Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Σάββατο 19 Αυγούστου 2023

Νέα παρέμβαση Αρείου Πάγου για τις παραλίες – Αυξημένη προσοχή των δικαστών ζητά η πρόεδρος Ιωάννα Κλάπα

Κυριακή, 20 Αυγούστου, 2023

Το έγγραφο της προέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωάννας Κλάπα

Συνεχείς είναι οι παρεμβάσεις του Αρείου Πάγου σχετικά με τις παράνομες καταλήψεις αιγιαλού μετά τις καταγγελίες του κινήματος για τις ελεύθερες παραλίες.

Μετά την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη και η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ιωάννα Κλάπα, με κατεπείγον έγγραφο το οποίο απευθύνεται στους προϊσταμένους τα Πρωτοδικεία όλης της χώρας, ζητά την αυξημένη προσοχή των δικαστικών λειτουργών για τις παράνομες καταλήψεις στον αιγιαλό αλλά και σε εκτάσεις σε παραλίες, λίμνες και ποτάμια.

Προηγήθηκε πριν από λίγο διάστημα η παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, η οποία έχει διατάξει διπλή έρευνα για την καταπάτηση τμημάτων του αιγιαλού σε Πάρο και Σέριφο. Υπενθυμίζεται ότι χάρη στις πιέσεις του κινήματος για τις ελεύθερες παραλίες έχουν ήδη ξηλωθεί ξαπλώστρες από παραλίες στην Πάρο.×

Τώρα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου ξεκαθαρίζει στο έγγραφο της πως ο χαρακτήρας του αιγιαλού και των παραλιών σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι δημόσιος και κοινόχρηστος και επισημαίνει πως σκοπός των εντατικών ελέγχων που διενεργούνται σε καθημερινή βάση, σε όλη τη χώρα είναι η διαπίστωση παρανομιών από τουριστικές επιχειρήσεις και ιδιώτες με την επιβολή κυρώσεων σε βάρος των παραβατών και την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων που αυθαίρετα έχουν τοποθετηθεί.

Η κυρία Κλάπα ζητά από τους δικαστές κατά το Σύνταγμα, χρήση αιγιαλού και παραλίας». Για το λόγο αυτό ζητεί οι δικαστές να εξετάζουν τις τυχόν προσφυγές που θα ακολουθήσουν «με τη μέγιστη δυνατή προσοχή και επιμέλεια, με γνώμονα, προεχόντως, την τήρηση της αρχής της νομιμότητας, την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και των αγαθών του κοινωνικού συνόλου».

Το έγγραφο της προέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωάννας Κλάπα, έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι αιγιαλοί και οι παραλίες είναι δημόσια (εκτός συναλλαγής) και κοινόχρηστα. Κύριος προορισμός τους, ως κοινόχρηστα, είναι «η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση του κοινού σε αυτά, καθώς και επικοινωνία της ξηράς με τη θάλασσα, λίμνη ή ποταμό».

Όπως είναι γνωστό, κατά τη διάρκεια του θέρους του τρέχοντος έτους, οι κατά νόμο αρμόδιες αρχές διενεργούν, επί καθημερινής βάσεως, εντατικούς και ενδελεχείς ελέγχους σε όλη τη χώρα, για την διαπίστωση των παράνομων καταλήψεων αιγιαλού και παραλίας, συμπεριλαμβανομένων και των παραλιμνίων ή παραποτάμιων εκτάσεων, από επιχειρήσεις τουριστικής εκμετάλλευσης και ιδιώτες, συνέπεια των οποίων έχει προκληθεί έντονη κοινωνική αναστάτωση από τους πολίτες, που διεκδικούν το αυτονόητο, δηλαδή την ανεμπόδιστη, κατά το Σύνταγμα, χρήση αιγιαλού και παραλίας.

Οι έλεγχοι αυτοί είχαν και έχουν ως συνέπεια, σε περίπτωση διαπίστωσης της σχετικής παράβασης, εκτός των λοιπών κυρώσεων, την έκδοση σε βάρος των παραβατών πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής, απομάκρυνσης κινητού εξοπλισμού και προσωρινών εγκαταστάσεων ως και την επιβολή προστίμων.

Σας εφιστάται η προσοχή, όπως, κατά την ενώπιον σας συζήτηση ένδικων βοηθημάτων εκ μέρους των θιγέντων Εκ των ως άνω μέτρων προσώπων και δη κατά την εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων και προσωρινών διαταγών, Επιδεικνύετε, Όπως οφείλετε, μετ´ ακρόαση αμφοτέρων των αντίδικων μερών, τη μέγιστη δυνατή προσοχή και επιμέλεια, με γνώμονα, προεχόντως, την τήρηση της αρχής της νομιμότητας, την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και των αγαθών του κοινωνικού συνόλου.

Παρακαλούμε, λόγω του κατεπείγοντος ζητήματος, όπως ενημερωθούν άμεσα όλοι οι δικαστικοί λειτουργοί των υπηρεσιών, των οποίων προίσταστε».

Πηγή: newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου