Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023

Συγκλονίζει Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος (από τα Λεχαινά, Ηλείας), που αρνείται να φύγει από τη Γάζα: «Αν πεθάνω θα έχω έναν αξιοπρεπή θάνατο»

 Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου, 2023

Σε χώρο καταφυγής αμάχων έχει μετατραπεί η Μονή του Αγίου Πορφυρίου με την καθημερινή φροντίδα του Σεβασμιώτατου

Οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν χθες δύο Παλαιστίνιους έφηβους κοντά στη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη έπειτα από διαδηλώσεις εναντίον των ισραηλινών βομβαρδισμών της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι. Με τους θανάτους αυτούς, ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν κατά την τελευταία έξαρση της ισραηλοπαλαιστινιακής βίας έχει φθάσει τουλάχιστον τους 64 νεκρούς στη Δυτική Όχθη, μια απότομη αύξηση των φονικών συγκρούσεων με τον στρατό και εποίκους.

Την ίδια ώρα, ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου Αλ Αλί, με εκατοντάδες νεκρούς, εντείνει τις ανησυχίες για σοβαρή κλιμάκωση των συγκρούσεων στην περιοχή με το Ισραήλ και την οργάνωση της Ισλαμικής Τζιχάντ να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος βρίσκεται πίσω από τον βομβαρδισμό αφού η πλευρά του Ισραήλ φέρεται να ετοιμάζει χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας απαντώντας σε μια φονική επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης μαχητών Χαμάς που έχει σκοτώσει 1.400 Ισραηλινούς, κυρίως αμάχους, στις 7 Οκτωβρίου.

Και ενώ το λουτρό αίματος συνεχίζεται, με την ζωή των ανθρώπων που ζουν εκεί εφιαλτικές στιγμές, να έχει γίνει κόλαση, εν μέσω των διασταυρούμενων πυρών βρίσκεται η Μονή του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα στην οποία έχει στραμμένο το ενδιαφέρον του το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο αλλά και η Ελληνική Πολιτεία.

Με την ανύσταχτη φροντίδα του Ηλείου (με καταγωγή από τα Λεχαινά) Καθηγουμένου, Αρχιεπισκόπου Τιβεριάδος κ. Αλεξίου, η Μονή έχει μετατραπεί σε καταφύγιο για εκατοντάδες κατοίκους της περιοχής. 

Σε δήλωση του, μάλιστα, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος κ. Αλέξιος, Πατριαρχικός Επιτρόπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στη Γάζα. οποίος βρίσκεται στο Μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου συγκλόνισε, αναφέροντας:

«Μέχρι να υπάρχει τουλάχιστον ένας Χριστιανός στην επικράτεια της Γάζας, δεν θα πάω πουθενά, γιατί μπορώ να είμαι μια ελπίδα για αυτούς, οπότε θα μείνω στην επαρχία που πιστεύει σε μένα. Αν πεθάνω θα έχω έναν αξιοπρεπή θάνατο ως μερίδιο μου!»

O ναός χτίστηκε μεταξύ 1150 και 1160 μ.Χ. από τους Σταυροφόρους και είναι αφιερωμένος στον Άγιο Πορφύριο, που διετέλεσε Επίσκοπος Γάζης τον 5ο αιώνα. Σύμφωνα με αναφορές από το 15ο αιώνα ο ναός ήταν αφιερωμένος και στην Παρθένο Μαρία.

Ανακαινίστηκε το 1856 και μολονότι έχουν διατηρηθεί κάποια γείσα και βάσεις κολόνων από την εποχή των Σταυροφόρων, τα περισσότερα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία καθώς και οι αγιογραφίες είναι μεταγενέστερα.

Ο ναός του Αγίου Πορφυρίου έχει αρχιτεκτονικές και κατασκευαστικές ομοιότητες με τον Καθεδρικό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, που σήμερα είναι το Μεγάλο Τζαμί της Γάζας. Είναι ορθογώνιος, έχει μήκος 22,9 μ. και πλάτος 8,9 μ. και το πάτωμά του βρίσκεται χαμηλότερα από το έδαφος και ειδικότερα 1,8 μ. στο νότιο τμήμα και τρία μέτρα στο βόρειο τμήμα. Στην είσοδο του ναού στη δυτική πλευρά υπάρχει ημιυπαίθριος στεγασμένος χώρος με τρεις μαρμάρινους κίονες, οι βάσεις των οποίων χρονολογούνται από την εποχή των Σταυροφόρων. Υπάρχουν επίσης άλλες δύο είσοδοι στο ναό. Στη βορειοανατολική γωνία του ναού βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Πορφυρίου.
Ποιος είναι ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος

Ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος κατά κόσμον Αλέξιος Μοσχονάς γεννήθηκε στα Λεχαινά Ηλείας το 1954. Το 1967 μετέβη στα Ιεροσόλυμα. Αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1978.
Ἐκάρη Μοναχός καί ἐχειροτονήθη Διάκονος το έτος 1972, το 1975 Πρεσβύτερος καί ἔλαβε τό ὀφφίκιον τοῦ Ἀρχιμανδρίτου το 1978.

Ὑπηρέτησεν ὡς Γραμματεύς στα Πατριαρχικά Γραφεία, το 1979 διωρίσθη Τελετάρχης τῶν Πατριαρχείων, Διευθυντής τοῦ Πατριαρχικοῦ Μουσείου καί της Πατριαρχικῆς Πινακοθήκης.

Τόν Μάρτιον τοῦ 1991 διωρίσθη Μέλος τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου καί τήν 1ην Νοεμβρίου 1991 ἐξελέγη Ἐπίσκοπος Πορφυρουπόλεως. Τόν Ἰούνιον τοῦ 1996 ἐξελέγη Ἀρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος καί διωρίσθη Πρόεδρος τῆς Ἐπιτροπῆς Ἐκπαιδεύσεως. Το 2001 διωρίσθη Πατριαρχικός Ἐπίτροπος ἐν Γάζῃ.

Συνόδευσε τον Πατριάρχη Διόδωρο σε πολλά ταξίδια του ανά τον κόσμο. Είναι ένας δυναμικός Ιεράρχης και αυτή την ώρα της δοκιμασίας της περιοχής της Γάζας είναι ο καλύτερος και σωστότερος Ιεράρχης για αυτή την περιοχή, γιατί είναι αγωνιστής Ιεράρχης και διατεθειμένος να πεθάνει και ως μάρτυρας!

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου