Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023

Ψάχνουν ανάχωμα για την ακρίβεια στα τρόφιμα

Παρασκευή, 18 Αυγούστου, 2023

Ναταλία Δανδόλου

Πώς επιχειρούν οι ευρωπαϊκές χώρες να ανακόψουν το ξέφρενο ράλι των τιμών - Τα αίτια που πυροδοτούν τις ανατιμήσεις

Το πληθωριστικό ράλι που πυροδότησαν οι ιστορικά υψηλές τιμές της ενέργειας και των τροφίμων τους προηγούμενους μήνες οδήγησε τις κεντρικές τράπεζες σε έναν άνευ προηγουμένου επιθετικό κύκλο αύξησης των επιτοκίων.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι ενεργειακές τιμές έχουν υποχωρήσει με διψήφια ποσοστά, τα τρόφιμα εξακολουθούν να ανατιμώνται με ταχύτατους ρυθμούς, προκαλώντας έντονη ανησυχία για μια νέα επισιτιστική κρίση.

Τον Ιούλιο οι παγκόσμιες τιμές των βασικών τροφίμων αυξήθηκαν, σπάζοντας ένα πτωτικό σερί αρκετών μηνών. Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) ήταν κατά μέσο όρο 123,9 μονάδες τον Ιούλιο, αυξημένος κατά 1,3% από τον προηγούμενο μήνα.

Στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός τροφίμων κινείται σε ποσοστό άνω του 13%, ενώ στην Ελλάδα τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη Τρίτη από την ΕΛΣΤΑΤ καταδεικνύουν ότι οι αυξήσεις στα βασικά αυτά αγαθά κατά 12,3% ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 2,5%, από 1,8% τον Ιούνιο.

Τα αίτια του επίμονου πληθωρισμού

Παράγοντες της αγοράς και διεθνείς αναλυτές υπογραμμίζουν ότι παρά την επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και την πτώση που έχει παρατηρηθεί στην κατανάλωση, μια σειρά παραμέτρων διατηρεί τις τιμές στα ύψη: η γεωπολιτική αστάθεια που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, η παρατεταμένη ξηρασία σε κάποιες περιοχές, τα αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα σε άλλες, αλλά και οι έντονες πλημμύρες και χαλαζοπτώσεις, συνέπεια της κλιματικής κρίσης, πλήττουν καλλιέργειες και επηρεάζουν την εφοδιαστική αλυσίδα.

Πληθωρισμός της απληστίας

Εκτός από τους προαναφερθέντες παράγοντες υπάρχει κι άλλος ένας, που απειλεί να ξαναγράψει ορισμένους από τους θεμελιώδεις κανόνες της νομισματικής πολιτικής: ο πληθωρισμός της απληστίας ή αλλιώς greedflation.

Στις 26 Ιουνίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε: «Τα αυξανόμενα εταιρικά κέρδη ήταν ο μεγαλύτερος συντελεστής στον πληθωρισμό της Ευρώπης τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς οι εταιρείες αύξησαν τις τιμές περισσότερο από το αυξημένο κόστος της εισαγόμενης ενέργειας». Λίγο νωρίτερα η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ομολογούσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι «η συμβολή των κερδών στον πληθωρισμό… δεν είχε γίνει για λίγο αντιληπτή» και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής απέτυχαν να εκτιμήσουν πλήρως τη «μετάδοση της αύξησης του κόστους που επέβαλαν πολλοί εταιρικοί τομείς στις τελικές τιμές».

Αλλά τώρα, το πρόβλημα έχει εμφανιστεί σε όλο του το εύρος.

Αυτός ο «πληθωρισμός της απληστίας» συμβαίνει όταν οι εταιρείες μετακυλίουν σημαντικό κόστος στους καταναλωτές αυξάνοντας τις τιμές για να προστατεύσουν ή ακόμα και να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους.

Τα μέτρα ανακούφισης

Στην Ευρώπη επικρατούν αρκετές και εκ διαμέτρου αντίθετες «σχολές» στην προσπάθεια των κυβερνήσεων αφενός να ανακόψουν το πληθωριστικό ράλι, αφετέρου να ανακουφίσουν τα νοικοκυριά από το δυσβάστακτο κόστος διαβίωσης. Στην Ελλάδα προκρίνεται το market pass, το οποίο επεκτείνεται με διάφορους τρόπους και σε διάφορα είδη και οι συμφωνίες κυρίων που προωθεί το υπουργείο με τα σουπερμάρκετ. H Ισπανία πορεύεται με όπλο την κατάργηση του ΦΠΑ.

Η κυβέρνηση της Μαδρίτης ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούνιο ότι παρατείνει για άλλους έξι μήνες την κατάργηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα βασικά προϊόντα διατροφής.

Πρόστιμα στη Γαλλία

Στη Γαλλία η κυβέρνηση Μακρόν επιστράτευσε την απειλή των κυρώσεων. Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ ανέφερε ότι δεν μπορεί να μειώνεται το κόστος των πρώτων υλών και οι τιμές στο ράφι να μένουν σταθερά υψηλές. Και τόνισε ότι εάν οι 75 εταιρείες τροφίμων, που παράγουν το 80% του τι τρώνε οι Γάλλοι, δεν τηρήσουν την υπόσχεσή τους, θα τις κατονομάσει δημοσίως.

Στην Ουγγαρία, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν επέβαλε υποχρεωτικές μειώσεις τιμών σε ορισμένα βασικά είδη διατροφής.

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ

Δωρεές από σουπερμάρκετ

Η Eurostat εκτιμά ότι περίπου το 10% του συνόλου των τροφίμων που διατίθενται στους καταναλωτές της ΕΕ καταλήγει στα σκουπίδια. Το 2020 ο αριθμός αυτός ανήλθε σχεδόν σε 59 εκατομμύρια τόνους.

Στις Βρυξέλλες ο περιφερειακός υπουργός Αλέν Μαρόν επιθυμεί από το 2024 να υποχρεώσει τα καταστήματα με έκταση άνω των 1.000 τετραγωνικών μέτρων να δωρίζουν τα απούλητα τρόφιμα. Το σχέδιο νόμου έγινε αποδεκτό σε πρώτη φάση και τώρα ξεκινούν οι διαβουλεύσεις για τη θέσπισή του.

Το Βέλγιο δεν είναι η πρώτη χώρα που θέλει να ρυθμίσει νομοθετικά τις δωρεές τροφίμων από τα σουπερμάρκετ. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών Τροφίμων (FEBA), μέλος της οποίας είναι και η Ελλάδα, η οποία εκπροσωπεί 351 τράπεζες τροφίμων σε 30 χώρες, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις.

Ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, υποχρεώνουν τους εμπόρους λιανικής πώλησης να υπογράψουν συμφωνίες για δωρεές τροφίμων σε οργανώσεις επισιτιστικής βοήθειας. Αλλες χώρες, όπως η Ιταλία, επιλέγουν φορολογικά κίνητρα ή απλοποιούν τις διοικητικές διαδικασίες.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου