Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

Νόμπελ Ειρήνης 2023: Στην πολιτική ακτιβίστρια Narges Mohammadi NOBEL PEACE PRIZE 2023

 Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου, 2023

Το ιρανικό καθεστώς την έχει συλλάβει 13 φορές, την έχει καταδικάσει πέντε φορές και την έχει καταδικάσει συνολικά σε 31 χρόνια φυλάκιση και 154 μαστιγώματα. Η Μοχαμαντί είναι ακόμη στις φυλακές Εβίν της Τεχεράνης για «διάδοση αντικρατικής προπαγάνδας».

Νόμπελ Ειρήνης 2023: Στην πολιτική ακτιβίστρια Narges Mohammadi

Στην ακτιβίστρια Narges Mohammadi απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της ενάντια στην καταπίεση των γυναικών στο Ιράν

Στη δημοσιογράφο και ακτιβίστρια Narges Mohammadi απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης 2023 για τον αγώνα της ενάντια στην καταπίεση των γυναικών στο Ιράν και τον αγώνα της για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας για όλους.

«Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ αποφάσισε να τιμήσει την Ναργκίς Μοχαμαντί με το Νόμπελ Ειρήνης 2023 για τον αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν και τη μάχη της να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία για όλους», ανέφερε η επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ιρανή Ναργκίς Μοχαμάντι και τις Μάρτα Τσουμάλο και Ερέν Κεσκίν το βραβείο Olof Palme 2023 για τις δράσεις τους υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών στις χώρες τους.

Ποια είναι η Ναργκίς Μοχαμαντί

Η Μοχαμαντί είναι μια από τις σημαντικότερες ακτιβίστριες υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, που μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών και την κατάργηση της θανατικής ποινής.

Χαιρετίζοντας τη Μοχαμαντί ως «μαχήτρια της ελευθερίας», η επικεφαλής της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ ξεκίνησε την ομιλία της με τις λέξεις «γυναίκα, ζωή, ελευθερία» στα φαρσί –ένα από τα συνθήματα των ειρηνικών διαδηλώσεων κατά της ιρανικής κυβέρνησης.

Η Μοχαμαντί εκτίει αυτή τη στιγμή ποινές φυλάκισης στην φυλακή Εβίν της Τεχεράνης, Σύμφωνα με τον οργανισμό Front Line Defenders – μια από τις πολλές περιόδους κατά τις οποίες είναι κρατούμενη. Οι κατηγορίες σε βάρος της περιλαμβάνουν την διασπορά προπαγάνδας σε βάρος του κράτους.

Η ίδια είναι αναπληρώτρια επικεφαλής του Κέντρου Υπερασπιστών των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μιας μκο που ιδρύθηκε από την βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Σιρίν Εμπάντι.

Η Μοχαμαντί είναι η 19η γυναίκα που κερδίζει το βραβείο αυτό και η πρώτη μετά τη Φιλιππινέζα Μαρία Ρέσα που το 2021 κέρδισε το βραβείο μαζί με τον Ρώσο Ντμίτρι Μουράτοφ.

Το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 11 εκατ. σουηδικών κορωνών (περίπου 1 εκατ. δολαρίων) θα απονεμηθεί στον Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, την επέτειο του θανάτου του Σουηδού επιχειρηματία Άλφρεντ Νόμπελ, με τη διαθήκη του οποίου το 1895 θεσμοθετήθηκαν τα βραβεία.

ΟΗΕ: Η βράβευση της Ναργκίς Μοχαμαντί υπογραμμίζει το θάρρος και την αποφασιστικότητα των γυναικών του Ιράν

Το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) δήλωσε σήμερα πως η βράβευση με Νόμπελ Ειρήνης της φυλακισμένης ακτιβίστριας Ναργκίς Μοχαμαντί υπογραμμίζει το θάρρος και την αποφασιστικότητα των Ιρανών γυναικών.

«Είδαμε το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους απέναντι στα αντίποινα, τον εκφοβισμό, τη βία και την κράτηση», δήλωσε η εκπρόσωπος του OHCHR Ελίζαμπεθ Θρόσελ.

«Παρενοχλήθηκαν για αυτά που κάνουν ή που δεν φοράνε. Υπάρχουν όλο και περισσότερα νομικά, κοινωνικά και οικονομικά μέτρα εναντίον τους. Αυτό είναι πραγματικά κάτι που υπογραμμίζει το θάρρος και την αποφασιστικότητα των γυναικών του Ιράν και πώς αποτελούν έμπνευση για τον κόσμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου