκας και Στέλιος Αγγελούδης.
Τον Κώστα Σημίτη τίμησαν ακόμη με την παρουσία τους κορυφαίοι ακαδημαϊκοί όπως, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής του London School of Economics και διευθυντής του Ελληνικού Παρατητηρίου του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου, Kevin Featherstone και ο επίτιμος καθηγητής στο University College of London, Γιάννης Σπράος. Φυσικά, από την εκδήλωση δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα στελέχη του σημερινού ΠαΣοΚ, όπως ο Γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Σπυρόπουλος και σχεδόν σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα.
«Τα έργα του μιλούν από μόνα τους»
Στα πηγαδάκια μεταξύ πολιτικών διαφορετικών γενεών, πριν και μετά την εκδήλωση, κυριάρχησε κυρίως η συζήτηση για το πως θα ήταν η χώρα μας εάν κυβερνούσε σήμερα ο Κώστας Σημίτης αλλά και για το εάν υπήρξε ο κορυφαίος πρωθυπουργός ιστορικά όσον αφορά τη μετουσίωση του οράματος του σε απτή πραγματικότητα. «Τα έργα του μιλούν από μόνα τους» έβαλε την κατακλείδα γνωστός πολιτικός της παλαιότερης γενιάς, με τους συνομιλητές του να συμφωνούν. Όσον αφορά το ποιος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί συνεχιστής του, η συζήτηση «άναψε» όταν αναφέρθηκε το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη, με ακαδημαϊκούς να διαφωνούν σχετικά αναπτύσσοντας ο κάθε ένας τα δικά του επιχειρήματα, συζήτηση την οποία διέκοψε η έναρξη της εκδήλωσης.
Ο χαιρετισμός του Κώστα Σημίτη:
«Ευχαριστώ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Άννα Διαμαντοπούλου, τους άλλους ομιλητές και όλους εσάς που ήρθατε απόψε εδώ. Προσπάθησα και προσπαθώ με το ΠαΣοΚ να συμβάλω στην εξέλιξη της κοινωνίας όχι μόνο υποστηρίζοντας την ελεύθερη διατύπωση των απόψεων αλλά συνεισφέροντας και στη δημιουργική συμβολή τους. Ελπίζοντας να διαμορφωθεί έτσι μια δικαιότερη κοινωνία, ικανή να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της σύγχρονης εποχής. Δεν ήταν πάντα εύκολο, γιατί στις αλλαγές υπάρχουν αντιστάσεις. Είναι βαθιά πεποίθησή μου, όμως, πως με προσπάθεια λύνονται προβλήματα. Υπάρχουν δύο λέξεις κλειδιά: το σχέδιο και η συγκυρία. Δεν προχωράς χωρίς σχέδιο – χωρίς στόχο και πρόγραμμα υλοποίησης. Προχωράς με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, αλλά συχνά κόντρα στο ρεύμα. Είναι το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί, για να είναι το όφελος που θα προκύψει πολύ μεγαλύτερο. Γι’ αυτό και πιστεύω, παρά τα εμπόδια, δεν πρέπει να διστάζουμε. Να έχουμε το θάρρος της γνώμης μας, το θάρρος να συνεισφέρουμε χωρίς δισταγμούς σε μια δημιουργική πρόοδο. Σας ευχαριστώ όλους. Η παρουσία σας απόψε ήταν μία ενθάρρυνση για να προσπαθούμε το καλύτερο. Καλό βράδυ» ήταν τα λόγια του πρώην πρωθυπουργού προς όλους εκείνους που τον τίμησαν με την παρουσία τους.
Γιάννης Στουρνάρας: Επτά πρόσωπα ξέραμε την ισοτιμία με την οποία θα μπαίναμε στο ευρώ
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος συμμετείχε σε πάνελ που συντόνισε ο Παύλος Τσίμας, μαζί με τον Ομότιμο Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, Γιάννη Βούλγαρη και τον Πρέσβη Επί Τιμή, Αριστείδη Αγαθοκλή, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του έκανε μία αναδρομή στο παρελθόν και ειδικότερα στην περίοδο όπου η Ελλάδα εισήλθε στην Ευρωζώνη. Μάλιστα μοιράστηκε με τους παριστάμενους μία αστεία ιστορία. «Το τελευταίο μίλι της ένταξης μας ήταν να μπούμε στο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών. Ήταν και το πιο δύσκολο, καθώς μία κουβέντα να ξέφευγε, αν θα γίνει υποτίμηση, θα χάναμε όλα τα συναλλαγματικά διαθέσιμα και όλα θα τινάζονταν στον αέρα. Δύσκολο όμως διότι έπρεπε να κάνουμε ένα τουρ στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να πείσουμε τους εταίρους μας ότι η Ελλάδα μπορεί να μπει με αυτή την ισοτιμία. Επτά άτομα ξέραμε, μόνο επτά. Δύο από το Μέγαρο Μαξίμου, ο ένας ήταν ο πρωθυπουργός, ο άλλος ο οικονομικός του σύμβουλος, δύο από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και τρεις από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Ο πρωθυπουργός τότε είπε "αυτοί είμαστε. Επτά. Κανείς άλλος, οκτώ αν είναι μπορεί να το χάσουμε για ένα λάθος, δεν μπορούμε να το ρισκάρουμε". Κάποιος από τη σύσκεψη είπε στον πρωθυπουργό "καλά θα λείπουμε τόσο καιρό, στις γυναίκες μας δεν θα πούμε τίποτα;" και τότε απάντησε ο κ. Σημίτης "όταν λέμε επτά εννούμε επτά. Και αν κάποιος παραμιλάει το βράδυ να πάει να κοιμηθεί σε διπλανό δωμάτιο", ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Άννα Διαμαντοπούλου: «Η μάχη για τον εκσυγχρονισμό δεν τελειώνει»
Η επικεφαλής του Δικτύου, Άννα Διαμαντοπούλου, ήταν εκείνη που προλόγισε την εκδήλωση και εξήρε την πολιτική διαδρομή του πρώην Πρωθυπουργού «από επαναστάτης με αιτία στη διάρκεια της χούντας , συνιδρυτής και εξέχον μέλον και ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, αιρετικός με άποψη και δημιουργός του εκσυγχρονιστικού ρεύματος», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην ομιλία της. «Η μάχη για τον εκσυχρονισμό δεν τελειώνει, ίσως να ξαποστένει και ξανά για τη δόξα να τραβά», πρόσθεσε.
Τα βιντεοσκοπημένα μηνύματα
Θερμά λόγια με βιντεοσκοπημένα μηνύματα για τον πολιτικό και προσωπικό τους φίλο, Κώστα Σημίτη, έστειλαν ο Μπίλ Κλίντον, ο Ζακ Ντελόρ μέσω του Πασκάλ Λαμί και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ . Είχε προηγηθεί η προβολή βίντεο διάρκειας 12 λεπτών με θέμα τη ζωή του Κώστα Σημίτη, δημιουργίας των Σωτήρη Γκορίτσα, Αγγελικής Μπιρμπιλή και Κώστα Αλεξάνδρου, στο οποίο έγινε μία αναδρομή από τα παιδικά χρόνια του πρώην πρωθυπουργού μέχρι τις κορυφαίες στιγμές του στο τιμόνι της χώρας. TO BHMA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου