Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Προς εκλογή προέδρου τον Σεπτέμβριο – Οι αποφάσεις

 Δευτερα, 3 Ιουλίου, 2023

Ολοκληρώθηκε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ - Ποιες οι αποφάσεις που ελήφθησαν

Σε κρίσιμα συμπεράσματα και αποφάσεις προχώρησε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση της Κ.Ο., όπου μετά από σχετική ψηφοφορία την θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος αναλαμβάνει ο Σωκράτης Φάμελλος, ενώ για τη θέση της αντιπροέδρου της Βουλής προτάθηκε η Όλγα Γεροβασίλη.

Για τις τρεις θέσεις των τριών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, προτάθηκαν και αναλαμβάνουν οι  Νίκος Παππάς, Θεοδώρα Τζάκρη και Νάσος Ηλιόπουλος.

Παράλληλα αποφάσεις ελήφθησαν και για την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Συγκεκριμένα, η εισήγηση της Γραμματέως της Κ.Ε. Ράνιας Σβίγγου, είναι να διεξαχθεί στις 13 Ιουλίου.

Το συνέδριο του κόμματος για την εκλογή νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σύμφωνα με πληροφορίες κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε ο νέος ή η νέα επικεφαλής του κόμματος να κάνει την πρώτη επίσημη παρουσία στη Θεσσαλονίκη και στη Διεθνή Έκθεση.

Ο οδικός χάρτης

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, αύριο η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα επικυρώσει την απόφαση της ΠΓ για ορισμό του Σωκράτη Φάμελλου ως μεταβατικού επικεφαλής της ΚΟ. Για τη θέση του γραμματέα της ΚΟ τον Διονύση Καλαματιανό, για τη θέση της αντιπροέδρου της Βουλής την Όλγα Γεροβασίλη. Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα οριστούν οι Νίκος Παππάς, Νάσος Ηλιόπουλος, Θεοδώρα Τζάκρη. Διευθυντής της ΚΟ θα οριστεί ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Στη συνεδρίαση δεν συμμετείχε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνεδρίαση καταγράφηκαν διάφορες προτάσεις από τις διάφορες εσωκομματικές πλευρές σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της εκλογής νέου προέδρου και της διεξαγωγής συνεδρίου και τον χαρακτήρα του, αλλά και για τα πρόσωπα που θα πρέπει να αναλάβουν τις νευραλγικές θέσεις στην ΚΟ. Ως προς αυτό το δεύτερο σκέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων η πλευρά της «Ομπρέλας» πρότεινε για την τριάδα των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, τους Ν. Ηλιόπουλο, Γ. Ψυχογιό και Σία Αναγνωστοπούλου.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα ο Χρήστος Σπίρτζης διατύπωσε την πρόταση η εκλογή προέδρου και διαρκές συνέδριο να γίνουν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως δήλωσε σε παρέμβαση που είχε μετέπειτα σε εκπομπή της ΕΡΤ, ενώ πρότεινε επίσης μεταβατική εκπροσώπηση του κόμματος, με τέσσερις αναπληρωτές του απερχόμενου προέδρου. Συνομιλώντας με δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο κ. Σπίρτζης είπε ότι θεωρεί «απαράδεκτο» να γίνει εκλογή προέδρου «μέσα στον Αύγουστο, χωρίς να έχουν τοποθετηθεί οι υποψήφιοι σε σειρά από ζητήματα», όπως για τα εθνικά, το φορολογικό-ασφαλιστικό, προσφυγικό κ.ά. Επίσης, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» η ΚΕ να μην εκλέξει νέο Γραμματέα, νέο αναπληρωτή Γραμματέα και νέα ΠΓ, με το σκεπτικό ότι η στελέχωση του οργάνου είχε γίνει σε άλλες συνθήκες με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ προανήγγειλε ότι θα παραιτηθεί από μέλος της ΠΓ στην επικείμενη ΚΕ.

Από την πλευρά του, ο Διον. Τεμπονέρας -που ανήρτησε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook την τοποθέτηση του στην ΠΓ- πρότεινε «το συνέδριο να γίνει συντεταγμένα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε μια ανοιχτή, επίπονη και επίμονη διαδικασία, χωρίς βιαστικές επιλογές», καθώς «μόνο έτσι θα προκύψει το νέο, όπως είπε και ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας». Είπε ότι «πρέπει να προκύψει ένα νέο αντιπροσωπευτικό συνέδριο, που θα εκλέξει νέα όργανα, νέα ΚΕ, νέα ΠΓ και φυσικά νέο πρόεδρο, αφού κατατεθούν ολοκληρωμένες ιδεολογικοπολιτικές πλατφόρμες, με τη συμβολή των μελών και των φορέων της κοινωνίας…». Πρόσθεσε ότι «μέχρι την εκλογή των οργάνων, όλα τα όργανα πρέπει να είναι μεταβατικά ή υπηρεσιακά. Οι κοινοβουλευτικοί ρόλοι, λόγω της βαρύτητας και της προβολής πρέπει να είναι κυκλικοί και ανανεούμενοι, σε σύντομες θητείες». Καταληκτικά ο κ. Τεμπονέρας ανέφερε: «Δηλώνω προκαταβολικά παρών σε όλες τις διεργασίες μόνο εφόσον συντελέσουν στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού υποκειμένου, που θα συμβαδίζει με τις θέσεις και τις αρχές που σας ανέφερα».

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου