Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

«Παραβιάζονται θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου» - Ο ΔΣΑ στο πλευρό του Φρέντι Μπελέρη

 Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου, 2023

Στις εκτεταμένες επιπτώσεις της διαμάχης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα στην στην εξωτερική πολιτική της Αλβανίας αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος.

Hμη πρόσκληση Ράμα στην άτυπη Βαλκανική σύνοδο των Αθηνών ήταν σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung «το μέχρι στιγμής πιο προφανές σημάδι μίας διαμάχης μεταξύ Αθήνας και Τιράνων, η οποία σιγοβράζει εδώ και τρεις μήνες και θα μπορούσε να υπονομεύσει τις ελπίδες της Αλβανίας για ταχεία πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ».

Από την οπτική γωνία των Τιράνων, αναφέρει η εφημερίδα, ο λόγος της διαμάχης είναι «η έλλειψη σεβασμού της Ελλάδας για την ανεξαρτησία της αλβανικής δικαιοσύνης», ενώ για την Αθήνα είναι «η αντιμετώπιση της ελληνικής μειονότητας της χώρας από την Αλβανία. Η μειονότητα αυτή αποτελεί σχεδόν το 1% του συνολικού πληθυσμού της χώρας». Μέλος τη οποίας είναι ο 51χρονος τοπικός πολιτικός Φρέντι Μπελέρι, ο οποίος συνελήφθη στις 12 Μαΐου στην ελληνικής επιρροής μικρή πόλη Χειμμάρα, στη νότια Αλβανία, με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων για τις επερχόμενες τοπικές εκλογές.

Εντι Ράμα: «Ανεξάρτητη η Αλβανική Δικαιοσύνη»

Ο Ράμα απαντά στους ισχυρισμούς της ελληνικής πλευράς, πως «η δικαιοσύνη στην Αλβανία είναι ανεξάρτητη και δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση». «Ο ισχυρισμός του», σχολιάζει η FAZ «θα ήταν πιο πειστικός αν ο Ράμα δεν είχε χαρακτηρίσει τον Μπελέρι «απόβρασμα» και «αγράμματο» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας».

Ο δεύτερος και, τουλάχιστον κατά τη γνώμη των Ελλήνων παρατηρητών σημαντικότερος λόγος, σύμφωνα με την εφημερίδα: «Η Χειμμάρα βρίσκεται στη λεγόμενη Αλβανική Ριβιέρα, μια ταχέως αναπτυσσόμενη τουριστική περιοχή με υπέροχες παραλίες και περιζήτητα οικόπεδα. Ο Ράμα, σημειώνει η Αθήνα, χρειάζεται έναν πιστό πολιτικό στην κοινότητα της Χειμμάρας για να μπορέσει να περάσει τα πιο ελκυστικά ακίνητα στους πολιτικούς και επιχειρηματικούς του φίλους. Αυτό αφορά και τα ελληνικά ακίνητα στην περιοχή, τα οποία τα Τίρανα θέλουν να αφαιρέσουν από τους ιδιοκτήτες τους χρησιμοποιώντας κάθε είδους νομικά τεχνάσματα ή τα έχουν ήδη αποσπάσει για να τα παραδώσουν σε στρατηγικούς επενδυτές», σχολιάζει η FAZ.

«Ο Ράμα δεν εντυπωσιάζεται προς το παρόν», αναφέρει η εφημερίδα. «Είναι σημαντικό να περιμένουμε την ακροαματική διαδικασία, στην οποία η εισαγγελία θα παρουσιάσει τα στοιχεία της, είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή». Επεσήμανε ότι η Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς της Αλβανίας, η οποία απήγγειλε κατηγορίες στον Μπελέρι, ιδρύθηκε κατόπιν αιτήματος της ΕΕ και βρίσκεται υπό την αυστηρή της εποπτεία. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί ο ίδιος να αναμειχθεί. Από τότε που ξεκίνησε η δικαστική μεταρρύθμιση στη χώρα του, υποστηρίζει, υπήρξε μόνο μία κυβερνητική παρέμβαση στη διαδικασία και αυτή προερχόταν από την ελληνική κυβέρνηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου