Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

Σήκωσε… θύελλα το Αιολικό στο Σκιαδοβούνι!

Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου, 2023

Προσφυγή στο ΣτΕ από Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δήμους Αρχ. Ολυμπίας και Ερυμάνθου αλλά και τοπικούς φορείς κατά του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Αποκεντρωμένης
Ακούστε το άρθρο

Ενώπιων του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 20 Σεπτεμβρίου θα παιχτεί όπως όλα δείχνουν το τελευταίο επεισόδιο του σίριαλ της εγκατάστασης του αιολικού σταθμού ισχύος 37,8 MW, στη θέση «Σκιαδοβούνι» στην Τ.Κ. Κακοταρίου του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται σαν συνέχεια της αρνητικής γνωμοδότησης που είχαν δώσει για την συγκεκριμένη επένδυση τόσο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος όσο και ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας οι οποίοι μαζί με τον δήμο Ερυμάνθου αλλά και τοπικούς φορείς και κατοίκους προσφεύγουν στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση των αποφάσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που είχαν ανάψει το πράσινο φως για την υλοποίησης της.

Το σκεπτικό της αίτησης ακύρωσης – όπως αναφέρεται στο δικόγραφο που έχει στα χέρια της η εφ. «Πατρίς» – έγκειται αφενός στο γεγονός πως ο σχεδιασμός για το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο έγινε με το Ειδικό Χωροταξικό του 2009, το οποίο θεωρείται παρωχημένο ενώ αφετέρου τονίζεται ο μεγάλος αριθμός ανεμογεννητριών που πρόκειται να τοποθετηθούν σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πρόκειται για περιοχή Νatura.

Σύμφωνα με τα όσα πρόκειται να υποστηρίξει μεταξύ άλλων η νομική πλευρά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ στις 20 Σεπτεμβρίου, «δεδομένου ότι ο ένδικος Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) χωροθετείται εξ ολοκλήρου εντός δάσους και δασικής έκτασης και εντός της προστατευόμενης περιοχής του Δικτύου Natura 2000 «Όρος Ερύμανθος» η προσβαλλόμενη πράξη είναι ακυρωτέα διότι η αδειοδότησή τους, κατά το μέτρο που στηρίζεται στο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΠΧΣΑΑ) επιχειρείται κατά παράβαση των διατάξεων του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος, την απαγόρευση μεταβολής του χαρακτήρα των δασών και δασικών εκτάσεων, ει μη μόνον σε όλως εξαιρετέους λόγους, των αρχών της βιωσιμότητας και της αειφορίας, αλλά και εν γένει ελλείψει νόμιμου χωροταξικού σχεδιασμού, δεδομένου ότι το ΕΠΧΣΑΑ ΑΠΕ είναι ανίσχυρο, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια της εφαρμογής του μέχρι σήμερα ουδέποτε αξιολογήθηκε με αποτέλεσμα να καταστεί παρωχημένο και να βρίθει διατάξεων των οποίων η εφαρμογή δε λαμβάνει υπόψη τα σύγχρονα τεχνολογικά δεδομένα, κατά τρόπο που είναι επιβλαβής για το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου