Στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας εντάχθηκε Μοναχή Γαβριηλία Παπαγιάννη με απόφαση της  Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η ζωή και το έργο της

Γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου του 1897 στην Κωνσταντινούπολη. Η μικρότερη κόρη μιας εύπορης οικογένειας με τον πατέρα της να εργάζεται ως ξυλέμπορος. Η Αυρηλία, όπως ήταν το όνομα της πριν δεχτεί τη μοναχική κουρά, λάτρευε το διάβασμα.

Ήταν η δεύτερη γυναίκα που εισήχθη σε ελληνικό πανεπιστήμιο

Στο Γυμνάσιο έφυγε για την Ελβετία, εκεί όπου σπούδασε στη Γεωπονική Σχολή. Η επιστροφή της στην Ελλάδα το 1923 δε θα της στερήσει την λαχτάρα για μάθηση. Έτσι, έγινε η δεύτερη γυναίκα που εισήχθη σε ελληνικό πανεπιστήμιο.

Στα 60 της, στην Ελλάδα του 1950, παίρνει την απόφαση να τα παρατήσει όλα και ως φυσικοθεραπεύτρια να πάει στην Ινδία για να βοηθήσει λεπρούς και αρρώστους.

Στα 5 χρόνια που έζησε εκεί, όλοι θα την αποκαλούν αδελφή Λίλα. Ακούραστη, βοηθούσε όσους μπορούσε και στις λίγες ώρες που ξαπόσταινε διάβασε προσευχές της Αγίας Γραφής.

Ακολουθεί η Αφρική και μετά η Αθήνα, εκεί όπου δεχόταν καθημερινά δεκάδες πνευματικά της παιδιά. Είχε απόλυτη εμπιστοσύνη στον Θεό και γι’ αυτό ποτέ δεν κρατούσε χρήματα πάνω της.

Τους τελευταίους 17 μήνες της ζωής της έζησε στη Λέρο, εκεί όπου έγινε πραγματικότητα το όραμα της να χτιστεί το μοναστήρι των Αγίων Αγγέλων. Εκεί έζησε το τελευταίο διάστημα της ζωής της σε ένα μικρό δωματιάκι.