Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Κυριακή 11 Ιουνίου 2023

Προκατάληψη και ημιμάθεια - Τι είπε... ο Δημήτρης...

 Δευτέρα, 12 Ιουνίου, 2023


Κάποτε, ο Δημήτρης, ένας "αγράμματος", (είχε τελειώσει μόνο την Τρίτη Δημοτικού), αλλά έξυπνος άνθρωπος, και έγινε έξυπνος γιατί τι και αν έμεινε ορφανός σε ηλικία 4 χρονών από τον πατέρα του, Διονύση.  Όταν ένας ζωοκλέφτης, ο Αντωνόπουλος, αφού έκλεψε τα πρόβατα του πατέρα του Δημήτρη τον σκότωσε, ανήμερα την Μεγάλη Τρίτη και τον πέταξε στα σκίντα. 

Βρήκε το πτώμα σε αποσύνθεση η σύζυγός Αικατερίνη (μητέρα του Δημήτρη) την Μεγάλη Παρασκευή.  Αλλά η μητέρα του Δημήτρη, Αικατερίνη, πέθανε όταν ο Δημήτρης ήταν 8 χρονών! 

Έτσι ο Δημήτρης με την αδερφή του Γεωργία έμειναν ορφανά και δεν πήγαν άλλο στο σχολείο!  Οι δε συγγενείς καρπώθηκαν την περιουσία των δύο ορφανών!

Αλλά, έζησαν, έκαναν οικογένειες και την πάλεψαν τη ζωή με αξιοπρέπεια.  Ο Δημήτρης, λόγο τις εργασίες που έκανε και επειδή ασχολήθηκε με λιανεμπόριο γνώρισε πολύ κόσμο και μορφώθηκε μέσα από τη ίδια τη ζωή.

Κάποτε, όταν ήμουν σε μικρή ηλικία μου είπε:

"Στη ζωή σου να φοβάσαι δύο ειδών ανθρώπους γιατί αυτοί μπορούν να σε βάλουν σε περιπέτειες: 1) τους ημιμαθείς και 2) τους νεόπλουτους!" 

Ο Δημήτρης, ήταν ο πατέρας μας.

Αν είχα να προσθέσω κάτι #3 θα ήταν:  "τους εγωιστές" που βλέπουν μόνο τον εαυτό τους (το δένδρο) και χάνουν το δάσος. 

                                               Βασίλης Καυκάς, Βοστώνη

---------------------------------


Στέφανος Κασιμάτης

Δεν συμπαθώ τις πολιτικές θέσεις της Ελληνικής Λύσης, όμως ο πρόεδρός της έχει δίκιο όταν επισημαίνει ότι η «ημιμάθεια» είναι το χαρακτηριστικό των νεοελλήνων.

Οκαλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις το αδυσώπητο πέρασμα του χρόνου είναι να προσθέτεις καινούργιες κακές συνήθειες σε αυτές που ήδη έχεις. Υπό το πνεύμα αυτής της αρχής και με τη βοήθεια της τεχνολογίας, τα τελευταία χρόνια έχω αποκτήσει μια αθώα εξάρτηση των 10 λεπτών, το πολύ, ημερησίως. Σταδιοδρομώ ως οδηγός αγώνων σε ένα καταπληκτικό παιχνίδι που έχω κατεβάσει στο κινητό μου. Δεν πληρώνω δεκάρα, μαζεύω τους βαθμούς του παιχνιδιού χωρίς να βιάζομαι και με αυτούς αγοράζω υπέροχα αυτοκίνητα για να τα τρέχω και να τα σπάω. Γελάτε; Δεν πειράζει. Το ίδιο κάνουν και στο σπίτι. «Μην τον ενοχλείς! Δεν βλέπεις ότι είναι απασχολημένος;». Το ακούω πίσω από την πλάτη μου, μα δεν με νοιάζει. Διότι πέραν της εκτόνωσης από τον εκνευρισμό που συσσωρεύει η μέρα, χάρη σε ένα παιχνιδάκι του πενταλέπτου, ξέρετε πόσα πράγματα έχω μάθει; Από αυτά που, όπως λέει ο Αμλετ πεθαίνοντας, «η φιλοσοφία σου ούτε τα ονειρεύεται, Οράτιε».

Βεβαίως έχω μάθει διότι το παιχνίδι είναι εξόχως ρεαλιστικό – διαφορετικά δεν θα έτρωγα τέτοιο κόλλημα που να κρατάει χρόνια. Οι πίστες είναι οι πραγματικές και η συμπεριφορά των αυτοκινήτων διαφορετική. Ετσι, λοιπόν, μπορώ να σας εξηγήσω με λεπτομέρειες, που θα σας κάνουν να φρίξετε για το εύρος και το βάθος των γνώσεών μου, γιατί στην πίστα του Ντουμπάι το μοντέλο Continental Supersports της Bentley είναι ανώτερο του Continental GT Speed (του 2013, φυσικά), παρότι το δεύτερο έχει ισχυρότερο κινητήρα. Ολα αυτά, δε, ενώ στην πραγματική ζωή μου δεν οδηγώ αυτοκίνητο. Δεν είναι απίστευτο;

Ομως το θέμα δεν είμαι εγώ. Χρησιμοποιώ το δικό μου παράδειγμα για να σας αποδείξω πόσο άδικη ήταν η χλεύη εις βάρος του προέδρου Κυριάκου Βελόπουλου, επειδή διέγνωσε «μικροπροβληματάκια» στα F-35. Γιατί, βρε παιδιά, τέτοια προκατάληψη; Μπορεί ο άνθρωπος να έχει ανακαλύψει στο κινητό του κάποιο φοβερό παιχνίδι με αεροπλανάκια και να έχει αποκτήσει γνώσεις (και προπαντός εμπειρίες) που εμείς οι αδαείς ούτε φανταζόμαστε. Εγώ θα παρακαλούσα, λοιπόν, τον κ. πρόεδρο να μας γνωστοποιήσει το παιχνίδι αυτό, γιατί υπάρχουμε και άλλοι που ενδιαφερόμαστε. Βέβαια, στα 64, θα δυσκολευτώ από οδηγός αγώνων να το γυρίσω σε πιλότος σύγχρονων μαχητικών, αλλά αν αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσω κι αυτό…

Δεν συμπαθώ τις πολιτικές θέσεις της Ελληνικής Λύσης, όμως ο πρόεδρός της έχει δίκιο όταν επισημαίνει ότι η «ημιμάθεια» είναι το χαρακτηριστικό των νεοελλήνων. (Στην ίδια συνέντευξη που είπε και για τα «μικροπροβληματάκια» στα F-35.) Εχει την εντιμότητα να εξηγεί στο κοινό του αυτό που ψέγει με το παράδειγμα του βίου του και, για τον λόγο αυτόν, τον τιμώ!

ΤΥΧΑΙΟ;

Συνομιλώ και εγώ με «γεροντάδες», όχι της Ορθοδοξίας, όπως ο Βελόπουλος, αλλά του κοινοβουλευτισμού, και μου επισημαίνουν μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση. Η «Νίκη» των ορθόδοξων αγιατολάδων κέρδισε τα υψηλότερα ποσοστά της σε περιοχές με υψηλή συγκέντρωση μοναστηριών, όπως στην Καλαμπάκα, όπου βρίσκονται οι μονές των Μετεώρων. Στο συγκεκριμένο δημοτικό διαμέρισμα η «Νίκη» έλαβε το υψηλότερο ποσοστό της: 6,66%. Δηλαδή ο βδελυρότατος «666» μεταμφιεσμένος ο μπαγάσας σε δεκαδικό, λες και θα μας ξεγελάσει! Τυχαίο; Ελάτε τώρα, παιδιά είμαστε; Ενα το κρατούμενο, λοιπόν, για το κόμμα που καταγγέλλει τη Βουλή, στην οποία θέλει να μπει, ως «δαιμονοκρατούμενη». Πάμε παρακάτω. Γνωρίζετε, παρακαλώ, πόσες ψήφους έλαβε το ΠαΣοΚ στις εκλογές του 1974; Εξακόσιες εξήντα έξι χιλιάδες! Τυχαίο και αυτό; Περιττεύει να προσθέσω οτιδήποτε άλλο όταν τα τεκμήρια βοούν. Για το καλό της δημοκρατίας μας, αυτή η ύποπτη σχέση της «Νίκης» και του ΠαΣοΚ με τον «666» πρέπει να ερευνηθεί οπωσδήποτε από ειδικούς. Προτείνω την άμεση σύσταση επιτροπής υπό τον Νίκο Χορταρέα

ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΠΟΛΥ

Δεν πρόκειται για τίποτε καινούργιο, είναι παλιό όσο και η ανδροκρατία. Δεν θυμάστε πώς κορόιδευαν στον διεθνή Τύπο την Γκουίνεθ Πάλτροου για την καινοτόμο ιδέα της να επανιδρύσει τον ανθρώπινο πολιτισμό με βάση το γάλα αμυγδάλου; Ή πάλι πώς ξεφώνιζαν την ακτιβίστρια Πάμελα Αντερσον επειδή διαβάζει τα βιβλία του Βαρουφάκη και τον υποστηρίζει; Είναι ο συνδυασμός κάλλους και διανοίας που δεν συγχωρείται, γι’ αυτό και παρατηρούμε τη σκωπτική μεταχείριση της Ράνιας Θρασκιά από μερίδα του Τύπου. Τώρα, το γαϊτανάκι του χαβαλέ ξεκίνησε με αφορμή δήλωσή της σχετική με το Σύνταγμα και τις αναγνωστικές της συνήθειες: «Μας το έδωσαν προχθές στην ορκωμοσία και προσπαθώ κάθε μέρα να ξεκλέβω πέντε λεπτά και να διαβάζω κάτι. Γενικά διαβάζω πολύ». Το τελευταίο δεν χρειαζόταν να το πει, διότι φαίνεται. Αλλά με τόση κακία τριγύρω, ένιωσε την ανάγκη να το πει.

Με την ευκαιρία, πάντως, πρέπει να τολμήσουμε επιτέλους να μιλήσουμε για τον ελέφαντα στο σαλόνι, που παριστάνουμε ότι δεν βλέπουμε. Εννοώ την ανάγκη απλοποίησης του Συντάγματός μας, ώστε να είναι εύληπτο και κατανοητό από όλους. Εύγε στην κυρία Θρασκιά για το θάρρος της να θέσει το ζήτημα! Απευθυνόμενος, λοιπόν, προς τον αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής, του προτείνω να τολμήσει. Να τολμήσει και να συστήσει επιτροπή ειδικών με σκοπό την απόδοση του Συντάγματος σε εικονογραφημένο. Φυσικά, θα μετέχουν παιδοψυχολόγοι, οικογενειακοί σύμβουλοι, εξειδικευμένοι επιστήμονες στον σχεδιασμό υδραυλικών βαλβίδων για τα ενεργειακά «τσάκρα» κ.ά. Επικεφαλής όλων ελπίζω να δεχθεί να είναι ο καθηγητής Ευάγγελος Βενιζέλος…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου