Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

Επιτόκια: Εβδομάδα σημαντικών αποφάσεων για ΕΚΤ και FED

Πέμπτη, 15 Ιουνίου, 2023

Νέες αυξήσεις στα επιτόκια ετοιμάζει η Λαγκάρντ, προσωρινή παύση θέλει ο Πάουελ

Επιτόκια: Εβδομάδα σημαντικών αποφάσεων για ΕΚΤ και FED

Εβδομάδα σημαντικών εξελίξεων για τη νομισματική πολιτική έφτασε ξανά για τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, αφού Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους την Τετάρτη και την Πέμπτη αντίστοιχα.

Η FED αναμένεται να κάνει παύση στις αυξήσεις προετοιμάζοντας πιθανώς τις αγορές για νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο. Η ΕΚΤ ετοιμάζεται όπως όλα δείχνουν να αυξήσει για μια ακόμη φορά το κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη κατά 25 μονάδες βάσης και να πραγματοποιήσει άλλη μια αντίστοιχη αύξηση και τον επόμενο μήνα. Οι προβλέψεις αυτές προκύπτουν από δηλώσεις υψηλόβαθμών αξιωματούχων των κεντρικών τραπεζών και από έρευνες σε στελέχη των αγορών από το Reuters και το Bloomberg.

Fed: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι στη μάχη για τον πληθωρισμό- Τι θα κάνουν οι άλλες κεντρικές τράπεζες

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει δώσει σήμα ότι ο κύκλος των αυξήσεων των επιτοκίων δεν έχει κλείσει καθώς παρατηρούνται σημάδια ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Που θα πάνε τα επιτόκια

Με μια νέα αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στις 15 Ιουνίου θα οδηγούσε το βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ στο 3,50%, σύμφωνα με την έρευνα του Reuters.

Η ΕΚΤ επιβράδυνε τον ρυθμό της ανόδου των επιτοκίων της στις 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της τον Μάιο μετά από συνεχείς αυξήσεις 75 και 50 μονάδων βάσης. Περίπου τα τρία τέταρτα των οικονομολόγων στην έρευνα του Reuters προέβλεψαν νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και τον Ιούλιο, μια στάση που δεν άλλαξε σχεδόν καθόλου από έρευνα του Μαΐου.

Μετά από συνδυασμένες αυξήσεις κατά 375 μονάδες βάσης το περασμένο έτος, η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε, με τη μεγαλύτερη οικονομική μηχανή της Ευρώπης – τη Γερμανία – και την ευρωζώνη στο σύνολό της να πέφτει σε ύφεση.

Τόσο η Γερμανία όσο και η ευρωζώνη συνολικά αναμένεται να ανακάμψουν αυτό το τρίμηνο και η ευρωζώνη να συνεχίσει να αναπτύσσεται 0,2% σε κάθε τρίμηνο για το υπόλοιπο του έτους, σύμφωνα με έρευνα του Reuters. Οι πιέσεις στις τιμές και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν μετριαστεί, αλλά όχι αρκετά ώστε να αποτρέψουν την ΕΚΤ από το να συνεχίσει τον πιο επιθετικό κύκλο σύσφιξης που έχει καταγραφεί, αναφέρεται.

Στο μικροσκόπιο η οικονομία και από τη FED

Στις ΗΠΑ η FED, η οποία είχε ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα τις αυξήσεις από την ΕΚΤ, ελπίζει τα ταχύτερη αποκλιμάκωση των τιμών –υπό το πρίσμα μάλιστα και των πρόσφατων αναταράξεων στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της χώρας. Η FED όμως μπορεί κι αυτή να κάνει νέα αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο την ώρα που οι τιμές παραμένουν πάνω από το στόχο της.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Federal Reserve πρόκειται να κάνουν την πρώτη παύση μετά από συνεχή εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων που ξεκίνησε πριν από 15 μήνες, παρόλο που αντιμετωπίζουν αρκετά επίμονο πληθωρισμό.

Η FED την Τετάρτη αναμένεται να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο δανεισμού στο εύρος 5% με 5,25%, σημειώνοντας την πρώτη παύση μετά από 10 διαδοχικές αυξήσεις από τον Μάρτιο του περασμένου έτους. Ενώ οι προσπάθειες των αξιωματούχων βοήθησαν στη μείωση των πιέσεων στις τιμές στην οικονομία των ΗΠΑ, ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο τους.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η FEDμπορεί να σταματήσει οριστικά τις αυξήσεις. Έρευνα του Bloomberg δείχνει ότι οι αγορές τιμολογούν την πιθανότητα αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο. Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της FED έχουν αναφέρει η παύση στον κύκλο αυξήσεων δεν πρέπει να θεωρείται ως τελική.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου