Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023

Το παρασκήνιο της παραίτησης του Ανθίμου και ο επικρατέστερος ως διάδοχος

Τετάρτη, 9 Αυγούστου, 2023

Μπορεί ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, να ξάφνιασε τον κλήρο με την ανακοίνωση της παραίτησής του, ωστόσο, αυτή, διόλου αιφνιδίασε την εκκλησιαστική κοινότητα.
Κι αυτό γιατί, από την αρχή του χρόνου κυκλοφορούσαν φήμες για αποχώρηση του κ. Άνθιμου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από την τοπική ιστοσελίδα voria.gr το τελευταίο τρίμηνο υπήρξε ένα έντονο παρασκήνιο εντός των κόλπων της Εκκλησίας της Ελλάδος τόσο για τον ίδιο, όσο και για άλλους ιεράρχες που είναι σε μεγάλη ηλικία και αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Για τον λόγο αυτό έχει συσταθεί μια τριμελής επιτροπή, αποτελούμενη από τους Μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο Β΄, Χίου, Ψαρρών και Οινουσσών Μάρκο και Λαρίσης και Τιρνάβου Ιερώνυμο, οι οποίοι ανέλαβαν να πείσουν υπερήλικες Μητροπολίτες να αποσυρθούν, σύμφωνα με το cnn.

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος Β΄ είναι πνευματικό τέκνο του Θεσσαλονίκης Άνθιμου και ο ρόλος του ήταν καταλυτικός. Μαζί με τον Χίου Μάρκο τον επισκέφτηκαν τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη και είχαν μαζί του μια πολύωρη συζήτηση.
Οι πληροφορίες λένε πως ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, που γνώριζε τον λόγο της επίσκεψης των δύο ιεραρχών, είχε ήδη αποφασίσει να αποσυρθεί. Τα κινητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια έχουν επιδεινώσει την κατάσταση της υγείας του, δεδομένου μάλιστα ότι διανύει το 89ο έτος της ηλικίας.
Έτσι, συναίνεσε και παρέδωσε γραπτή την παραίτησή του, η οποία και θα τεθεί προς συζήτηση στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στο τέλος Αυγούστου.

Στενοί του συνεργάτες έλεγαν πως πλέον είναι ήρεμος, πήρε την απόφασή του νηφάλια και αντιλαμβάνονταν και ο ίδιος πως δεν μπορούσε πλέον να ανταποκριθεί στα ιερατικά του καθήκοντα, σε μια μεγάλη Μητρόπολη, όπως είναι αυτή της Θεσσαλονίκης.
Με ψυχραιμία συναίνεσε στην αποχώρησή του, έχοντας συμπληρώσει σχεδόν 60 χρόνια ιεροσύνης, από το 1964 όταν χειροτονήθηκε διάκονος από τον μακαριστό Μητροπολίτη Θήρας κυρό Γαβριήλ και έναν χρόνο αργότερα πρεσβύτερος από τον ίδιο αρχιερέα, λαμβάνοντας το οφφίκιο του αρχιμανδρίτη.

Μετά το τέλος της συζήτησης που είχε με τους Μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως και Χίου υπέγραψε την επιστολή της παραίτησής του και αποσύρθηκε στο δωμάτιό του, ήσυχος και γαλήνιος.
Ενδεικτικό της εμπιστοσύνης με την οποία περιβάλλει το πνευματικό του τέκνο, τον Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο Β΄, είναι το γεγονός πως θα τον ακολουθήσει στον Έβρο και θα μετοικίσει στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, γνωστή ως Παναγία του Έβρου στη Μάκρη, έξω από την Αλεξανδρούπολη. Το Καθολικό της Μονής ανεγέρθηκε το 1974 από τον Θεσσαλονίκης Άνθιμο (τότε Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλως) και ο ίδιος επισκεπτόταν συχνά το γυναικείο μοναστήρι, που αποτελεί ένα από τα αγαπημένα του μέρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου