Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Τρίτη 8 Αυγούστου 2023

Ο φαύλος κύκλος με τις διώξεις του Τραμπ

Τρίτη 8 Αυγούστου, 2023

Μαριλένα Γεραντώνη

Οσο σφίγγει ο δικαστικός κλοιός γύρω από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ τόσο περισσότερο οι οπαδοί του ενστερνίζονται το αφήγημα ότι είναι θύμα σε ένα κυνήγι μαγισσών.

Απειλείται η δημοκρατία στις ΗΠΑ; Το ερώτημα θέτουν εδώ και λίγες ημέρες αναλυτές σε όλο τον κόσμο. Και η απάντηση που δίνουν είναι καταφατική, από τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο και οι πιθανότητες να επανεκλεγεί είναι μεγάλες. Η προεδρία του δεν ήταν απλά ένα σοκ για τους δημοκρατικούς θεσμούς. Ο πρώην πρόεδρος έβαλε την υπογραφή του στη μεγαλύτερη πολιτική απάτη που στήθηκε ποτέ στην Ιστορία της χώρας στοχεύοντας στον πυρήνα της αμερικανικής δημοκρατίας.

Στο παραπάνω συμπέρασμα οδηγήθηκε ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ, ο οποίος συνέταξε ένα βαρύ κατηγορητήριο εναντίον του Τραμπ που σχετίζεται με την επίθεση των οπαδών του στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021, με στόχο να αποτρέψει την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος. Και αυτή είναι η πρώτη φορά που πρόεδρος των ΗΠΑ θα οδηγηθεί στο εδώλιο για την απόπειρά του να διαβρώσει τη δημοκρατία, στήνοντας μια εκστρατεία ψεύδους περί νοθευμένης κάλπης και κλοπής της υποτιθέμενης νίκης του και «υποκινούμενος από τα πιο ευτελή κίνητρα, δηλαδή τη δίψα του για εξουσία», όπως δήλωσε ενώπιον δημοσιογράφων ο Σμιθ.

Κανένας όρος για ποινικό μητρώο

Αυτό όμως που καθιστά την εξέλιξη πρωτοφανή είναι πως ακόμη κι αν κριθεί ένοχος από την αμερικανική Δικαιοσύνη, ο Τραμπ θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία στις εκλογές του 2024 καθώς το Σύνταγμα θέτει τις ελάχιστες προϋποθέσεις για τον εκάστοτε υποψήφιο πρόεδρο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 2 πρέπει να είναι γεννημένος πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών, ηλικίας τουλάχιστον 35 ετών και κάτοικος ΗΠΑ για τουλάχιστον 14 χρόνια. Συνεπώς δεν υπάρχουν περιορισμοί σε σχέση με το ποινικό μητρώο και επιπλέον, ενώ ορισμένες Πολιτείες απαγορεύουν ρητά σε καταδικασμένα για κακουργηματικές πράξεις πρόσωπα να διεκδικούν πολιτειακά αξιώματα, αυτοί οι νόμοι δεν ισχύουν για τα ομοσπονδιακά αξιώματα.

Ενδεχόμενη εκλογή ενός φυλακισμένου προέδρου θα δημιουργήσει μια νομική κρίση στη χώρα η οποία σίγουρα θα πρέπει να επιλυθεί στα δικαστήρια και θεωρητικά ένας φυλακισμένος Τραμπ θα μπορούσε να στερηθεί του αξιώματός του. Η 25η Τροπολογία προβλέπει μια διαδικασία μετάβασης της εξουσίας στον αντιπρόεδρο στην περίπτωση που ο πρόεδρος «δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τα καθήκοντά του». Αλλά κάτι τέτοιο θα απαιτούσε από τον αντιπρόεδρο και την πλειοψηφία του Υπουργικού Συμβουλίου να δηλώσουν ότι ο Τραμπ κωλύεται να εκπληρώσει τα προεδρικά του καθήκοντα, πράγμα δύσκολο, δεδομένου ότι πρόκειται για άτομα που ο ίδιος θα έχει διορίσει.

Συσπείρωση των οπαδών του

Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον είναι ότι ενδεχόμενη καταδίκη του δεν θα απέκλειε τη νομιμοποίηση του στρεβλού αφηγήματος στο οποίο μανιωδώς επιμένει, ότι δηλαδή το κατεστημένο προσπαθεί εξωθεσμικά και με τρόπο παράνομο να εμποδίσει την επάνοδό του. Για την ακρίβεια, εκατομμύρια υποστηρικτές του έχουν συσπειρωθεί, αγκαλιάζοντας το αφήγημα αυτό που τον θέλει θύμα ενός ανελέητου κυνηγιού μαγισσών. Τρανή απόδειξη το συντριπτικό δημοσκοπικό πλεονέκτημα με το οποίο προηγείται έναντι του εσωκομματικού του αντιπάλου και κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου ερευνών Siena College για λογαριασμό της εφημερίδας «New York Times», ο Τραμπ είναι κυρίαρχος στο Ρεμπουμπλικανικό Κόμμα αφού αν γίνονταν προκριματικές εκλογές αύριο, θα λάμβανε 54%, έναντι του 17% που θα έπαιρνε ο Ντε Σάντις. Οι δε τρεις άλλοι συνυποψήφιοι, δηλαδή ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, η πρώην πρέσβειρα της χώρας στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι και ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας Τιμ Σκοτ, έχουν καταβαραθρωθεί στο 3%.

Αυτά τα ποσοστά, φαίνεται να κλείνουν προσώρας την όποια εσωκομματική αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Τραμπ.

Ταυτόχρονες διαδικασίες

Στο τραπέζι υπάρχουν πάντα τα περιθώρια ανατροπής, με δεδομένο ότι οι προκριματικές που θα ξεκινήσουν σε έξι μήνες από σήμερα, θα διεξάγονται παράλληλα με τις ποινικές διώξεις του. Πέρα από την τελευταία και σοβαρότερη, οι άλλες δύο αφορούν στην υπόθεση εξαγοράς της σιωπής της πρωταγωνίστριας αισθησιακών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς και στα απόρρητα κρατικά έγγραφα που διατηρούσε παράνομα στο σπίτι του στο Μαρ α Λάγκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου