Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023

Πόσο πιθανή είναι η χολέρα στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία

 Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου, 2023

Γαστρεντερίτιδα και λεπτοσπείρωση οι απειλές για τη δημόσια υγεία - Πόσο πιθανό είναι να ξεσπάσει χολέρα - Τι λέει ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Περιστατικά γαστρεντερίτιδας έχουν παρατηρηθεί στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας, όπου τα νεκρά ζώα, που δεν έχουν μαζευτεί, αποτελούν υγειονομική βόμβα. Εκτός από την γαστρεντερίτιδα πιθανή είναι και η λεπτοσπείρωση, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.

«Τα νερά, επειδή έχουν έρθει σε επαφή με αποχετεύσεις ή ακόμα υπάρχουν και νεκρά τρωκτικά και νεκρά ζώα, είναι δυνητικά μολυσματικά αν έρθουμε σε επαφή με αυτά. Είναι πιθανόν να κολλήσουμε κάποια νοσήματα. Το κυριότερο πρόβλημα είναι η γαστρεντερίτιδα» είπε, μιλώντας στο MEGA, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Νωρίτερα η η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη είχε αναφέρει ότι έχουν καταγραφεί 46 κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Θεσσαλία, εκ των οποίων τα έξι χρειάστηκαν νοσηλεία και μόνο 3 σχετίζονται με παθογόνο νόσο που σχετίζονται με τις πλημμύρες.

«Ένα πρόβλημα που περιμένουμε να το δούμε σε βάθος χρόνου γιατί δεν εμφανίζεται αμέσως είναι η λεπτοσπείρωση» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η λεπτοσπείρωση μπορεί να προκαλέσει από πυρετό μέχρι πρόβλημα στο συκώτι, σε προχωρημένες μορφές ακόμα και νεφρική ανεπάρκεια ή εγκεφαλίτιδα. «Από λεπτοσπείρωση μπορεί κάποιος να πεθάνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης.

«Δεν περιμένουμε χολέρα»

Ο καθηγητής προτείνει οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών να αποφεύγουν τα λιμνάζοντα νερά και αν έρθουν σε επαφή να ξεπλυθούν με καθαρό νερό (σίγουρα βρασμένο) και να απολυμαίνονται.

«Το λιμνάζον νερό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οτιδήποτε, ούτε για να το βράσεις και να το χρησιμοποιήσεις, γιατί μπορεί να έχει και χημικά. Δεν περιμένουμε επιδημία τύπου χολέρας αλλά σποραδικά περιστατικά, περισσότερα από όσα βλέπαμε κάθε χρόνο» συμπληρώνει, τονίζοντας ότι κρίσιμο ρόλο παίζει η ατομική προστασία.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου