Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

«Η κατάσταση στις παραλίες είναι φρικτή»

  Πέμπτη, 13 Ιουλίου, 2023

Η Κίνηση Πολιτών Πάρου καταγγέλλει ότι πολλοί μισθωτές δεν τηρούν αποστάσεις και καταλαμβάνουν ολόκληρους κόλπους

Την κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους των παραλιών της Πάρου από ομπρελοκαθίσματα καταγγέλλουν κάτοικοι του νησιού. Οπως υποστηρίζουν, πολλοί μισθωτές καταστρατηγούν τα συμβόλαιά τους, καταλαμβάνουν ολόκληρους κόλπους και παρεμποδίζουν τους πολίτες που δεν θέλουν να καθίσουν σε ξαπλώστρα. Ο δήμος από την πλευρά του παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα, ωστόσο εκτιμά ότι περιορίζεται σε μικρό αριθμό παραλιών. Παραταύτα δεσμεύεται ότι θα στείλει τους παραβάτες στον εισαγγελέα. Η Κίνηση Πολιτών Πάρου διοργάνωσε τον τελευταίο μήνα δύο ανοιχτές εκδηλώσεις με θέμα τις παραλίες του νησιού. «Δεν πιστεύαμε πόσο μεγάλη ήταν η συμμετοχή. Ο κόσμος έχει πια αγανακτήσει», λέει ο πρόεδρος της Κίνησης, Χρίστος Γεωργούσης. «Δυστυχώς, η κατάσταση είναι φρικτή. Τα βασικά προβλήματα είναι τέσσερα: η παράνομη κατάληψη παραλιών, οι παράνομες κατασκευές, η μη τήρηση των αποστάσεων στις μισθωμένες παραλίες και η μουσική. Εχουμε φτάσει στο σημείο να πηγαίνουμε οι ντόπιοι στη θάλασσα και να μας εκδιώκουν. Πολλές γνωστές παραλίες, όπως ο Φάραγγας, οι Κολυμπήθρες, το Πάρκο Νάουσας, η Μικρή και Μεγάλη Σάντα Μαρία, ο Λογαράς και η Αλυκή, είναι 100% κατειλημμένες. Οσες παραλίες έχουν απομείνει ελεύθερες είναι μακριά και δυσπρόσιτες».

Καταγραφή

Για να αποδείξει τους ισχυρισμούς της, η Κίνηση Πολιτών Πάρου έκανε με τη βοήθεια των μελών της μια πολύ ενδιαφέρουσα καταγραφή. «Τοποθέτησαν» τις μισθώσεις του 2022 (όλες οι αποφάσεις έχουν συντεταγμένες) επάνω σε πραγματικές αεροφωτογραφίες της ίδιας χρονιάς, για να καταδείξουν τον βαθμό της παράνομης επέκτασης των ομπρελοκαθισμάτων. Επίσης αποτύπωσαν φωτογραφικά όλες τις παράνομες κατασκευές σε διάσημες παραλίες του νησιού. Τα δεδομένα «ανέβηκαν» όλα σε ένα διαδραστικό site, μαζί με τις αποφάσεις μίσθωσης της κάθε παραλίας (https://lab.digitalparos.com).

Ο δήμαρχος του νησιού Μάρκος Κωβαίος αναγνωρίζει τα προβλήματα, ωστόσο εκτιμά ότι είναι περιορισμένα.

Η Κίνηση Πολιτών Πάρου εκτιμά ότι η ανταπόκριση του δήμου και των ελεγκτικών αρχών στο νησί είναι υποτονική. «Ο δήμος υποστηρίζει συνεχώς ότι “δεν είμαστε υπεύθυνοι εμείς”. Στη Ρόδο, όμως, ο εισαγγελέας άσκησε διώξεις κατά αιρετών, επειδή δεν έκαναν τίποτα», λέει ο κ. Γεωργούσης. «Οι αρχές, όπως η κτηματική υπηρεσία και η πολεοδομία, ανταποκρίνονται μόνο όταν ασκηθεί πίεση. Γενικώς είμαστε αβοήθητοι».

ΕΚΤΕΡ: Δεν ματαιώνεται η επένδυση στην Πάρο

Ο δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος αναγνωρίζει τα προβλήματα, εκτιμά όμως ότι είναι περιορισμένα σε μικρό αριθμό παραλιών. «Οι περισσότερες παραλίες της Πάρου είναι ελεύθερες. Τα προβλήματα υπάρχουν σε πέντε συγκεκριμένες παραλίες εδώ και πολλά χρόνια. Εμείς ως δήμος δεν έχουμε δικαίωμα παρέμβασης, παρότι υπογράφουμε τις μισθώσεις. Είναι αυτά τα παράδοξα της νομοθεσίας. Εμείς απλώς ειδοποιούμε την κτηματική υπηρεσία».

Ο κ. Μάρκου υποστηρίζει ότι οι πρόσφατες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τις παραλίες είναι πολιτικώς υποκινούμενες. «Μην ξεχνάτε ότι σε λίγους μήνες έχουμε δημοτικές εκλογές», αναφέρει. «Το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε την προηγούμενη Πέμπτη να ζητήσει την παρέμβαση εισαγγελέα. Δεν κλείνουμε τα μάτια στο πρόβλημα, όντως υπάρχει έξαρση της παρανομίας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι τόσο εκτεταμένη όσο ισχυρίζεται η Κίνηση Πολιτών. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει και οι επιχειρηματίες να έχουν μέτρο και να τηρούν τον νόμο και εμείς να μην υπερβάλλουμε, υπάρχουν πολλές επιλογές στο νησί. Να θυμίσω, πάντως, ότι όσες επιχειρήσεις έχουν καταλάβει το σύνολο των αιγιαλών (κακώς και παρανόμως) είναι κάθε ημέρα γεμάτες, σημάδι ότι υπάρχει ζήτηση γι’ αυτό το είδος της εξυπηρέτησης».

Μύκονος: Πρόστιμο 13 εκατ. ευρώ σε beach bar για αυθαίρετες κατασκευές

Πάντως, η Κίνηση Πολιτών Πάρου σχεδιάζει σε ένα δεκαπενθήμερο μια ακτιβιστική διαμαρτυρία: συγκέντρωσε 150 εθελοντές οι οποίοι θα πηγαίνουν κάθε Κυριακή για μπάνιο σε εντελώς κατειλημμένες παραλίες με σκοπό να προκαλέσουν την παρέμβαση της πολιτείας.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου