Με την ομόφωνη έγκριση των πέντε υποψηφιοτήτων για τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ξεκίνησαν οι εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου του κόμματος.

Οι υποψηφιότητες εγκρίθηκαν ως ενιαία πρόταση. Επιπλέον εγκρίθηκε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή που θα αναλάβει την εκλογική διαδικασία για την προεδρία του κόμματος.

Αχτσιόγλου: «Δεν είμαστε με τα τζάκια, πρέπει να σπάσουμε τον φόβο»

Από το βήμα του Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, η υποψήφια πρόεδρος Έφη Αχτσιόγλου έκανε λόγο για την ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ να αναδιοργανωθεί, ν’ ανοίξει τον βηματισμό του και να πείσει ότι «μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα» – Οι τέσσερις άξονες της πρότασής της.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι ομιλίες των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Νίκου Παππά, Στέφανου Τζουμάκα, Στέφανου Κασσελάκη.

Οι εργασίες συνεχίστηκαν με τις εισαγωγικές ομιλίες της γραμματέα της ΚΕ του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου, και του αναπληρωτή γραμματέα, Γιώργου Βασιλειάδη,

Γιώργος Βασιλιάδης: Η επόμενη μέρα να μας βρει πιο δυνατούς

«Το σημερινό μας συνέδριο διεξάγεται σε μια ιστορική στιγμή για την Αριστερά, το κόμμα, την κοινωνία», ανέφερε ο αναπληρωτής γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργος Βασιλειάδης, μιλώντας στο Διαρκές Συνέδριο του κόμματος.

Είπε ότι μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και «μετά την απόλυτη επικράτηση της Δεξιάς σε κάθε έκφανση», έχουμε μπει σε μια νέα πολιτική συγκυρία, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι ήδη από την αρχή της νέας θητείας της «ξεδιπλώνει την ακραία νεοφιλελεύθερη ατζέντα της». Σημείωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την ελληνική Αριστερά, κυβερνώσα Αριστερά και δικαίωσε τους αγώνες γενεών.

Υπογράμμισε ότι τώρα «καλούμαστε να περάσουμε σε ένα επόμενο στάδιο βίαιης ωρίμανσης» και ότι «η επόμενη μέρα θα πρέπει να μας βρει πιο ενωμένους, πιο δυνατούς και αποφασισμένους για τη μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος και ένας λαός που έχει περάσει πολλά». Πρόσθεσε ότι κι εμείς τον έχουμε απογοητεύσει αυτόν τον λαό, όμως περιμένει από τον ΣΥΡΙΖΑ λύσεις και όραμα. «Εμείς έχουμε τα εργαλεία γι’ αυτό. Να ενεργοποιήσουμε το κόμμα μας, τις οργανώσεις μας, τα ινστιτούτα μας…», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ζήτησε να δοθούν όλες οι δυνάμεις στις εκλογικές διαδικασίες, «να τις μετατρέψουμε σε γιορτές δημοκρατίας για να αναγεννηθεί η ελπίδα και να δώσουμε δύναμη στη νέα ή τον νέο πρόεδρο». Τόνισε ότι χρειάζεται ένας δυνατός-ή πρόεδρος αλλά και ένα δυνατό κόμμα που θα τροφοδοτεί τον/την πρόεδρο με δύναμη. «Πρόεδρος και κόμμα είναι αλληλένδετα, ένα ενιαίο όλον», σημείωσε. Ο κ. Βασιλειάδης έκλεισε την τοποθέτηση του με μια προτροπή του προς τους υποψήφιους προέδρους, όχι ως αναπληρωτής γραμματέας αλλά ως απλό μέλος και ως απλός πολίτης, όπως είπε: «Από το κόμμα, για το κόμμα, με το κόμμα, σπάστε τις παραλυτικές ισορροπίες που κρατούν το κόμμα καθηλωμένο και άνευρο. Αφήστε άσβεστη την παρακαταθήκη του Αλέξη για την κυβερνώσα Αριστερά, τον κορμό της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης του τόπου».

Ανοιξε το Συνέδριο η Ράνια Σβίγκου: «Σημείο καμπής και ώρα ευθύνης»

«Η διαδικασία εκλογής προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί σημείο καμπής και ώρα ευθύνης για όλους», ανέφερε η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου, στην έναρξη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που ενέκρινε τις πέντε υποψηφιότητες και πρόσθεσε: «Το στοίχημα είναι η προσέλευση στις κάλπες. Όλες και όλοι πρέπει να δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και είναι δυνατός. Το μήνυμα για μια ενωμένη και ισχυρή Αριστερά για έναν ενωμένο και ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ που θα δώσει προοπτική στο μέλλον του τόπου και των ανθρώπων του».

Στην ομιλία της η κ. Σβίγκου αναφέρθηκε στην παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα: «Σήμερα γράφουμε στην πράξη τη νέα σελίδα για το κόμμα και κηρύσσουμε την αρχή της διαδικασίας ανασυγκρότησης. Μίας διαδικασίας ανασυγκρότησης που έχει την στήριξη του εμβληματικού προέδρου μας Αλέξη Τσίπρα, του πρώτου αριστερού πρωθυπουργού της χώρας. Του επικεφαλής μίας κυβέρνησης που έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια και στήριξε τους κοινωνικά ασθενέστερους. Μίας κυβέρνησης που ανέλαβε την ιστορική ευθύνη και υπέγραψε την Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε πρόεδρος ενός μικρού κόμματος της Αριστεράς και έγινε πρόεδρος του μεγαλύτερου αριστερού κόμματος της Ευρώπης».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην επόμενη ημέρα λέγοντας: «Η επόμενη ημέρα έχει αρχίσει, σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα για την νέα εποχή για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανοίγουμε την πόρτα για να περάσει το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαδικασία δεν γίνεται σε συνθήκες θερμοκηπίου, γίνεται σε συνάφεια με την κοινωνία και τα προβλήματά της και με όσα συμβαίνουν στην χώρα, τα οποία παρουσιάζει ως αναπόφευκτα ή ακόμη και φυσικά η προπαγάνδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Καταλόγισε αλαζονεία και έλλειψη ενσυναίσθησης στον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του και πρόσθεσε ότι την συνοδεύουν «το ψέμα, η συγκάλυψη, η διαστρέβλωση. Όλα αυτά δεν αφήνουν περιθώριο αισιοδοξίας. Ο πολιτικός μας ανταγωνισμός οφείλει να είναι ανταγωνισμός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Δεν αξίζει στην Ελλάδα η εικόνα ενός παντοδύναμου πρωθυπουργού και μίας διασπασμένης αντιπολίτευσης. Η κοινωνία δεν μας περιμένει, η ΝΔ και η ακροδεξιά είναι ήδη εδώ και ρίχνουν την βαριά σκιά τους».

Αγκαλιές και χαμόγελα για τους 5 – Τα πηγαδάκ

Εγκρίθηκε η υποψηφιότητα Κασσελάκη

Οι υπογραφές των μελών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που στήριξαν την υποψηφιότητα Κασσελάκη
1) ΤΖΑΚΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ βουλευτής
2) ΠΟΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ βουλευτής
3) ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ τ.βουλευτής
4) ΧΑΡΙΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ τ.βουλευτής
5) ΜΠΕΤΥ ΣΚΟΥΦΑ τ.βουλευτής
6) ΑΥΛΩΝΙΤΟΥ ΕΛΕΝΗ τ.βουλευτής
7) ΝΤΖΙΜΑΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ τ.βουλευτής
8)ΘΑΝΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ τ.βουλευτής
9) ΚΛΕΙΩ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗ
10) ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΔΑΜΙΔΗΣ
11) ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΘΗΣ
12) ΕΛΕΝΗ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗ
13) ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΑΟΥΣΗ
14) ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΟΥΔΙΩΤΗ
15) ΧΡΥΣΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
16)ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΚΙΣΚΙΡΑ
17)ΣΟΦΙΑ ΛΑΓΙΟΥ
18) ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΛΕΒΕΝΤΗ
19)ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΟΥΚΑΚΗ
20) ΚΟΡΝΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ
21)ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΑΚΟΥ
22) ΡΙΤΣΑ ΜΕΜΤΣΑ
23) ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΟΣΚΑΧΛΑΙΔΗΣ-ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
24) ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ
25) ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΑΝΕΛΑ
26) ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΜΥΡΝΑΚΗ
27) ΜΑΥΡΑ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
28) ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΑΥΛΑΡΙΟΥ
29) ΨΙΜΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
30) ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΦΛΑΝΙΔΗΣ

Γεμάτο το θέατρο

Γέμισε το θέατρο στο Ιδρυμα του Μείζονος Ελληνισμού όπου θα διεξαχθούν οι εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Κατάμεστος ήταν λίγο μετά τις 12:00 ο χώρος της πλατείας, με τον κόσμο να ανεβαίνει και στα θεωρεία.

Κασσελάκης: Η Τζάκρη υπέγραψε την υποψηφιότητα

Η Θεοδώρα Τζάκρη μίλησε για την ανάγκη ίσων ευκαιριών στις εκλογές για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, εκδηλώνοντας -χωρίς να εκτεθεί- τη στήριξή της στον Στέφανο Κασσελάκη.

Η Θεοδώρα Τζάκρη είναι εξ αυτών που στηρίζουν την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Εμμέσως πλην σαφώς τουλάχιστον. Ανήκει, άλλωστε, σε όσα μέλη της Κεντρικής Επιτροπή συνυπέγραψαν την αίτηση για τη συμμετοχή του στην εκλογική διαδικασία απέναντι στους έτερους διεκδικητές για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν από το Διαρκές Συνέδριο του κόμματος, το Σάββατο (2/9), η βουλεύτρια Πέλλας εξήγησε ότι δεν θα μπορούσε ν’ αρνηθεί το δικαίωμα σ’ έναν οποιονδήποτε συνάδελφο, ακόμη κι αν διαφωνούσε μαζί του, στέλνοντας με διακριτικό τρόπο το μήνυμα υποστήριξης στον τελευταίο χρονικά εκ των υποψηφίων που εκδήλωσε την πρόθεσή του να εισέλθει στη μάχη για το χρίσμα.

«Η συλλογή των τριάντα υπογραφών έχει επιτρεπτικό χαρακτήρα, αποκαθιστά την ισότητα των ευκαιριών όλων των υποψηφίων. Προσωπικώς δεν θα στερούσα ακόμα κι από συντρόφους με τους οποίους συχνά διαφωνώ την ευκαιρία να καταθέσουν την υποψηφιότητά τους κι αυτό αφορά και τα τρακόσια μέλη της Κεντρικής Επιτροπής», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Οι αφίξεις

Πάνω από 5.000 σύνεδροι θα συμμετάσχουν στη διαδικασία

Συνολικά, περισσότεροι από 5.000 σύνεδροι θα συμμετάσχουν στη διαδικασία, με την πλειονότητά τους, κυρίως από την περιφέρεια, να δίνει το «παρών» διαδικτυακά. Πρόκειται για το ίδιο «σώμα» που συμμετείχε στο 3ο Συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Απρίλιο του 2022.

Η διαδικασία

Το Διαρκές Συνέδριο θα διεξαχθεί με υβριδικό τρόπο, με δυνατότητα φυσικής ή διαδικτυακής παρουσίας.

Οι υποψηφιότητες θα εγκριθούν ως ενιαία πρόταση. Υπενθυμίζεται ότι για την κατάθεση υποψηφιότητας απαιτούνται υπογραφές από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ για τις υποψηφιότητες που εγκρίθηκαν από την τελευταία Κεντρική Επιτροπή, δεν απαιτούνται υπογραφές.

Υπενθυμίζεται ότι η εκλογή Προέδρου θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή, στις 10 Σεπτεμβρίου, και εφόσον υπάρξει δεύτερος γύρος αυτός θα γίνει στις 16 Σεπτεμβρίου.