Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Επίσημη δήλωση Αθήνας: Προϋπόθεση για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. η υπόθεση Μπελέρη

 Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Σκληραίνει τη στάση της η Ελλάδα - Κατέθεσε γραπτή δήλωση στην οποία αναφέρει ότι το ζήτημα της ορκωμοσίας του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας θα αποτελέσει προϋπόθεση για το μέλλον της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας

Βασίλης Νέδος

Σκληραίνει τη στάση της η Αθήνα σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την υπόθεση του Φρέντη Μπελέρη.

Κρίσιμο ορόσημο για την υπόθεση του Μπελέρη

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Μόνιμων Αντιπροσώπων της Ε.Ε. (COREPER), η Ελλάδα κατέθεσε γραπτή δήλωση στην οποία αναφέρει ότι το ζήτημα της ορκωμοσίας του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας θα αποτελέσει προϋπόθεση για το μέλλον της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Επιπλέον, αναφέρει ότι στο εξής για την Αθήνα το ζήτημα της ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε. θα θεωρείται συνδεδεμένο με τη στάση που θα επιδείξουν τα Τίρανα στην υπόθεση Μπελέρη, την οποία η ελληνική πλευρά θεωρεί ως απόδειξη παραβίασης των προϋποθέσεων που πρέπει να πληροί ένα κράτος που είναι υποψήφιο προς ένταξη στο μπλοκ.

Η εν λόγω δήλωση συνοδεύει την επιστολή, η οποία εγκρίθηκε και αποστέλλεται στα Τίρανα αποτελώντας –καθαρά διαδικαστικά– το πρώτο βήμα έναρξης των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. για πέντε θεμελιώδη κεφάλαια.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες η Αθήνα είχε μπλοκάρει την επιστολή προκειμένου να δώσει ένα «σήμα» αναφορικά με τα ζητήματα που την απασχολούν σε σχέση με την Αλβανία. Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε η Αθήνα δέχθηκε πολύ έντονες πιέσεις τόσο από τη Γερμανία όσο και από την ισπανική προεδρία για να αλλάξει στάση.

Σύμφωνα ωστόσο με καλά πληροφορημένες πηγές, η Ελλάδα δεν προτίθεται να υποχωρήσει, καθώς υποστηρίζει ότι η επί επτά μήνες απαγόρευση στον Μπελέρη να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας αποτελεί ευθεία παραβίαση του κράτους δικαίου όπως περιγράφεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Δεκεμβρίου θα εξεταστεί από το Ειδικό Δικαστήριο της Αλβανίας η αίτηση του Φρέντι Μπελέρη προκειμένου να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου