Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα): Στο «στόχαστρο» οι κυβερνήσεις με μεγάλες δαπάνες

 Σάββατο, 7 Οκτωβρίου, 2023

Τι είπαν οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ολλανδίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας

Την άποψη πως υπάρχουν κυβερνήσεις στην ευρωζώνη που επιλέγουν να μην ακολουθήσουν δημοσιονομικές πολιτικές που υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, στέλνει ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Κλάας Κνοτ.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες έρχονται αντιμέτωποι με μια δημοσιονομική στάση που είναι «εντελώς αντίθετη με την κυκλική θέση της οικονομίας μας», είπε ο Κνοτ μιλώντας σε συνέδριο στη Σλοβακία. «Και υπάρχει απροθυμία να μας βοηθήσουν στην προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας της ευρωζώνης».

Βιλερουά (ΕΚΤ): Ελπίζω να σταματήσουν οι αυξήσεις επιτοκίων

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, H ΕΚΤ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η υποστήριξη των κυβερνήσεων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης ήταν πολύ ευρεία και «βοήθησε» τον πληθωρισμό, τη στιγμή που το Διοικητικό Συμβούλιο αύξησε τα επιτόκια με ρυθμό ρεκόρ.

Εχουμε απλώς υπουργούς που ξοδεύουν

Από την πλευρά του, ο κεντρικός τραπεζίτης της Σλοβενίας, Μπόστιαν Βάσλε, είπε στην ίδια εκδήλωση ότι «τα δημοσιονομικά έμειναν πίσω» αφού η νομισματική πολιτική έγινε αυστηρή. «Για σχεδόν τέσσερα χρόνια βλέπουμε έναν ακόμη επεκτατικό προσανατολισμό της δημοσιονομικής πολιτικής», είπε. Στο αν τα επιτόκια βρίσκονται τώρα στο αποκορύφωμά τους ο ίδιος σημείωσε πως «εξαρτάται, φυσικά, από τα πραγματικά δεδομένα αλλά και από τη στάση των δημοσιονομικών πολιτικών».

Σε αυτά τα συμπεράσματα συμφώνησε και ο Σλοβάκος ομόλογός τους Πίτερ Κάζιμιρ: «Η αντίληψή μου είναι ότι πραγματικά μας λείπει η γενιά των υπουργών Οικονομικών από την εποχή της λιτότητας». Τώρα «έχουμε απλώς υπουργούς που ξοδεύουν».

Τέλος, η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ δήλωσε σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα την Παρασκευή ότι αξιωματούχοι της ΕΚΤ «δεν μπορούν να αποκλείσουν μια ύφεση στην ευρωζώνη, αν και μια ύφεση μπορεί να περιοριστεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου