Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Υποδομές σε προτεραιότητα για τον «μπλε φάκελο» της Ηλείας

Πέμπτη, 6 Ιουλίου, 2023

Πάτρα-Πύργος, Πύργος-Τσακώνα, Σιδηρόδρομος και Καϊάφας.

Μανίκια σηκώνουν και επίσημα μετά την χθεσινή ορκωμοσία οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί προκειμένου να ολοκληρώσουν δρομολογημένα έργα που παρέλαβαν από τους προκατόχους τους αλλά και να δρομολογήσουν καινούρια.

Ένα σημαντικό για την Ηλεία και γιγαντιαίο χαρτοφυλάκιο είναι αυτό που αναλαμβάνει ο νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας αλλά και οι νέοι υφυπουργοί Υποδομών, Νίκος Ταχιάος και Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου ως κληρονομιά από την προηγούμενη διοίκηση Καραμανλή-Καραγιάννη.

Η μεγάλη ανάπτυξη στον χώρο των κατασκευών όπως καταγράφηκε την τελευταία τριετία αποτελεί ένα από τα πολύ δυνατά όπλα στην φαρέτρα της κυβέρνησης, ωστόσο η νέα ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα βρει μπροστά της πλήθος έργων στις υποδομές και σημαντικές προκλήσεις στις μεταφορές, ορισμένες εκ των οποίων «καίνε» άμεσα τους πολίτες του νομού αλλά και όλης της ευρύτερης περιοχής.

Η Πατρών – Πύργου

Το πολύπαθο έργο της Πατρών – Πύργου έχει μπει εδώ και ένα χρόνο σε τροχιά ενώ τα πρώτα 56 χλμ., από τον Πύργο προς Πάτρα, θα δοθούν στην κυκλοφορία στα μέσα του 2025 ενώ μέσα στο 2025 θα παραδοθεί και το σύνολο του έργου. Η κατασκευή του ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022 και μέχρι το τέλος του 2023 θα είναι έτοιμο το 30%.

Στην Πατρών – Πύργου η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα πρέπει να ολοκληρώσει τη διαβούλευση με τους μετόχους της Ολυμπίας Οδού οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλει αίτημα αναθεώρησης υποστηρίζοντας ότι, με σημερινές τιμές στα υλικά, το έργο δεν βγαίνει. Οι σχετικές συζητήσεις με το Υπουργείο προκειμένου οι ρυθμίσεις που θεσμοθετήθηκαν για τα δημόσια έργα να επεκταθούν και στα έργα παραχώρησης όπως η Πατρών – Πύργου βρίσκονταν προεκλογικά σε καλό έδαφος.

Οι τιμές υλικών που έχουν εκτοξευθεί είναι η τιμή της ασφάλτου (έχει τριπλασιαστεί), ο χάλυβας, το πλαστικό και τα καύσιμα. Οι συνολικές αυξήσεις προσεγγίζουν το ύψος του πληθωρισμού, πέριξ του 10%.

Το Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα

Και αν υποθέσουμε πως η νέα Πατρών – Πύργου σταδιακά οδεύει προς την ολοκλήρωσή της, ο άλλος μεγάλος οδικός άξονας που «καίει» όχι μόνο την Ηλεία αλλά και την Μεσσηνία είναι το Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα.

Η τελευταία ενημέρωση που έχουμε είναι πως,  οι μελέτες  που βρίσκονται σε στάδιο εκπόνησης θα είναι έτοιμες προς υποβολή τέλος του χρόνου. Σε ό,τι αφορά το «αγκάθι» του Καϊάφα, από τις δυο εναλλακτικές, φαίνεται πως προκρίνεται αυτή της ήπιας παρέμβασης στα «επίμαχα» περίπου 21 χιλιόμετρα με βάση και τις προϋποθέσεις του ΣτΕ αφού η επιλογή της ανατολικής χάραξης φαίνεται πως θα εκτινάξει το κόστος στα ύψη και θα είναι δύσκολη η έγκρισή της.

Όταν ετοιμαστούν και υποβληθούν οι μελέτες, το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να τις καταθέσεις στις αρμόδιες επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αν από εκεί δοθεί το «πράσινο φως» αυτό που θα μένει για να ξεκινήσουν οι εργασίες θα είναι να βρεθεί ο τρόπος χρηματοδότησης.

Το Πύργος – Αρχαία Ολυμπία

Σχετικά με το «Πύργος – Αρχαία Ολυμπία» το από τα στελέχη της Ολυμπίας Οδού που βρίσκονται σε επαφή με την κυβέρνηση, χαρακτηρίζεται ως πιο «εύκολο» και «έτοιμο περιβαλλοντικά έργο», το επόμενο τμήμα που οδεύει  προς κατασκευή είναι το Πύργος-Αλφειός, μήκους 12χλμ, εκεί όπου θα υπάρξει ένας κόμβος που θα μειώσει ακόμα περισσότερο την απόσταση με την Αρχαία Ολυμπία και θα είναι επί της ουσίας μια νέα χάραξη σαν Περιφερειακή του Πύργου.

Ουσιαστικά θα συνδέσει τον αυτοκινητόδρομο της Ολυμπίας Οδού με τον άξονα που φτάσει στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας καλύπτοντας μια μεγάλη ανάγκη καθώς ο χώρος είναι σημείο επίσκεψης χιλιάδων τουριστών καθημερινά, όλο το έτος προυπολογισμού – όπως εκτιμάται – περίπου 50 εκατομμύριων ευρώ.

Η αναβίωση του σιδηρόδρομου Πύργος – Κ. Αχαΐα

Ένα ακόμα πάγιο αίτημα των κατοίκων και των φορέων της περιοχής το οποίο βρισκόταν όμως σε πολύ πρώιμο στάδιο και μετά το δυστύχημα των Τεμπών μπήκε ξανά στο συρτάρι είναι η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Πύργος – Κ. Αχαΐα.

Πλάνο του πρώην υπουργού, Κ. Καραμανλή ήταν η υλοποίηση του έργου να γίνει σε δυο φάσεις. Κατά πρώτον, η επαναλειτουργία της γραμμής και στη συνέχεια η αναβάθμιση της σε ηλεκτροκίνητη.

Στο έργο περιλαμβανόταν η ανακαίνιση της μετρικής γραμμής από την Κάτω Αχαγιά μέχρι τον Πύργο σε μήκος περίπου 80 χιλιομέτρων αλλά και η εγκατάσταση και λειτουργία ΑΣΙΔ (Αυτόματων Σιδηροδρομικών Διαβάσεων) και η ανακαίνιση των 14 σταθμών που υπάρχουν στο τμήμα αυτό.

Στην εργολαβία θα συμπεριλαμβανόταν και η προετοιμασία της υποδομής προκειμένου στη Β`φάση να προχωρήσει η κανονικοποίηση. Στη δεύτερη φάση των έργων επίσης θα προχωρούσε και το έργο εγκατάστασης συστήματος ηλεκτροκίνησης-σηματοδότησης που θα επιτρέψει πλέον και στα ηλεκτροκίνητα τρένα να μπορέσουν να διεξάγουν δρομολόγια από/προς τον Πύργο.

Τα έργα στην ευρύτερη περιοχή

Σήμερα στο υπουργείο Υποδομών εκτελούνται πολλά μεγάλα έργα, κάποια εκ των οποίων έχουν πάρει τον δρόμο της ολοκλήρωσης και αφορούν ευρύτερα την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας αλλά και της Πελοποννήσου.

Προς το τέλος του έτους θα κοπεί η πρώτη “κορδέλα” με την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου της Αμβρακίας Οδού (Άκτιο-Αμβρακία), ενώ έχει ξεκινήσει και το  οδικό έργο Καλαμάτα-Μεθώνη. Τέλος, σε κατασκευαστική φάση είναι και σιδηροδρομικά έργα όπως η ηλεκτροκίνηση Κιάτο-Αίγιο και η ολοκλήρωση και λειτουργία με ηλεκτροκίνηση του Αίγιο-Ρίο.

Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

“Προτεραιότητα της κυβέρνησης η υλοποίηση των μεγάλων έργων υποδομών”

«Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των μεγάλων έργων υποδομών», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα τα προηγούμενα χρόνια, στις υποδομές και στις μεταφορές αλλά οι προκλήσεις είναι μπροστά. Προβλήματα υφίστανται και πάντα θα προκύπτουν. Οφείλουμε όμως, όσο μπορούμε, να περιορίζουμε τους τυχόν κινδύνους, που κάθε φορά θα αναδεικνύονται.

Οι βασικές προτεραιότητες που έχουμε θέσει είναι να υλοποιήσουμε τα μεγάλα έργα υποδομών, μεταξύ των οποίων υπάρχουν κάποια πολύ εμβληματικά στην Ελλάδα, να προωθήσουμε ακόμα περισσότερο τις «πράσινες» μεταφορικές και συγκοινωνιακές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, να προάγουμε την ασφάλεια στις υποδομές και στις μεταφορές, και να ενισχύσουμε την κινητικότητα και την προσβασιμότητα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Για τις αστικές συγκοινωνίες και τα τρένα, ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε πως «προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελούν ο εκσυγχρονισμός του δικτύου και η ασφάλεια των επιβατών».

Αναφορικά με τον «μπλε» φάκελο που παρέλαβε από τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών είπε: «Συνεργαζόμαστε εντατικά με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου προκειμένου να ακούσουμε και τις δικές τους θέσεις, έτσι ώστε ρεαλιστικά και αποτελεσματικά να υλοποιήσουμε με ταχύτητα και ασφάλεια, τις δεσμεύσεις που λάβαμε».

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε πως οι πρώτες στιγμές στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, «είναι στιγμές σκληρής δουλειάς και συνεργασίας με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους γενικούς γραμματείς, έτσι ώστε να ενημερωθούμε αλλά και ταυτόχρονα να προετοιμαστούμε για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης».

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου