Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Ozempic. «Μην νομίζετε ότι θα την πάρετε και τα κιλά θα φύγουν» αναφέρει για την βερβερίνη, γιατρός στο κέντρο Northwestern Medicine στο Σικάγο

Τρίτη και 13 Ιουνίου, 2023

ευρωπαϊκή οξυάκανθα (European barberry), είναι θάμνος που παράγει βρώσιμους αλλά αισθητά όξινους καρπούς. Διάφορα μέρη του φυτού χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική, κυρίως σε χώρες της Ασίας.

Η βερβερίνη, όπως σημειώνουν ειδικοί, είναι πολύ διαφορετική από τη σεμαγλουτίδη, τη δραστική ουσία του Ozempic. Οι ειδικοί λένε ότι παραμένει θολό το κατά πόσο η βερβερίνη μπορεί πραγματικά να προκαλέσει απώλεια βάρους. Ορισμένες περιορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η βερβερίνη έχει κάποια αποτελεσματικότητα, αλλά δεν υπάρχουν αξιόπιστα δεδομένα από μεγάλες κλινικές δοκιμές. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των ΝΥΤ, ερευνητές έχουν εξετάσει τα τελευταία είκοσι χρόνια τη δράση της βερβερίνης ως ένα πιθανό βοήθημα για την υπέρταση και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Δοκιμές σε ανθρώπους έχουν δείξει πως μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Οι ερευνητές εξέτασαν μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με διαβήτη, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείται με άλλες θεραπείες.

«Γενικά, πρόκειται για ένα συστατικό με κάποιες καλές εφαρμογές», είπε η Δρ Μελίντα Ρινγκ, γιατρός στο κέντρο Northwestern Medicine στο Σικάγο. Εντούτοις, συμπληρώνει, η διαφήμισή της στο διαδίκτυο όσον αφορά την απώλεια βάρους είναι υπερεκτιμημένη. «Μην νομίζετε ότι θα την πάρετε και τα κιλά θα φύγουν».

Μελέτη που έγινε το 2012 σημείωνε ότι η λήψη 500 mg βερβερίνης τρεις φορές την ημέρα προκάλεσε περίπου 2,2 κιλά απώλεια βάρους κατά μέσο όρο, και βοήθησε τους συμμετέχοντες να χάσουν το 3,6% του σωματικού τους λίπους.

Oι παρενέργειες

«Η βερβερίνη είναι γενικώς καλά ανεκτή», δήλωσε η Δρ Ρινγκ, αλλά έχει κάποιες τεκμηριωμένες παρενέργειες. Οι άνθρωποι που λαμβάνουν το συμπλήρωμα, ακόμη και σε κανονικές δόσεις, μπορεί να αισθάνονται ναυτία και τάση για εμετό- η αρτηριακή τους πίεση μπορεί να αυξηθεί και τα χέρια και τα πόδια τους μπορεί να μυρμηγκιάζουν. Η βερβερίνη θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στις συσπάσεις της μήτρας σε εγκύους.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το πώς η βερβερίνη μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυξάνει την επίδραση των φαρμάκων που λαμβάνουμε. Για παράδειγμα, η ανάμειξη βερβερίνης και μετφορμίνης, ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, επειδή η μετφορμίνη θα μπορούσε να δράσει πιο ισχυρά και ο συνδυασμός θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει υπογλυκαιμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου