Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Γιάννης Τσεπκεντζής – Δήμαρχος Εδέσσης: «Ο Πύργος είναι η δεύτερη πατρίδα μου»!

Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου, 2023

Για τη σχέση του με την Ηλεία αλλά και τα κοινά σημεία του Πύργου και της πόλης του, έκανε λόγο σε αποκλειστική συνέντευξη ο δήμαρχος Εδέσσης, Γιάννης Τσεπκεντζής

Έδεσσα και Πύργος μπορεί να είναι μικρές πόλεις, ωστόσο ξέρουν να δημιουργούν μια ιδιαίτερη αστική κουλτούρα. Μια κουλτούρα που κρατά από τα παλαιότερα χρόνια και έρχεται να μας τροφοδοτήσει με σημαντικά στοιχεία ανάπτυξης και προοπτικής για το μέλλον». Αυτό τόνισε μιλώντας αποκλειστικά στην εφ. «Πατρίς» ο Ηλείος νέος δήμαρχος Εδέσσης Γιάννης Τσεπκεντζής, ο οποίος αμέσως μετά την επιτυχή εκλογική διαδικασία για τον ίδιο στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, βρήκε το «καταφύγιο» για την ξεκούρασή του έστω και για τέσσερις ημέρες στον Πύργο και το νομό μας.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που το κάνει, καθώς ο νέος δήμαρχος Εδέσσης έρχεται συχνά πυκνά στην περιοχή μας, μιας και έλκει την καταγωγή του και από μητέρα και από πατέρα από την Ηλεία. Συνδέεται εδώ με τους Πυργιώτες και μάλιστα δεν παρέλειψε να συζητήσει μαζί τους βρισκόμενος εδώ, τα ζητήματα που αφορούν τόσο την Έδεσσα όσο και τον Πύργο. Μάλιστα, έζησε στην ηλειακή πρωτεύουσα το δεύτερο γύρο των εκλογών που φυσικά δεν αφορούσε τον ίδιο αλλά την περιοχή μας.

Ο νέος δήμαρχος χαρακτηρίζει τον Πύργο ως «δεύτερη πατρίδα» του και θυμάται με νοσταλγία τις στιγμές που ζούσε εδώ μικρός, τονίζοντας ότι έχει αγαπήσει πολύ αυτή την περιοχή και δεν αποκλείεται για το λόγο αυτό να επιδιώξει μια περαιτέρω συνεργασία πλέον σε επίπεδο αυτοδιοίκησης μεταξύ των δυο πόλεων. Τουλάχιστον αυτό άφησε να εννοηθεί στα λεγόμενά του.

Πρόκειται για ένα φέρελπι δήμαρχο, νομικό και προοδευτικό επιχειρηματία, με υψηλές αξίες και αρχές, με ζηλευτά προσόντα, πληθωρική πείρα παρά τη νεότητά του, με ιδιαίτερες γνώσεις πάνω στο αυτοδιοικητικό αντικείμενο οι οποίες και προδιαγράφουν μία άκρως επιτυχημένη δημαρχιακή θητεία, την οποία και η εφ. «Πατρίς» του εύχεται. Αναλυτικά η συνέντευξή του έχει ως εξής:

Τι σας συνδέει με την Ηλεία;

-«Ο Πύργος είναι η δεύτερη πατρίδα μου!Δεν είναι μία πατρίδα που ζούσε μέσα από τα παραμύθια της γιαγιάς και του παππού ή κάποιες μακρινές αναμνήσεις μέσα από περιγραφές. Είναι μία πραγματικά δεύτερη πατρίδα, αφού τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρώσω τα σχολικά μου χρόνια βρισκόμουν στο νομό τουλάχιστον δυόμιση μήνες κάθε χρόνο,το καλοκαίρι κυρίως. Η σύνδεσή μου είναι πολύ έντονη, έχω ζήσει τον Πύργο, τον έχω αγαπήσει και συμβαίνει το εξής παράδοξο. Έχω σόι και από την πλευρά του πατέρα μου αλλά και από της μητέρας μου. Από την πλευρά του πατέρα μου, η αείμνηστη αδερφή του πατέρα μου ΦιλίτσαΤσεπκεντζή, Λυκειάρχης, είχε παντρευτεί το Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης Δημήτρη Αλτάνη. Από το σόι της μητέρας μου συνδέομαι με την οικογένεια των Μαλλιόπουλων, καθώς είναι μία εκ των εννέαπαιδιών της γνωστής οικογένειας».

Γιατί αποφάσισε μετά τις εκλογές να έρθει στον τόπο μας;

-«Ανέκαθεν ο Πύργος και το Κατάκολο είχαν συνδεθεί με στιγμές χαλάρωσης και ευτυχίας το καλοκαίρι. Άρα συνειρμικά και κυρίως ορμώμενος από την επιθυμία να δω την οικογένειά μου, ήρθα εδώ μετά από έντονη εκλογική διαδικασία που διήρκησε πολλούς μήνες.Θεώρησα ότι το πιο όμορφο σημείο για αποθεραπεία και αποσυμπίεση είναι ο Πύργος. Για το λόγο αυτό παρέμεινα και τέσσερις ημέρες».

Τι σημασία έχει η τοπική αυτοδιοίκηση για νέους ανθρώπους όπως εσείς;

-«Ο πρώτος βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ο πιο κοντινός θεσμός στον πολίτη και θεωρώ πως είναι αυτός που θα πρέπει να συγκινεί ιδιαίτερα τους νέους. Ο τρόπος με τον οποίο έχει δομηθεί η τοπική αυτοδιοίκηση, είναι ένα πολύ καλό φυτώριο ούτως ώστε νέοι άνθρωποι με ενδιαφέρον για τα κοινά να μπορούν σιγά-σιγά να ξεκινήσουν έχοντας ως αρμοδιότητα την ποιότητα ζωής του γείτονα, του φίλου, του συγγενή. Άρα ο Α’ Βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ίσως ο πιο σημαντικός θεσμός, γιατί είναι επί της ουσίας η «βαλβίδα αποσυμπίεσης» των εφαρμογών της κεντρικής εξουσίας πάνω στον πολίτη! Είναι αυτός που συγκρατεί όλες τις δυσκολίες. Για να το περιγράψω καλύτερα, επί της ουσίας είναι αυτός που αμβλύνει τις τακτικές και τις πρακτικές της κεντρικής εξουσίας ή δίνει τα σήματα για το τι έχει ανάγκη πραγματικά ο πολίτης, ούτως ώστε να παίρνονται καλύτερες αποφάσεις».

Τι κοινά νομίζετε ότι έχουν Έδεσσα και Πύργος, δυο πόλεις που τουλάχιστον πληθυσμιακά βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο;

-«Μπορεί η Έδεσσα να είναι λίγο μικρότερη, ωστόσο αυτή και ο Πύργος έχουν κάποια βασικά κοινά χαρακτηριστικά. Το βασικότερο είναι πως είναι πόλεις που έστω και σε διαφορετική φάση δημιούργησαν αστική κουλτούρα. Η ακμή του Πύργουήρθε από το 1800 και μετά, με τον κόσμο να λύνει τα βιοτικά του προβλήματα με όλη την αγροτική δραστηριότητα (σταφίδα κυρίως) και έπειτα να στρέφεταιστον πολιτισμό και τις τέχνες και να δημιουργεί ένα αστικό περιβάλλον που ακόμα και σήμερα συνεχίζει να φαίνεται. Η Έδεσσα λίγο αργότερα από το μεσοπόλεμο και μέχρι τη δεκαετία 60’-70’, έχοντας ως κινητήρια δύναμη το νερό δημιούργησε μεγάλα εργοστάσια και διάφορα άλλα που βοήθησαν τον κόσμο να ξεφύγει από το άγχος της βιοπάλης, δημιουργώντας και εκεί αστικό περιβάλλον και κουλτούρα. Αυτό είναι κοινό χαρακτηριστικό που οφείλει ο κάθε σύγχρονος άνθρωπος που ασχολείται με την αυτοδιοίκηση να μην ξεχνάει και να προσπαθεί να συντηρήσει. Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να συντηρήσουμε αυτή την αστική νοοτροπία. Ένα δεύτερο κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ο αγροτικός κόσμος. Σε Ηλεία και Έδεσσα υπάρχει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που ασχολείται με τη γη. Ειδικά στο δικό μας το 50-60% του ακαθάριστου προϊόντος προέρχεται από την γεωργική παραγωγή. Άρα έχει πολύ μεγάλη σημασία να εξασφαλίσουμε στους αγρότες μας αγροτικές οδοποιίες, αλλά κυρίως φθηνή άρδευση».

Επειδή ζήσατε το δεύτερο γύρο των εκλογών στον Πύργο, δε θα αντισταθώ να σας ρωτήσω πως κρίνεται το αποτέλεσμα;

-«Πράγματι οι εκλογές στον Πύργο ήταν συγκλονιστικές. Μαθαίνοντας στον πρώτο γύρο και πόσο μικρές ήταν οι διαφορές του πρώτου υποψηφίου με τον τρίτο, καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος έβγαλε μέσα από τις πρώτες εκλογές μία αντίδραση. Στις δεύτερες εκλογές εκφράστηκε αυτή η αντίδραση που δε γνωρίζω ακριβώς που οφείλεται γιατί δεν έχω ζήσει την διαδικασία, παρ’όλ’ αυτά έδειχνε ότι ο κόσμος επιζητούσε μία αλλαγή. Αυτό αποτυπώθηκε και στο αποτέλεσμα. Η αλήθεια είναι ότι ήταν έντονες εκλογές, υπήρχε σε όλα τα πηγαδάκια, καφενεία και καφετέριες έντονη προεκλογική δραστηριότητα και συζητήσεις. Το παρακολούθησα από την ευχάριστη θέση να έχω εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή, οπότε σε κάποιο βαθμό μπορώ να πω ότι το απόλαυσα ως διαδικασία».

Για κλείσιμο, θα επιθυμούσατε να εκφράσετε τις ευχές σας;

-«Εύχομαι στη νέα δημοτική αρχή πραγματικά να μείνει συνεπής σε αυτά που υποσχέθηκε στον πολίτη, να καταφέρει να υλοποιήσει τα όνειρα και τα οράματα, να διατηρήσει την ηθική και την ακεραιότητα και να δείξει ένα έντονο ενδιαφέρον απέναντι στον πολίτη. Γιατί τελικά αυτό που νιώθει ο πολίτης ως έλλειψη του πολιτικού συστήματος, είναι το ενδιαφέρον για την ίδια του τη ζωή, για το ίδιο του το μέλλον. Επίσης θέλω να κάνω μία παρότρυνση προς κάθε πολίτη, να σταματήσει να ασχολείται με μικροπράγματα, να σταματήσει να ασχολείται με μικροεξυπηρετήσεις που τις περισσότερες φορές είναι μέσα στο πλαίσιο των καθημερινών αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης, να σταματήσει να ασχολείται με τα μικρά και να μη δεσμεύει ποτέ την ψήφο του και το μέλλον του για μικροπράγματα. Οι κοινωνίες μας είναι πάρα πολύ μικρές. Μπορούμε με πέντε ερωτήσεις και μία μικρή έρευνα να διαπιστώσουμε τι είδους ανθρώπους ψηφίζουμε. Ας γίνουν οι επιλογές με βάση την ηθική και την ακεραιότητα των υποψηφίων».

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου