Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023

Χαμάς: Οι λόγοι της ξαφνικής επίθεσης κατά του Ισραήλ. Μέχρι τώρα, 40 νεκροί, 740 τραυματίες

Σάββατο, 7 Οκτωβρίου, 2023

Τάνια Μποζανίνου

Πώς μπορεί να δικαιολογηθεί η μαζική εκτόξευση ρουκετών και η ταυτόχρονη εισβολή σε ισραηλινά εδάφη από μαχητές της Χαμάς το πρωί του Σαββάτου.

Ηεπιχείρηση «Καταιγισμός του Αλ Άκσα», όπως την αποκαλεί η Χαμάς, ξεκίνησε αιφνιδιαστικά νωρίς το πρωί του Σαββάτου (5/10) με ένα μπαράζ 5.000 ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ.

Κυρίως όμως με την άνευ προηγουμένου διείσδυση βαριά οπλισμένων μαχητών των Ταξιαρχών Αλ Κασάμ, ένοπλου σκέλους της Χαμάς, στο έδαφος του Ισραήλ όπου πραγματοποιήθηκαν μάχες με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Το Ισραήλ απάντησε με αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Γάζας και τέθηκε σε «κατάσταση συναγερμού για πόλεμο».

Η ένταση αυξανόταν στην περιοχή όλο το καλοκαίρι, αλλά η επίθεση της Χαμάς, και μάλιστα σε τέτοια κλίμακα, αιφνιδίασε τους πάντες. Ο επικεφαλής της οργάνωσης κάλεσε τους Παλαιστινίους που ζουν στο Ισραήλ να πάρουν τα όπλα.

Η μεγαλύτερη επιχείρηση και τι κρύβεται από πίσω

Πρόκειται για την μεγαλύτερη παλαιστινιακή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ισραήλ στην πρόσφατη ιστορία. Γιατί τώρα;

Ενδεχομένως η Χαμάς θέλησε να εκμεταλλευτεί τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στο Ισραήλ, το οποίο έχει την πιο σκληροπυρηνική κυβέρνηση στην ιστορία του, αφού ο Μπένιαμιν Νετανιάχου έχει σχηματίσει συνασπισμό με ακροδεξιά κόμματα.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεν είναι δημοφιλής διεθνώς τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, υπάρχει έντονος διχασμός εντός της ισραηλινής κοινωνίας, μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν τις σκληροπυρηνικές πολιτικές της κυβέρνησης και των υπολοίπων που θεωρούν ότι η χώρα τους διολισθαίνει στον αυταρχισμό.

Ενδεικτικό είναι ότι την περασμένη εβδομάδα, εν όψει του Γιομ Κιπούρ, δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά στην τόσο μεγάλη αυτή γιορτή των Ισραηλινών διαμάχες μεταξύ των σκληροπυρηνικών Ισραηλινών, που επιθυμούσαν την πραγματοποίηση χωριστής προσευχής ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες, και εκείνων που ήταν τελείως αντίθετοι στις χωριστές προσευχές ανάλογα με το φύλο.

Πώς έχει η κατάσταση

Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση για τους Παλαιστινίους, όχι μόνο στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και στη Δυτική Όχθη, χειροτερεύει.
Περιοδικά ξεσπούν μεμονωμένα αιματηρά περιστατικά ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς, ενώ ο ισραηλινός στρατός έχει πραγματοποιήσει μερικές μικρής διάρκειας επιδρομές στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ενδεχομένως η Χαμάς να ποντάρει και στο ότι πολλοί Παλαιστίνιοι έχουν απηυδήσει από τις εξελίξεις των τελευταίων ετών και είναι τελείως απογοητευμένοι από το πλήρες μπλοκάρισμα των ειρηνευτικών συνομιλιών γι’ αυτό θα υποστηρίξουν την επιχείρηση της Χαμάς.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου