Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

Η ιστορία ενός χρυσού ονόματος: Γιατί τα αδέρφια McDonald μετάνιωσαν που έγιναν εκατομμυριούχοι

 Σάββατο, 15 Ιουλίου, 2023

Ξέρεις ότι οι αδελφοί McDonald που ίδρυσαν την μεγάλη εταιρεία ήσαν από το Londonderry, New Hampshire?  Μόλις 40 λεπτά βόρεια της Βοστώνης

Η ιστορία ενός χρυσού ονόματος: Γιατί  τα αδέρφια McDonald μετάνιωσαν που έγιναν εκατομμυριούχοι

Στις 14 Ιουλίου 1998

Πεθαίνει, σε ηλικία 89 ετών, ο Richard McDonald, ο πρωτοπόρος του fast food και ο άνθρωπος του οποίου το όνομα φέρει η μεγαλύτερη αλυσίδα εστιατορίων του κόσμου. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι ο Dick McDonald και ο αδερφός του Maurice, έχασαν μέσα από τα χέρια τους τα πλούτη που δημιουργήθηκαν από την επιχειρηματική αυτοκρατορία που μέχρι και σήμερα κάνει το όνομά τους γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Τα δύο αδέρφια ήταν οι γιοι μιας φτωχής οικογένειας Ιρλανδών μεταναστών στις ΗΠΑ. Ο πατέρας τους δούλευε σε ένα εργοστάσιο παπουτσιών, από το οποίο απολύθηκε έπειτα από 42 χρόνια, με την αιτιολογία ότι απλά ήταν πολύ μεγάλος για να κάνει τη δουλειά. Βλέποντας τον πατέρα τους χωρίς μισθό και χωρίς σύνταξη, έπειτα από δεκαετίες σκληρής δουλειάς, τα αδέρφια ορκίστηκαν να γίνουν εκατομμυριούχοι ως τα 50 τους χρόνια και έφυγαν για την Καλιφόρνια.

Το εστιατόριο που άνοιξαν στο Σαν Μπερναντίνο το 1948, με καινοτομίες που οι ίδιοι σκέφτηκαν για να σερβίρουν περισσότερους πελάτες γρηγορότερα, έμελλε να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία χτίστηκε η βιομηχανία του fast food. Η ιδέα τους να σερβίρουν φαγητό σε λογικό κόστος και σε σύντομο χρόνο «γέννησε» μία βιομηχανία αξίας πολλών δισεκατομμυρίων.

Αδίστακτος ή οραματιστής; Ο άνθρωπος που «έκλεψε» τα McDonald’s-1
φωτ.: AP

Όμως η απόφασή τους να συνεργαστούν με τον Ray Kroc, έναν πωλητή ηλεκτρικών συσκευών που εντυπωσιάστηκε από το concept τους, θα αποδεικνυόταν μοιραία. Ο επιχειρηματίας «κατέλαβε» την επιχείρηση και τις ιδέες τους,  μετέτρεψε τα McDonald’s σε αλυσίδα, με αποτέλεσμα τα ονόματα των δύο αδερφών να «σβηστούν» σε μεγάλο βαθμό από την ιστορία αυτού του επιχειρηματικού success story.

Ο Kroc ήταν ένας πωλητής μηχανημάτων για milkshake από το Σικάγο. Όταν έμαθε ότι μία επιχείρηση χρειαζόταν μια μεγάλη ποσότητα από τα μπλέντερ του, μπήκε στο αυτοκίνητό του για να δει αυτό το εστιατόριο από κοντά. Και δεν άργησε να διαπιστώσει γιατί το McDonald’s χρειαζόταν τόσο πολλά μπλέντερ.

Βλέποντας την επιτυχία του μοντέλου που είχαν αναπτύξει τα δύο αδέρφια, το επόμενο πράγμα που τους πούλησε ήταν ο…. εαυτός του. O Kroc ανέλαβε να μετατρέψει τα McDonald’s σε αλυσίδα, πουλώντας τα δικαιώματα του franchise. Άνοιξε το δικό του εστιατόριο, το οποίο θα ήταν το πρώτο από πάρα πολλά που θα ακολουθούσαν.

ta-dyo-aderfia-poy-echasan-ta-disekatommyria-ton-mcdonald-amp-8217-s-mesa-apo-ta-cheria-toys0
φωτ.: AP

Το 1961, οι McDonald πούλησαν τα δικαιώματα της επιχείρησης και του ονόματός τους στον Kroc αντί 2,7 εκατ. δολαρίων. «Ξαφνικά, αφότου πουλήσαμε, αναβάθμισε τον εαυτό του σε ιδρυτή», είχε πει ο Dick McDonald το 1991 σε συνέντευξή του. «Έως τη στιγμή που πουλήσαμε, δεν υπήρχε καμία αναφορά στον Kroc ως ιδρυτή. Εάν το ξέραμε, θα πουλούσε ακόμα μπλέντερ για μιλκσέικ».

«Χρειαζόμουν το όνομα McDonald και τις χρυσές αψίδες. Τι να κάνεις με ένα όνομα σαν το Kroc;», είχε παραδεχθεί εκείνος σε μία συνέντευξή του το 1973.

Τα αδέρφια έγιναν τελικά εκατομμυριούχοι (όταν πούλησαν την επιχείρηση, είχαν υπολογίσει ότι ήθελαν να πάρουν περίπου ένα εκατομμύριο ο καθένας, αφότου πληρώσουν τους φόρους). Όμως ο Ray Kroc άφησε πίσω του περιουσία 1 δισ. δολαρίων όταν πέθανε. Σήμερα, η McDonald’s έχει κεφαλαιοποίηση 215 δισ. δολαρίων. 

moneyreview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου