Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

«Η Κυρά της Ρω» με τη ματιά του σκηνοθέτη Σταύρου Λίτινα

Τρίτη, 17 Οκτωβρίου, 2023

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τρεις σημαντικοί άνθρωποι της ελληνικής καλλιτεχνικής σκηνής βρίσκονται κοντά μας αυτές τις μέρες, φιλοξενούμενοι από το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Βοστώνη και το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στο Κουίνς, οι οποίοι δημιούργησαν από κοινού ένα αριστουργηματικό θεατρικό, την «Κυρά της Ρω», που ήδη ανεβάστηκε με μεγάλη επιτυχία στη Βοστώνη στις 15 Οκτωβρίου και στις 22 Οκτωβρίου θα έχετε την ευκαιρία να το δείτε για πρώτη φορά, στο θέατρο του Queens, στο Φλάσινγκ.

Το βιβλίο του πολυβραβευμένου συγγραφέα Γιάννη Σκαραγκά, ένας θεατρικός μονόλογος με πρωταγωνίστρια την Φωτεινή Μπαξεβάνη, είναι μια αφήγηση που κόβει την ανάσα, γραμμένο για την Κυρά της Ρω, ή κατά κόσμον Δέσποινα Αχλαδιώτη, που ύψωνε κάθε μέρα για 40 χρόνια την ελληνική σημαία, σε ένα μέρος άγονο και αφιλόξενο, τη νησίδα της Ρω στο Καστελλόριζο, που ήταν το σπίτι της, μια ανάσα από τα τουρκικά παράλια.

Ο «Εθνικός Κήρυκας» συνάντησε τον διακεκριμένο σκηνοθέτη της παράστασης Σταύρο Λίτινα, ο οποίος μετά από μια σειρά παραστάσεων, όπως το «Δεσποινίς Τζούλια» του Στρίντμπεργκ, το «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μύλλερ, τη «Σαλώμη» του Οσκαρ Ουάιλντ, το «Σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα» του Λόρκα, το αριστούργημα του Σαίξπηρ «Βασιλιάς Ληρ» και τους «Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες», έκανε μια εμπνευσμένη σκηνοθεσία δίνοντας χαρισματική κίνηση και ατμόσφαιρα στο κείμενο του Σκαραγκά και μετουσιώνοντας σε άλλα επίπεδα την ερμηνεία της Μπαξεβάνη.

«Εθνικός Κήρυκας»: Κύριε Λίτινα, πόσο επίκαιρη είναι η υπόσταση της «Κυράς της Ρω» στις μέρες μας;

Σταύρος Λίτινας: H «Κυρά της Ρω» συνέβαλε τα μέγιστα στην Εθνική Αντίσταση κατά την περίοδο της Κατοχής και επί 40 χρόνια ύψωνε την ελληνική σημαία κάθε πρωί και την κατέβαζε με τη δύση του ήλιου, μέχρι το 1982, που πέθανε σε ηλικία 92 ετών. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έστειλε ναυτικό άγημα και αντιπροσωπεία του ΓΕΝ στο Καστελλόριζο όπου, στις 23 Νοεμβρίου 1975, της απένειμε το μετάλλιο για την πολεμική περίοδο 1941-1944 για τις «προσφερθείσες εθνικές υπηρεσίες της». Δεν είναι λοιπόν μια τυχαία γυναίκα και το έργο αυτό δεν έχει χαρακτήρα ντοκιμαντέρ. Είναι γραμμένο στην πραγματικότητα πάνω στη δύναμη που έχει ένας άνθρωπος να αγωνίζεται και να μένει πιστός στις ιδέες του. Είναι μια παράσταση, που ακουμπάει επάνω σε ένα αρχετυπικό μοντέλο γυναίκας, που ενσαρκώνει την ελπίδα, ότι στις δυσκολότερες περιόδους, η ανθρωπιά δεν είναι υπόθεση των πολλών, αλλά του καθένα μας χωριστά. Είναι η γυναίκα που εμπνέει κάθε έναν ξεχωριστά και τον διδάσκει μέσα από τη ζωή της να αγαπήσει την Ελλάδα.

Η σκηνοθεσία της παράστασης έχει μια απόλυτη ισορροπία και ένα καθαρόαιμο και αμιγές συναίσθημα, που λυτρώνει τον θεατή και κρατά το ενδιαφέρον του αμείωτο.

Υπάρχει ένα εξαιρετικό κείμενο του Γιάννη Σκαραγκά και μια Φωτεινή Μπαξεβάνη με καθηλωτική ερμηνεία, που ξέρει να το υπερασπιστεί, χωρίς δράματα και εντάσεις. Ο Γιάννης Σκαραγκάς έχει βραβευτεί ως συγγραφέας από μεγάλα ιδρύματα στην Ευρώπη και την Αμερική, και έχει υπογράψει τα σενάρια έξι τηλεοπτικών σειρών αλλά και κινηματογραφικών παραγωγών. Επειδή γράφει απευθείας στα αγγλικά, πολλά διηγήματά του έχουν δημοσιευθεί σε αμερικανικά έντυπα. Το έργο του «Η Κυρά της Ρω» παρουσιάστηκε στο φημισμένο Centre for the Art of Performance του UCLA στις ΗΠΑ το 2020 με περιοδεία στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Τον Νοέμβριο του 2015 εκπροσώπησε την Ελλάδα στη διοργάνωση «A Soul for Europe» στο Βερολίνο, υπό την αιγίδα του Ευρωκοινοβουλίου. Τώρα το παρουσιάσαμε στη Βοστώνη, επίκειται η Νέα Υόρκη και ίσως σε κάποιους μήνες δώσουμε παραστάσεις και σε άλλες πόλεις της Αμερικής.

«Ε.Κ.»: Εχετε σπουδάσει στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αρχιτεκτονική και ασχολείστε με τις οικολογικές κατασκευές. Πώς συνδυάζετε τα ταλέντα σας, να είστε σκηνοθέτης, σκηνογράφος και χορογράφος, να διδάσκετε στο δικό σας θέατρο Arroyo και να εργάζεστε και σαν αρχιτέκτονας;

Σταύρος Λίτινας: Αγαπάω πάρα πολύ ό,τι κάνω. Δεν κουράζομαι. Παίρνω ενέργεια από τις ασχολίες μου αυτές, γιατί είναι όλες δημιουργικές. Είμαι υπέρ της λαϊκής σοφίας που έχει μέσα της φαντασία και δημιουργικότητα. Ξεχάσαμε οι άνθρωποι πώς να αφήνουμε τον αέρα και τον ήλιο να μπει στο σπίτι μας, ξεχάσαμε να αφήνουμε τα δέντρα να μας κάνουν ίσκιο, ξεχάσαμε την πανανθρώπινη ιστορία μας. Η «Κυρά της Ρω» ξετυλίγει και αυτή μνήμες και συναισθήματα που έχουν λησμονηθεί και αυτά θέλουμε να φέρουμε πάλι στην επιφάνεια.

Ο θεατρικός μονόλογος «Η Κυρά της Ρω» του Γιάννη Σκαραγκά τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού και του Υπουργείου Εξωτερικών. Για εισιτήρια καλέστε στο 718-726-7329 «Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού» (28-80 30th Str., Astoria) Δευτέρα – Παρασκευή 9:30-12:00 Online: Paypal, Eventbrite Links on our website. Η παράσταση θα δοθεί στο Queens Theater Flushing Meadows Corona Park, 14 United Nations Ave S, Queens, NY 11368/ Phone: (718) 760-0064

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου