Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

Συντριπτικό προβάδισμα Τραμπ έναντι ΝτεΣάντις, δείχνει δημοσκόπηση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κυριαρχεί έναντι των υπόλοιπων υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, καθώς προηγείται του πλησιέστερου αντιπάλου του, του κυβερνήτη της Φλόριδας Ρον ΝτεΣάντις, με 37 ποσοστιαίες μονάδες σε εθνικό επίπεδο. Τα συγκεκριμένα στοιχεία προκύπτουν από  την πρώτη δημοσκόπηση των «New York Times»/Siena College για την προεκλογική εκστρατεία του 2024.

Ο κ. Τραμπ έχει μεγάλο προβάδισμα σε όλες σχεδόν τις δημογραφικές ομάδες και περιοχές και σε κάθε ιδεολογική πτέρυγα του κόμματος, σύμφωνα με την έρευνα, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι παραμερίζουν τις ανησυχίες για τον κλιμακούμενο νομικό κίνδυνο που αντιμετωπίζει. Ετσι, ο Τραμπ προηγείται με μεγάλη διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών, νεότερων και μεγαλύτερων σε ηλικία ψηφοφόρων, μετριοπαθών και συντηρητικών, όσων πήγαν στο κολέγιο και όσων δεν πήγαν, και σε πόλεις, προάστια και αγροτικές περιοχές.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι ορισμένα από τα κεντρικά επιχειρήματα της προεκλογικής εκστρατείας του κ. ΝτεΣάντις – ότι είναι πιο εκλέξιμος από τον κ. Τραμπ και ότι θα κυβερνούσε πιο αποτελεσματικά – δεν έχουν μέχρι στιγμής καταφέρει να πείσουν τους ψηφοφόρους. Ακόμα και οι Ρεπουμπλικάνοι που παρακινούνται από το είδος των θεμάτων που έχουν τροφοδοτήσει την άνοδο του ΝτεΣάντις, όπως η καταπολέμηση της ριζοσπαστικής ιδεολογίας, γνωστής ως woke, προτιμούν τον πρώην πρόεδρο.

Συνολικά, ο Τραμπ προηγείται του ΝτεΣάντις με 54% έναντι 17%. Κανένας άλλος υποψήφιος δεν ξεπερνά το 3% της υποστήριξης στη δημοσκόπηση.

Υπήρχαν και άλλα δυσοίωνα σημάδια για τον ΝτεΣάντις. Είχε την πιο αδύναμη επίδοσή του σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες και πιο επιδραστικές εκλογικές ομάδες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Κέρδισε μόνο 9% υποστήριξη μεταξύ των ψηφοφόρων ηλικίας τουλάχιστον 65 ετών και 13% μεταξύ εκείνων που δεν έχουν πτυχίο κολεγίου. Οι Ρεπουμπλικάνοι που χαρακτήρισαν τον εαυτό τους ως «πολύ συντηρητικό» προτίμησαν τον Τραμπ με διαφορά 50 μονάδων, 65% έναντι 15%.

Παρόλα αυτά, κανένας άλλος σοβαρός αντίπαλος του Τραμπ δεν έχει εμφανιστεί εκτός από τον ΝτεΣάντις. Ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, η πρώην πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών Νίκι Χέιλι και ο γερουσιαστής Τιμ Σκοτ από τη Νότια Καρολίνα συγκέντρωσαν από 3% έκαστος. Ο Κρις Κρίστι, ο πρώην κυβερνήτης της Νέας Ιερσέης, και ο Βίβεκ Ραμασουάμι, επιχειρηματίας, έλαβαν ο καθένας υποστήριξη από μόλις 2% των ερωτηθέντων.

Ωστόσο, ακόμη και αν όλοι αυτοί οι υποψήφιοι εξαφανίζονταν και ο ΝτεΣάντις πήγαινε σε μια υποθετική κούρσα ένας εναντίον ενός με τον Τραμπ, θα έχανε και πάλι με διαφορά δύο προς έναν, 62% έναντι 31%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Αυτό αποτελεί μια έντονη υπενθύμιση ότι, παρ’ όλες τις ελπίδες των δυνάμεων κατά του Τραμπ ότι το κόμμα θα διχαστεί όπως έγινε το 2016, ο πρώην πρόεδρος είναι έτοιμος να νικήσει ακόμη και μια ενωμένη αντιπολίτευση.

Αυτός ο συνδυασμός φωτογραφιών δείχνει τους υποψήφιους Ρεπουμπλικάνους προέδρους, στην επάνω σειρά από αριστερά, τον γερουσιαστή Tim Scott, R-S.C.,κυβερνήτης της Φλόριντα Ron DeSantis, ο πρώην πρόεδρος Donald Trump, ο κυβερνήτης της Βόρειας Ντακότα Doug Burgum και η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Nikki Haley, στην κεντρική σειρά από αριστερά, ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ Chris Christie, ο πρώην αντιπρόεδρος Mike Pence, ο δήμαρχος του Μαϊάμι Francis Suarez, ο πρώην κυβερνήτης του Αρκάνσας Asa Hutchinson και ο Vivek Ramaswamy και στην κάτω σειρά από αριστερά, οι πρώην βουλευτές του Τέξας Will Hurd, Ryan Binkley, Perry Johnson και Larry Elder.(Φωτογραφία AP)

Η έρευνα διεξήχθει λιγότερο από έξι μήνες πριν από την πρώτη προκριματική εκλογική αναμέτρηση του 2024 και πριν από το μοναδικό ντιμπέιτ. Σε μια εποχή της αμερικανικής πολιτικής που ορίζεται από την αστάθειά της, τα νομικά προβλήματα του Τραμπ – οι δίκες του απειλούν να συμπέσουν με την περίοδο των προκριματικών εκλογών – αποτελούν έναν ιδιαίτερα απρόβλεπτο μπαλαντέρ.

Προς το παρόν, όμως, ο Τραμπ φαίνεται να ταιριάζει τόσο με την κακότροπη διάθεση του ρεπουμπλικανικού εκλογικού σώματος, το 89% του οποίου θεωρεί ότι το έθνος κατευθύνεται προς τη λάθος κατεύθυνση, όσο και με την επιθυμία των Ρεπουμπλικανών να μεταφέρουν τη μάχη στους Δημοκρατικούς.

Πηγή: «New York Times», E.K.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου