Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Η αποστολή Μπάιντεν στη Μ. Ανατολή

 Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου, 2023

Μπορεί ο Μπάιντεν να είναι ηλικιωμένος και το επιτελείο του να ανησυχεί κάθε στιγμή μήπως πέσει (κυριολεκτικά, όχι μεταφορικά) και πλήξει ανεπανόρθωτα την εικόνα του. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν χειρίζεται τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής με σύνεση και επάρκεια. Λίγη σημασία έχει αν είναι ο ίδιος που παίρνει τις αποφάσεις ή η κλειστή του ομάδα. Ο πρόεδρος επιλέγει το επιτελείο του και φέρει την ευθύνη για τους χειρισμούς του.

Στην περίπτωση του Ισραήλ, ο Μπάιντεν προσπαθεί να κρατήσει μία ισορροπία. Από τη μία έχει προγραμματίσει να βρεθεί στο Ισραήλ σήμερα σε μία επίσκεψη που εμπεριέχει τεράστιο συμβολισμό, αλλά και ρίσκο. Στέλνει επίσης κάθε δυνατή στρατιωτική βοήθεια, το ενισχύει με την παροχή πληροφοριών και τοποθετεί δύο αεροπλανοφόρα στην περιοχή σαν μία ομπρέλα ασφαλείας σε περίπτωση που ανοίξει και δεύτερο μέτωπο σε αυτόν τον πόλεμο. Από την άλλη, προειδοποιεί, κατ’ ιδίαν αλλά και δημόσια, τον Νετανιάχου ότι η χερσαία εισβολή στη Γάζα θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τα ισραηλινά συμφέροντα και θα καταλήξει σε ένα αιματηρό, στρατηγικό αδιέξοδο.

Ταυτόχρονα ανοίγει κανάλια επικοινωνίας με το Ιράν για να διασφαλίσει ότι δεν υπάρξει κάποια «παρεξήγηση». Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως όταν τελειώσει η επιχείρηση στη Γάζα, ο Μπάιντεν θα ξαναβάλει στο τραπέζι κάποια φόρμουλα για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Θα έχει την αξιοπιστία να το κάνει, καθώς θα έχει δώσει κάθε δυνατή στήριξη στο Ισραήλ. Πιθανώς να προβλέπει ότι ο Νετανιάχου θα έχει υποστεί τεράστια πολιτική ζημία και δεν θα είναι καν πρωθυπουργός του Ισραήλ όταν φτάσει η ώρα του ντιλ. Κανένας πρόεδρος δεν έχει πετύχει την επίλυση του προβλήματος και τώρα πια έχει χυθεί τόσο αίμα, που δύσκολα μπορεί να βρεθεί λύση, ειδικά όταν οι εποικισμοί καθιστούν αδύνατη τη δημιουργία γεωγραφικά ενιαίου παλαιστινιακού κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου