Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

Τέμπη: Σε πέντε βίντεο ψάχνει η ΕΥΠ τους σαμποτέρ του ΟΣΕ

  Πέμπτη, 22 Ιουνίου, 2023

Βασίλης Λαμπρόπουλος

Οι «επιδεικτικές» κινήσεις κουκουλοφόρων σαμποτέρ που κλέβουν το σύστημα τηλεδιοίκησης του ΟΣΕ λίγες εβδομάδες μετά την τραγωδία στα Τέμπη και οι βασικοί ύποπτοι.

Πέντε τουλάχιστον βίντεο από τον σταθμό Νερατζιώτισσας του Προαστιακού αλλά και της Αττικής οδού εξετάζει – όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα» -ειδικό κλιμάκιο της E’ Διεύθυνσης Συλλογής και Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΥΠ, αλλά και αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να εντοπίσουν τους κουκουλοφόρους (και όχι μόνο) δράστες δολιοφθορών στο δίκτυο του ΟΣΕ!

Ακόμα, στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας εξετάζονται και τα δεδομένα τηλεφωνικών καταγραφών που συνδέονται με την υπόθεση. Πρόκειται για μία σειρά από ύποπτες επιδρομές οι οποίες δεν είχαν εμφανές οικονομικό κίνητρο και τρομάζουν κρατικές υπηρεσίες και επιβατικό κοινό, καθώς φαίνεται να έχουν επιδεικτικό χαρακτήρα. Κύριος στόχος τους, δε, μοιάζει να είναι η κλοπή και η καταστροφή της πολυσυζητημένης τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού δικτύου, η πλήρης λειτουργία της οποίας θα μπορούσε να αποτρέψει την τραγωδία του περασμένου Μαρτίου.

Για την υπόθεση αυτή, ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έστειλαν προ μερικών εβδομάδων έγγραφο στα αρμόδια αστυνομικά τμήματα, ώστε να υπάρχει εποπτεία και επιφυλακή για την αποτροπή ανάλογων επίμαχων επιθέσεων.

Σχέδιο απαξίωσης των σιδηροδρόμων

Οι δράστες των συγκεκριμένων εγκληματικών ενεργειών απεικονίζονται σε βίντεο όχι μόνο να κλέβουν τα καλώδια ή τις μικροσυσκευές για τον έλεγχο της κίνησης των τρένων αλλά και αμέσως μετά, ούτε λίγο ούτε πολύ, να τα εναποθέτουν μπροστά στις κάμερες των σταθμών ως «λάφυρα». Η κίνηση αυτή, δε, πήρε τη μορφή… χαιρετισμού προς τα στελέχη του Οργανισμού για την καταστροφή που προκαλούν οι εμπνευστές της. Οι μυστικές υπηρεσίες και οι αρχές ασφαλείας εξετάζουν το ενδεχόμενο οι εν λόγω επιθέσεις εντυπωσιασμού και πρόκλησης να σχετίζονται τελικά με σχέδιο απαξίωσης των σιδηροδρόμων.

Μάλιστα, κρατικοί λειτουργοί με τους οποίους επικοινώνησε «Το Βήμα» εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε συγκεκριμένες δημόσιες αναφορές για «απαράδεκτες καθυστερήσεις στα δρομολόγια», οι οποίες καταγράφηκαν σε συνέχεια των περίεργων αυτών δολιοφθορών. Παράλληλα όμως εξετάζονται και διάφορες άλλες εκδοχές για την προέλευση και την ταυτότητα των σαμποτέρ.

Η ιδιότυπη αυτή κατάσταση έχει οδηγήσει σε σχεδιασμούς για τη δημιουργία μιας κεντρικής υπηρεσίας – και υπό την εποπτεία της ΕΥΠ – που θα αναλαμβάνει την προστασία των κρίσιμων εθνικών υποδομών στα πρότυπα αντίστοιχων κρατικών φορέων που λειτουργούν στη Μεγάλη Βρετανία και αλλού.

Ετήσια ζημιά 10-15 εκατ. ευρώ

Σημειώνεται εδώ ότι από το 2000 άρχισαν να δρουν στη χώρα μας κυκλώματα – κυρίως από συμμορίες Ρομά – που αφαιρούν από το σιδηροδρομικό δίκτυο εναέρια και επίγεια χάλκινα καλώδια ηλεκτροκίνησης, καλώδια μετασχηματιστών της ΔΕΗ, μαντεμένιες σχάρες κ.λπ. για να τα πουλήσουν στη συνέχεια σε χυτήρια στην Ελλάδα, κυρίως όμως στη Βουλγαρία, όπου τα μεταφέρουν με νταλίκες. Υπολογίζεται ότι από τις δεκάδες τέτοιες επιδρομές που γίνονται ετησίως ζημιώνεται ο ΟΣΕ περίπου 10-15 εκατ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη και από εκεί μέχρι τα σύνορα έχουν αφαιρεθεί 700 χιλιόμετρα καλωδίου και στις δύο γραμμές κυκλοφορίας δύο φορές. Ακόμα, έχει διαπιστωθεί ότι τα 25.000 Volt δεν έχουν εμποδίσει στο παρελθόν τους κλέφτες χαλκού να δράσουν ανενόχλητοι ρίχνοντας μεταλλική άγκυρα σκάφους στο εναέριο καλώδιο της ηλεκτροκίνησης, και αφού το βραχυκυκλώσουν να το ρίξουν κάτω και να το τεμαχίσουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις είχε διαπιστωθεί ότι βοηθήθηκαν και από υπαλλήλους του ΟΣΕ ή υπαλλήλους εταιρειών που συνδέονταν με τα έργα του σιδηροδρομικού δικτύου. Επιπλέον, πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι κλοπές καλωδίων ηλεκτροδότησης έχουν γίνει και με εργαλεία που χρησιμοποιούν τεχνικοί του ΟΣΕ!

Η δράση των «συμμοριών του χαλκού»

Μετά την τραγωδία των Τεμπών, διαπιστώθηκαν περίπου 25 επιδρομές για κλοπή καλωδίων που παραπέμπουν στη… συνήθη δράση των «συμμοριών του χαλκού» που λυμαίνονται το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Ωστόσο, υπήρξαν και οι πρόσφατες κλοπές  καλωδίων «κυκλωμάτων γραμμής» μικρού μήκους, όπως αυτές μεταξύ των σταθμών Νερατζιώτισσας και Ηρακλείου του Προαστιακού, στη γραμμή Παιανία-Κάντζα και άλλες δύο-τρεις παρόμοιες στην Αττική, για τις οποίες δεν προκύπτει οποιοδήποτε οικονομικό όφελος. Ετσι, βγαίνει το συμπέρασμα ότι οι επιδρομείς είχαν άλλον στόχο.

Επιπλέον, έκπληκτοι οι κρατικοί λειτουργοί εντόπισαν στα βίντεο των σταθμών να απεικονίζονται οι επιδρομείς να επιδεικνύουν τα λάφυρά τους, οι οποίοι μάλιστα εγκατέλειψαν στο σημείο και μία τσάντα που εξετάζεται από τους αρμόδιους αξιωματούχους. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές σε ένα από τα βίντεο έχει καταγραφεί και το πρόσωπο ενός από τους σαμποτέρ και επιχειρείται η ταυτοποίησή του. Κρίσιμα στοιχεία αντλούνται και από βίντεο της Αττικής οδού όπου καταγράφονται οι δράστες να υπερπηδούν την περίφραξη του Προαστιακού. Τέλος, στελέχη των αρχών ασφαλείας και υπεύθυνοι του ΟΣΕ σημειώνουν ότι τέτοιου είδους περίεργες δολιοφθορές στο σύστημα τηλεδιοίκησης είχαν σημειωθεί και στα τέλη του 2022 κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ του Νομού Ημαθίας.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου