Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Κυριακή 11 Ιουνίου 2023

Το ενδεχόμενο των τρίτων εκλογών

 Δευτέρα, 12 Ιουνίου, 2023

Τα πράγματα όμως δεν είναι καθόλου έτσι, και αυτός είναι και ο λόγος που πρώτος ο ίδιος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδόν σε κάθε δημόσια εμφάνισή του προσπαθεί να αφυπνίσει τους ψηφοφόρους του επισημαίνοντας το ενδεχόμενο να μην υπάρξει εκ νέου αυτοδυναμία και η χώρα να οδηγηθεί σε νέες εκλογές, τον Αύγουστο.

Υπάρχει πράγματι ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Σαφώς και υπάρχει.

Οι υπολογισμοί ότι η Νέα Δημοκρατία θα λάμβανε στις εκλογές του Μαϊου 171 έδρες ισχύουν με το δεδομένο ότι η παρούσα Βουλή είναι πεντακομματική. Αυτή τη στιγμή όμως υπάρχουν τρία κόμματα (η Πλεύση Ελευθερίας, η Νίκη και το ΜεΡΑ25) που βρίσκονται κοντά στο να περάσουν το όριο του 3% και να βρεθούν και αυτά εντός Βουλής. Σε αυτό το σενάριο, ο πήχης για την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος (εν προκειμένω της Νέας Δημοκρατίας) ανεβαίνει κατά πολύ. Ακόμα και στο πιο πιθανό ενδεχόμενο να μπουν στη Βουλή μόνο η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη και όχι το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, η επτακομματική Βουλή σημαίνει υψηλό πήχη για τη Νέα Δημοκρατία ώστε να πιάσει την αυτοδυναμία.

Σε γενικές γραμμές, η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται σε κάθε περίπτωση ένα ποσοστό άνω του 39% για να μπορέσει να πετύχει αυτοδυναμία. Ακόμα και σε περίπτωση που κινηθεί οριακά κάτω από την αυτοδυναμία (να έχει π.χ. 148 ή 149 βουλευτές) και πάλι οι τρίτες εκλογές είναι μονόδρομος για δύο λόγους: Αφενός, υπάρχει η δημόσια διακηρυγμένη άρνηση του κ. Ανδρουλάκη (καθώς το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ως το μόνο κόμμα με το οποίο υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να συνεργαστεί η ΝΔ) να συνεργαστεί με την ΝΔ, ή τουλάχιστον με τη ΝΔ που θα προτείνει για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη (κάτι αυτονοήτως αδιανόητο για την Πειραιώς). Κι αυτό, διότι είναι δύσκολο για έναν αρχηγό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να συγκεντρώνει τόσο υψηλό ποσοστό (κοντά στο 40%) και με τόση μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο (είτε πρόκειται για το ΠΑΣΟΚ είτε για τον ΣΥΡΙΖΑ), αλλά να μπαίνει στη διαδικασία των άκαρπων συζητήσεων και διαβουλεύσεων για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι λειτουργική.

Ο χρόνος της τρίτης κάλπης

Πάντως, παρά το γεγονός ότι και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για το ενδεχόμενο των τρίτων εκλογών «τον Αύγουστο», αν πράγματι φτάσουμε στο σενάριο της τρίτης κάλπης, είναι πιθανό αυτές να στηθούν τον Σεπτέμβριο. Και αυτό γιατί, οι διαθέσιμες Κυριακές της 6ης και της 13ης Αυγούστου είναι δεδομένο ότι θα έχουν τεράστια αποχή (αφού πρόκειται για μια περίοδο που κυριολεκτικά όλη η Ελλάδα παραθερίζει) και άρα η μετάθεσή τους για την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου μοιάζει πιο πιθανή.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου