Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023

Απεβίωσε η πρεσβυτέρα Νίκη Στεφανοπούλου

Κυριακή, 1η Οκτωβρίου, 2023

ΚΛΙΒΕΛΑΝΤ. Απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών η πρεσβυτέρα Νίκη Στεφανοπούλου, σύζυγος αγαπημένη του πρωτοπρεσβυτέρου Χαράλαμπου Στεφανόπουλου, πρώην ιερατικού προϊσταμένου του Αρχιεπισκοπικού  Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδας Νέας Υόρκης και μητέρα του γνωστού τηλεοπτικού δημοσιογράφου του ABC, Γιώργου Στεφανόπουλου.

Η αείμνηστη εργάσθηκε επί μακρά σειρά ετών στον τομέα των δημοσίων σχέσεων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής επί Αρχιεπισκοπίας του αειμνήστου Ιακώβου, και του Αρχιεπισκόπου πρώην Αμερικής Δημητρίου.

Καταγόταν εκ γονέων Ανδρέα και Μαργαρίτας Τσάφου γεννηθείσα στην πόλη Ρότσεστερ της Μινεσότα. Αποφοίτησε από το Λύκειο του Ρότσεστερ και στη συνέχεια από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα  (University of Minnesota). Μετακόμισε στην Νέα Υόρκη με το πρόγραμμα Campus Crusade for Freedom. Γνώρισε τον τότε νεαρό φοιτητή της Θεολογίας, Χαράλαμπο Στεφανόπουλο, παντρεύτηκαν και ξεκίνησαν την πορεία της ζωής και της διακονίας τους στην Εκκλησία για περισσότερα από εξήντα χρόνια.

Εζησαν τον πρώτο χρόνο στην Αθήνα όπου ο π. Χαράλαμπος παρακολουθούσε μαθήματα στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και η πρεσβυτέρα Νίκη εργαζόταν στην εφημερίδα Athens Daily. Όταν επέστρεψαν στις Ηνωμένες Πολιτείες ο π. Χαράλαμπος διορίστηκε ιερατικός προϊστάμενος στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στην πόλη Fall River της Μασαχουσέτης όπου γεννήθηκαν και τα τέσσερα παιδιά τους, σύμφωνα με το πληροφοριακό δελτίο της νεκρολογίας το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Στη συνέχεια υπηρέτησαν επί οκταετία στην κοινότητα του Σωτήρος Χριστού στο Ράι της Νέας Υόρκης και από εκεί στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην πόλη Κλίβελαντ του Οχάιο. Η πρεσβυτέρα Νίκη εργάσθηκε στην τότε Ελληνοαμερικανική εφημερίδα The Voice του Κλίβελαντ, ενώ ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της εφημερίδας The Illuminator της τότε Επισκοπής Πίτσμπουργκ επί αρχιερατείας του αειμνήστου Επισκόπου και κατόπιν Μητροπολίτη Μαξίμου.

Το έτος 1982 ο πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Στεφανόπουλος διορίστηκε ιερατικός προϊστάμενος του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος στη Νέα Υόρκη, ενώ η πρεσβυτέρα Νίκη εργάσθηκε για την τότε εφημερίδα της Αρχιεπισκοπής «Ορθόδοξος Παρατηρητής» και στη συνέχεια έγινε διευθύντρια του τομέα Δημοσίων Σχέσεων και Πληροφοριών. Συνέβαλλε ως εντεταλμένη επί του Τύπου κατά την επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες του αειμνήστου Πατριάρχη Δημητρίου το έτος 1990 και του σημερινού Πατριάρχη Βαρθολομαίου το 1997.

Καταλείπει τον σύζυγό της πρωτοπρεσβύτερο Χαράλαμπο, τα τέσσερα παιδιά τους, την Μοναχή Αγαπία, τον Γεώργιο, την Μαργαρίτα και τον Ανδρέα, τη νύμφη της Αλεξάνδρα και τα εγγόνια της.

Στο ανακοινωθέν με την νεκρολογία συμπεριλαμβάνεται και η ακόλουθη γραπτή δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου: «Η πρεσβυτέρα Νίκη Στεφανοπούλου ήταν επί πολλές δεκαετίες πυλώνας της Αρχιεπισκοπής μας και η εκδημία της στην αιώνια δόξα είναι απώλεια για εμάς, αλλά κέρδος για εκείνη. Εκφράζω τα βαθιά συλλυπητήρια της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και ολόκληρης της Αρχιεπισκοπής στον π. Χαράλαμπο, εξαιρετικό κληρικό της Εκκλησίας μας, στα παιδιά και εγγόνια του. Θα εκτιμούμε πάντοτε την πολυσχιδή προσφορά της στην Εκκλησία και προσευχόμαστε να είναι η μνήμη της αιωνία».

Το σκήνωμα της πρεσβυτέρας Νίκης θα τεθεί σε κοινό προσκύνημα τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου από τις 10 το πρωί έως τις 12 μεσημβρινή στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κλίβελαντ Οχάιο και στη συνέχεια θα τελεστεί η Εξόδιος Ακολουθία. Ο ενταφιασμός θα γίνει στο κοιμητήριο Lakeview Cemetery του Κλίβελαντ, ενώ θα ακολουθήσει το γεύμα της μακαρίας στο κοινοτικό κέντρο του Καθεδρικού.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Ο πατήρ Χαράλαμπος Στεφανόπουλος γεννήθηκε στο Νεοχώριο - Κυλλήνης, Ηλείας

Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου