Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Deutsche Bank: Πρωταθλήτρια στις αποδόσεις η ελληνική αγορά

Τρίτη, 4 Ιουλίου, 2023

Πώς κινήθηκαν ομόλογα και commodities - Ο πληθωρισμός παραμένει επίμονος και οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν αυξάνουν τα επιτόκια

Για τους αναλυτές χρηματιστηριακών γραφείων, η εξάλειψη του πολιτικού ρίσκου, απόρροια της αυτοδυναμίας της ΝΔ, και η επικείμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στο β’ εξάμηνο περιορίζουν το ασφάλιστρο κινδύνου των ελληνικών μετοχών βελτιώνοντας τις αποτιμήσεις, στηρίζοντας έτσι και τις θετικές προσδοκίες και για τη συνέχεια του έτους.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από άλλους αναλυτές, η Deutsche Bank με ανάλυσή της, υπογραμμίζει ότι το χρηματιστήριο της Αθήνας δίνει φέτος την καλύτερη απόδοση ανάμεσα σε 38 επενδύσεις από όλο τον κόσμο, τις οποίες παρακολουθεί η γερμανική τράπεζα.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2023 ήταν το τρίτο κατά σειρά κερδοφόρο τρίμηνο για τα διεθνή χρηματιστήρια, με τον S&P 500 να ενισχύεται κατά 8,7%, τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 να βρίσκεται στο +2,7% και τον ιαπωνικό Nikkei να κερδίζει 18,5%.

Η DB υπογραμμίσει ότι το χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε το τρίμηνο με άνοδο 22,9%, καταγράφοντας την υψηλότερη απόδοση μεταξώ των 38 assets που παρακολουθεί. Μετά από άνοδο 6,2% τον Ιούνιο, τα κέρδη του ΧΑ από την αρχή της χρονιάς ανέρχονται στο 39,9%, που επίσης πρόκειται για την καλύτερη απόδοση ανάμεσα στις 38 αυτές αγορές.

Με εξαίρεση το Μάρτιο που οι ελληνικές μετοχές και ο Γενικός Δείκτης σημείωσαν πτώση 6,3%, τους υπόλοιπους μήνες οι αποδόσεις ήταν +10,1% για τον Ιανουάριο, +10,4% το Φεβρουάριο, τον Απρίλιο +3%, το Μάιο +12,4% και τέλος τον Ιούνιο +6,2%.

Τα ομόλογα

Στον αντίποδα, τα κρατικά ομόλογα υποχώρησαν, καθώς φάνηκε ότι ο πληθωρισμός είναι επίμονος, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν τις αυξήσεις επιτοκίων.

Συνολικά, πάντως τα 22 από τα 38 assets που παρακολουθεί η Deutsche Bank έκλεισαν το τρίμηνο σε θετικό έδαφος. Έπειτα και από το ισχυρό πρώτο τρίμηνο, τα 31 από τα 38 assets εξακολουθούν να εμφανίζουν θετικό πρόσημο από τις αρχές του έτους.

Η γερμανική τράπεζα εξηγεί ότι μετά από ένα πρώτο τρίμηνο που ήταν θετικό σε όλους τους τομείς, το β’ τρίμηνο ήταν πιο μικτό για τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ορισμένα περιουσιακά στοιχεία τα πήγαν πολύ καλά, με τις μετοχές τεχνολογίας να σημειώνουν ισχυρή υπεραπόδοση χάρη στον ενθουσιασμό γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

Αυτό επεκτάθηκε και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου ενώ η μεταβλητότητα συνέχισε να μειώνεται, καθώς δεν υπήρχαν ενδείξεις ευρύτερης χρηματοπιστωτικής μετάδοσης της τραπεζικής κρίσης, μετά τα προβλήματα του Μαρτίου.

Ωστόσο, τα κρατικά ομόλογα έχασαν έδαφος, με τον πληθωρισμό να παραμένει επίμονος και τις κεντρικές τράπεζες να συνεχίζουν να αυξάνουν τα επιτόκια.

Τα εμπορεύματα

Αναφορικά με τα εμπορεύματα, η DB αναφέρει ότι το β΄τρίμηνο ήταν μια δύσκολη περίοδος, με απώλειες σε όλους τους τομείς. Οι τιμές του αργού πετρελαίου τύπου Brent υποχώρησαν κατά 6,1%Μεταξύ των μετάλλων, ο χαλκός (-8,6%) σημείωσε έντονη πτώση, ενώ τόσο ο χρυσός (-2,5%) όσο και το ασήμι (-5,5%) υποχώρησαν επίσης. Από τα γεωργικά αγαθά, υπήρξε μείωση για το σιτάρι (- 8,1%) και το καλαμπόκι (-16,0%).

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου