Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023

Ερντογάν σε Σολτς: «Δεν χρωστάμε τίποτα στο Ισραήλ – Δεν υπάρχει πια μέρος που λέγετα Γάζα»

Σάββατο, 18 Νοεμβρίου, 2023

Συνάντηση Ερντογάν – Σταϊνμάιερ – «Οι επιθέσεις του Ισραήλ πρέπει να σταματήσουν»

 


Βαρύ ήταν το κλίμα στη συνέντευξη Tύπου μεταξύ του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στη Γερμανία λόγω των εκ διαμέτρου αντίθετων απόψεων για τον πόλεμο στο Ισραήλ.

«Σκοτώθηκαν 13.000 Παλαιστίνιοι. Δεν υπάρχει πια μέρος που λέγεται Γάζα. Μπορεί η δύναμη της Χαμάς να συγκριθεί με τη δύναμη του Ισραήλ;», διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που είχε με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, στο Βερολίνο.

«Το Ισραήλ έχει πυρηνικά όπλα αλλά δεν το λένε. Υπάρχει υποστήριξη για τη Χαμάς; Όχι. Η στήριξη που πρέπει να δοθεί στην Παλαιστίνη δεν δίνεται. Χώροι λατρείας και νοσοκομεία βομβαρδίζονται. Δεν μπορείς να κάνεις αυτά τα πράγματα. Πώς πυροβολούνται αυτά τα παιδιά; Θα μείνουμε με τα χέρια δεμένα; Δεν έχουμε χρέος στο Ισραήλ. Όσοι έχουν χρέη δεν μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα. Δεν περάσαμε από το Ολοκαύτωμα. Ο σεβασμός μας για τους ανθρώπους είναι διαφορετικός. Είμαι ένας ηγέτης που έχει πάρει θέση για τον αντισημιτισμό για πρώτη φορά επί πρωθυπουργίας μου. Γι’ αυτό δεν χρωστάμε τίποτα σε κανέναν», πρόσθεσε.

«Δεν χρωστάμε τίποτα στο Ισραήλ»

«Πώς πυροβολούνται αυτά τα παιδιά; Πρέπει να παραμείνουμε με δεμένα χέρια; Δεν χρωστάμε τίποτα στο Ισραήλ» ανέφερε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ τόνισε ακόμη πως «Ο σεβασμός για τους ανθρώπους είναι διαφορετικός. Είμαι ένας ηγέτης που έχει πάρει θέση για τον αντισημιτισμό για πρώτη φορά επί πρωθυπουργίας μου. Γι’ αυτό δεν χρωστάμε τίποτα σε κανέναν»

Ψυχρό το κλίμα της συνάντησης

Ο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν παρέλειψε στη συνέντευξη τύπου να ευχαριστήσει τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Σταϊνμάιερ και τον καγκελάριο Σολτς για τη φιλοξενία, παρόλα αυτά οι διεθνείς αναλυτές ανέφεραν ότι το κλίμα των συναντήσεων ήταν μάλλον ψυχρό.  «Η πρόσκληση από τη Γερμανία είναι πολύ σημαντική για εμένα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, σημειώνοντας πως η ανταλλαγή απόψεων αφορά οικονομικές και στρατιωτικές πτυχές, τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς.

«Ζητάμε κατάπαυση του πυρός»

«Προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε την κατάπαυση του πυρός και την αδιάκοπη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας. Στείλαμε 10 αεροπλάνα βοήθειας στην Αίγυπτο. Στείλαμε πάρα πολλούς τόνους τρόφιμα. Το όλο πρόβλημα είναι να σταματήσει η αιματοχυσία. Επιθυμία μας είναι να πάμε στη χώρα μας περισσότερους ασθενείς με τραυματισμούς ή καρκίνο και να τους περιθάλψουμε. Όλα δείχνουν ότι η λύση των δύο κρατών είναι αναπόφευκτη», τόνισε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος.

Σολτς: «Καταδικάζουμε την τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς»

Από την πλευρά του, ο Όλαφ Σολτς ανέφερε: «Είναι πολύ καλό που έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε. Οι επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι το πρώτο μας θέμα. Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία παίζει σημαντικό ρόλο στις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία. Θα συζητήσουμε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Λίγο αργότερα θα μιλήσουμε για την ένταση στη Μέση Ανατολή και για το τι μπορούμε να κάνουμε. Καταδικάζουμε την τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς. Η στήριξή μας στο Ισραήλ δεν επιδέχεται συζήτησης. Ο πόνος του άμαχου πληθυσμού μας θλίβει και εμάς. Όσον αφορά τα 5 εκατομμύρια μουσουλμάνους που ζουν στη Γερμανία, έχουν και αυτοί θέση εδώ, είμαστε αντίθετοι σε όσους το αρνούνται. Κύριε Πρόεδρε, δεν είναι μυστικό ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις για το τρέχον ζήτημα».

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου