Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Στους 17 οι νεκροί από την κακοκαιρία στην Θεσσαλία – Αφόρητη η δυσοσμία από τα νεκρά ζώα

Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου, 2023

ΑΘΗΝΑ. Μεγαλώνει ο κατάλογος των θυμάτων της κακοκαιρίας «Daniel» καθώς μετά την ανεύρεση μίας γυναίκας και ενός άντρα στην περιοχή της παραλίας Μουρτιά στο Πήλιο, ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει πλέον τους 17. Τα δύο τελευταία θύματα δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί αλλά εικάζεται ότι πρόκειται για το αγνοούμενο ζευγάρι των Αυστριακών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας ξενοδόχος έχει αναγνωρίσει ένα χαρακτηριστικό τατουάζ που είχε ο άντρας από το ζευγάρι, ωστόσο αναμένεται η επίσημη ταυτοποίηση. Εάν όντως προκύψει πως πρόκειται για το ζευγάρι των Αυστριακών που αγνοούνταν τότε οι ταυτοποιημένοι νεκροί θα είναι 17 και μένει ακόμη ένας αγνοούμενος Πακιστανός εργάτης γης, οι έρευνες για τον οποίο συνεχίζονται.

Στα χωριά του Θεσσαλικού κάμπου και συγκεκριμένα της Καρδίτσας, των Τρικάλων, του Παλαμά, της Φαρκαδόνας, του Δομοκού και των Φαρσάλων, τα νερά υποχωρούν και σταδιακά αποκαλύπτονται οι οδικοί άξονες.

Καρδίτσα. Μεγάλες καταστροφές απο τις πλημμύρες στον οικισμό ρομά Μέλισσα στη Μαυρίτσα. Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Εχει αποκατασταθεί η οδική σύνδεση με όλα τα χωριά εκτός από το Κεραμίδι του Δήμου Φαρκαδόνας, που παραμένει μέσα στο νερό. Ολες οι έως τώρα έρευνες των δυτών και των πυροσβεστών από σπίτι σε σπίτι στα πλημμυρισμένα χωριά, δεν έχουν οδηγήσει στην ανεύρεση τυχόν αδήλωτων θυμάτων.

Από όλα τα χωριά έχουν απομακρυνθεί οι κάτοικοι που το ζήτησαν, ενώ παραμένουν όσοι το επιθυμούν.

Σε όλα τα χωριά παραμένουν και εξακολουθούν να επιχειρούν δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, καθώς επίσης δυνάμεις του Στρατού και Εθελοντικές Ομάδες για παροχή βοήθειας, μεταφορά εφοδίων και φαρμακευτικού υλικού όπου απαιτείται.

Ιδιαίτερη προσπάθεια καταβάλλεται για παροχή βοήθειας στα ορεινά χωριά των Αγράφων, Μουζακίου και Καλαμπάκας, όπου διατίθενται επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του Ελληνικού Στρατού, οι οποίες σύμφωνα με τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενεργούν για μεταφορά εφοδίων, φαρμάκων, ασθενών, γεννητριών και υλικών.

Επίσης, στην παρούσα φάση δυνάμεις της Πυροσβεστικής, του Στρατού και Εθελοντικών Οργανώσεων συνεχίζουν να επιχειρούν με επίγεια και πλωτά μέσα στις περιοχές: Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης Λάρισας, όπου το ύψος των υδάτων αρχίζει να υποχωρεί, στα χωριά των Τεμπών μέχρι το Δέλτα του Πηνειού, στον Δήμο του Κιλελέρ και ιδιαίτερα στον κάμπο της λίμνης Κάρλας.

Αφόρητη η δυσοσμία από τα νεκρά ζώα

Καθώς τα νερά υποχωρούν, αλλά και μέσα στα στάσιμα που σε πολλές περιοχές δεν έχουν ακόμα υποχωρήσει, τα χιλιάδες νεκρά ζώα που βρίσκονται σε όλες τις πληγείσες περιοχές του Θεσσαλικού κάμπου, είναι υγειονομική βόμβα για τους κατοίκους αυτών των περιοχών, Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023 (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τα νεκρά ζώα που δεν έχουν απομακρυνθεί, οι σωροί σκουπιδιών και τα μολυσμένα λιμνάζοντα νερά έχουν πλέον προκαλέσει αφόρητη δυσοσμία σε χωριά της Καρδίτσας, της Λάρισας και των Τρικάλων.

Στο μεταξύ, η έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού καθιστά ακόμη δυσκολότερο να τηρηθούν οι κανόνες υγιεινής. Πόσιμο είναι το νερό μόνο στους Δήμους Καρδίτσας και Μουζακίου, ενώ ακατάλληλο παραμένει σε τέσσερις Δήμους.

Τεράστιο είναι και το πρόβλημα της στέγασης που αντιμετωπίζουν οι πλημμυροπαθείς καθώς πολλά σπίτια είναι από δύσκολο έως απίθανο να κατοικηθούν ξανά.

Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Αμυνας, Νίκου Δένδια και οι Ενοπλες Δυνάμεις εντάσσονται στην επιχείρηση για την περισυλλογή των νεκρών ζώων στις πληγείσες περιοχές.

«Με εντολή του Πρωθυπουργού, ζήτησα από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό, Κωνσταντίνο Φλώρο να αναλάβουν οι Ενοπλες Δυνάμεις ενεργό ρόλο, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Αρχές, στην περισυλλογή νεκρών ζώων, με την τήρηση παράλληλα όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας για το προσωπικό».

Καταλήγοντας, ο Υπουργός τονίζει ότι «οι Ενοπλες Δυνάμεις μας συνεχίζουν να συντρέχουν την ελληνική κοινωνία και τους δοκιμαζόμενους πολίτες στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας, όπου χρειαστεί».

Συναγερμός για την Κάρλα

Εν τω μεταξύ, συναγερμός έχει σημάνει ξανά στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας, καθώς μετά την επέλαση της κακοκαιρίας «Daniel» στην περιφέρεια ο Πηνειός έχει αρχίσει να «κατεβάζει» τεράστιες ποσότητες νερού, με αποτέλεσμα η λίμνη Κάρλα, που μέχρι πρότινος είχε αποξηρανθεί, τώρα η στάθμη του νερού της ανεβαίνει επικίνδυνα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι χρειάστηκαν μόλις 2,5 ημέρες για να επιστρέψει στο μέγεθός της, όπως ήταν πριν από την αποξήρανση το 1962. Η λίμνη βρίσκεται περίπου 300-500 μέτρα μακριά από τα πρώτα σπίτια του Στεφανοβίκειου, ενώ από την στάθμη των νερών ενδέχεται να απειληθούν τα χωριά Σωτήριο, Νίκη και Αχίλλειο.

Ηδη σε ορισμένα σημεία έχει σταλεί προειδοποίηση για πιθανή εκκένωση, ενώ, όμως μεταδίδει η ΕΡΤ υπάρχει ήδη μεγάλη κινητικότητα, δεδομένου ότι το πλημμυρικό φαινόμενο είναι σε εξέλιξη.

Σε δραματικούς τόνους, εξάλλου, έρχεται και η έκκληση του δημάρχου Κιλελέρ, Θανάση Νασιακόπουλου, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για να αποτραπεί ακόμη μια καταστροφή, επισημαίνοντας ότι εάν η στάθμη της ανέβει 60 εκατοστά ακόμη, η λίμνη θα υπερχειλίσει και θα πλημμυρίσει το χωριό Σωτήριο.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου